Barion Pixel Szülés utáni szex: megváltozhat az együttlétek minősége – Coloré

Szülés utáni szex: megváltozhat az együttlétek minősége

2023. 12. 08.

„Ha a szülést követő 10. nap után is az anyánál hangulatingadozás, rossz közérzet, depresszió, önértékelési zavar áll fenn, szakember segítségét kell igénybe venni.” – dr. Blága Imre, szülész, nőgyógyásszal a szülés utáni regenerációról beszélgettünk.

A szülés utáni regeneráció egy meglehetősen komplex folyamat és akár annyi ideig is eltarthat, ameddig a kisbaba fejlődött az anyaméhben. Nagyon fontos, hogy hüvelyi és hasi szülés estén is türelmesek legyünk a szervezetünkkel, és nem utolsó sorban ne csak a fizikai, de a lelki tüneteket is vegyük komolyan. Tanácsolja dr. Blága Imre, szülész, nőgyógyász is, aki azt is elárulta, hogy átlagosan mennyi időt érdemes várni két terhesség között.

szülés után
kép forrása: Getty Images

A hüvely fala körülbelül a 3. hétre visszanyeri az eredeti tónusát, a medencefenék izmai, illetve a szülésben résztvevő segédizmok is fokozatosan visszatérnek az eredeti állapotukba.

Colore: A szülés utáni hat hetet nevezzük gyermekágyi időszaknak, amikor nagyon fontos, hogy az újdonsült édesanya a lehető legtöbbet pihenjen. Miért éppen hat hét ez az időszak, mi történik hat hét alatt a szülés után a női testben? 

dr. Blága Imre: Az első hathetes időszakot hívjuk gyermekágynak. Ebben az időszakban történik meg az úgynevezett involúció, vagyis a terhesség és a szülés alatt bekövetkezett változások regenerációja. Ilyen zajlik például a méh eredeti méretének helyreállása. A hüvely fala körülbelül a 3. hétre visszanyeri az eredeti tónusát, a medencefenék izmai, illetve a szülésben résztvevő segédizmok is fokozatosan visszatérnek az eredeti állapotukba. A 6. hétre várjuk, hogy a lochia, az élettani vérzés megszűnjön, és a 6. hét végén orvosi kontroll keretein belül meg kell győződni arról, hogy az anya szervezetében a fent említett élettani változások, regenerációs folyamatok megtörténtek-e.  

A hüvelyi és a hasi szülés között hatalmas különbség van. A regeneráció szempontjából mit jelent ez? Mire kell jobban odafigyelni egy hüvelyi úton és egy császármetszéssel szült édesanyának?

A fent említett élettani változások ugyanúgy végbe mennek mind a hüvelyi, mind a császármetszés esetében. Az egyik fő különbség például, hogy a természetes úton történt szülés esetében a medencefenék izmai megnyúlnak, túlfeszülnek. Ezen változások miatt a regenerációs időszakban nagyon fontos a kellő mennyiségű gáttorna végzése, hogy a későbbiekben megelőzzük az esetleges méhsüllyedés és vizelet, székletinkontinencia előfordulását.

A császármetszésnél is úgyszintén fontos a tornagyakorlatok végzése, különös tekintettel a hasizmokra, hogy megelőzzük a hasi sérvek kialakulását. Fontos megemlíteni a császármetszés hegének megfelelő kezelését, ápolását.

Belly Of Woman With C Section Scar Of Caesarean. Mother Holding Her Baby
kép forrása: Getty Images

Ha a szülést követő hetekben bő, darabos vérzés jelentkezik, orvosi kontroll szükséges.

Mik azok a panaszok, amiket mindenképpen komolyan kell venni? Gondolok itt a vizesedés, vizelettartási problémák, heggel kapcsolatos gondokra.

A magas láz minden esetben intő jelnek számit. Amennyiben az anya észleli, hogy a császárheg színe, tapintata megváltozik, fájdalmassá válik, esetleg genny távozik belőle, ezeket a tüneteket komolyan kell venni. Úgyszintén ha szoptatás során az emlő fájdalmassá válik, gennyes tej ürülését észleli, valamint az újszülött az érintett emlőből nem kíván táplálkozni, ezen panaszok, tünetek orvosi ellátást igényelnek.
Ha a szülést követő hetekben bő, darabos vérzés jelentkezik, orvosi kontroll szükséges. A vizesedés kapcsán, amennyiben kétoldali, szimmetrikus megjelenésű, tehát mindkét végtagot érinti, az élettani folyamatnak tekinthető, körülbelül a szülést követő másfél hét alatt megszűnik. Amennyiben aszimmetria keletkezik, vagyis az egyik végtag fájdalmassá válik, duzzadt lesz, további vizsgálatokat vonhat maga után.

A tünetek közül, amit mindenképpen érdemes még komolyan venni, ha a szülést követő 10. nap után is az anyánál hangulatingadozás, rossz közérzet, depresszió, önértékelési zavar áll fenn, szakember segítségét kell igénybe venni.

Az együttlétek minősége megváltozhat, ami nagyban függ az egyéni anatómiai és szövettani sajátosságoktól.

Már a terhesség alatt is egy kényes kérdés a szex. Mikortól biztonságos újra nemi életet élni? Hüvelyi szülés esetén megváltozhat-e az együttlétek minősége? Mit kell tenni, ha még több hónap múlva is fájdalom kíséri a szexuális együttlétet?

A szülést követő első 6 hétben kerülendő a szexuális együttlét. Amennyiben a fent már említett 6. heti orvosi kontrollvizsgálaton mindent rendben találnak, biztonsággal lehet szexuális életet élni. Fontos megemlíteni, hogy a szoptatás nem nyújt védelmet a nem kívánt terhességek ellen, így a megfelelő védekezési módszerek betartására megfelelő figyelmet kell fordítani.

Az együttlétek minősége megváltozhat, ami nagyban függ az egyéni anatómiai és szövettani sajátosságoktól. Amennyiben gátmetszés vagy gátsérülés történik, sebgyógyulási zavar alakulhat ki, aminek következtében hegesedés jöhet létre, ami az együttlétet fájdalmassá teheti.
Fontos megemlíteni, hogy nagy az egyéni variabilitás a gyógyulással, regenerációval kapcsolatban, ami akár 1 évig is eltarthat, ezért nagyon fontos a türelem. A fájdalom minőségét javíthatja, a regenerációt gyorsíthatja a megfelelő gáttorna kivitelezése, különböző krémek, kúpok használata, de akár pszichológus bevonása is szükséges lehet.

A gyermekágyi időszak letelte után a teljes regeneráció mennyi ideig tart átlagosan? Mikor biztonságos egy következő terhesség? Vannak akik már négy-öt hónappal a szülés után kistestvért várnak, mennyire terheli meg a női testet az, ha egy adott évben valaki terhes, szül és ismét teherbe esik? Okozhat -e ez komplikációt a várandósság alatt?

Fontos kihangsúlyozni, hogy a teljes regeneráció általában fél év, de akár 1 évig is eltarthat. A következő terhesség vállalásához legalább fél évet kell várni. A fél éven belüli ismét teherbeesés a szervezetet nagyon megviseli. A túl korán vállalt ismételt várandósság esetében a vetélések kockázata fokozott.

Melyek azok a „tippek, amik segítik a szülés utáni regenerációt? 

A megfelelő regenerációhoz szükséges az egészséges életmód fenntartása, a kellő mennyiségű testmozgás, a fentiekben már említett tornagyakorlatok végzése, és nem utolsó sorban a megfelelő mennyiségű pihenés.

Nyitókép forrása: Getty Images