Barion Pixel Hajhullás szülés után – amitől minden kismama retteg! – Coloré

Hajhullás szülés után – amitől minden kismama retteg!

2024. 02. 10.

A terhesség kilenc hónapja alatt teljesen megváltozik a női szervezet működése és még a hajunkra sem ismerünk rá, hiszen fényes, dús és puha hajkoronát növesztünk. Ám ez a csodálatos állapot a baba születésével véget is ér, és a negyedik trimeszter végén könnyedén bekövetkezhet az, ami minden kismama rémálma. A brutális hajhullás.

A hajápolási rutin minden életszakaszban más és más lehet, de azért, hogy megőrizzük hajunk szépségét és természetesen egészségét érdemes odafigyelni a testünk legapróbb jelzéseire is. A várandósság kimondottan érzékeny időszak egy nő életében, ezért az áldott állapot kilenc hónapja alatt fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy milyen szépségápolási termékeket választunk. Az első trimeszterben egyes festékeket érdemes mellőzni ugyanis a véráramba kerülve káros hatással lehetnek az aprócska mazgatra.

haj
kép forrása: Getty Images

Szinte minden kismama tapasztalja, hogy a terhesség alatt egyik pillanatról a másik csodálatosan puha, dús, fényes és csillogó hajkoronája lesz. Sokan számolnak be arról, hogy hajuk a várandósság alatt élte a fénykorát és azóta sem sikerült visszatérni ebbe az állapotba. (Azoknak, akik éppen babát várnak üzenem, hogy élvezzék ki ezt a soha – esetleg egy következő terhesség során – visszatérő állapotot.) Ennek az oka a hatalmas hormonális változás, ami a hajhagymákra és a hajszálak ciklusosságára is hatással van. Ilyenkor szinte egyáltalán nem hullik a haj, a babahajak azonban folyamatosan növekednek és a fokozott kollagén termelés miatt erősebbek, egészségesebbek és szebbek is, mint valaha.

haj
kép forrása: Getty Images

Hajhullás a szülés után

Okkal merül fel a kérdés, hogy ha a várandósság alatt ilyen tökéletes állapotba kerül a hajunk, akkor a baba születése után miért kell elveszítenünk a hajkoronánkat? Itt fontos megjegyezni, hogy a szülés utáni hajhullás nem minden kismamánál jelentkezik, de tízből nyolc tapasztalja ezt a kellemetlen tünetet. Vannak, akik arról számolnak be, hogy marékszámra hullik a hajuk, ami valljuk be meglehetősen rémísztő is lehet.

Azonban aggodalomra semmi ok, hiszen néhány hét esetleg egy – két hónap után megszűnik és minden visszaáll a várandósság előtti állapotába. Ám ilyenkor érdemes nagyobb figyelmet fordítani a hajápolásra és beiktatni olyan hajszerkezet és fejbőr ápoló kezeléseket is, amik támogatják az ideális állapot visszaállítását. A szakemberek szerint érdemes azonnal elkezdeni a kezeléseket, hogy az extrém hajhullás minél kevesebb ideig tartson.

hajhullás
A csomókban hulló haj elősorban az úgynevezett nőgyógyászati vonalban a legerősebb./ kép forrása: Getty Images

A szülés utáni csomókban hulló haj elősorban az úgynevezett nőgyógyászati vonalban a legerősebb, azaz a halánték és a homlok környékén, ám ezzel együtt a fejbúb környékén szinte egyáltalán nem tapasztalható. Oka a szülés utáni felborult hormonegyensúly, ami néha csak az első menstruációt követően áll helyre. Ám a szülés utáni első vérzés mindenkinek más-más időpontban jelentkezik, vannak akiknek akár másfél, két évig sem tér vissza a ciklusuk, míg mások már a gyermekágyi időszak (első hat hét) letelte után azonnal újra termékenyek. Így semmiképpen sem érdemes arra várni, hogy majd a menstruáció visszatérése megoldja a hajhullás problémáját. A hajhullást befolyásolja még a terhesség, szülés és szoptatás során kimerült vitamin és nyomelemraktárak.

haj
kép forrása: Getty Images

Azoknak a nőknek, akik már a terhesség alatt is hajlamosak voltak vashiányra érdemes erre is odafigyelni, ugyanis a vashiány fokozza a hajhullás mértékét, a vaspótlás önmagában nem oldja meg a problémát de nagymértékben segít átvészelni a helyzetet.

A drasztikus hajhullás negatív hatással lehet az újdonsült anyukák önbizalmára is, ami ebben az érzékeny időszakban kimondottan megterhelő lelkileg és mentálisan is. Ám fontos szem előtt tartani, hogy ez is csak egy múlandó állapot és ha időben felismerjük megfelelő vitaminokkal, kezelésekkel és természetesen a szervezetet támogató étrenddel sokat segíthetünk és akár hamarabb véget is vethetünk a hajvesztésnek. Fontos, hogy legyünk magunkkal türelmesek ebben az állapotban is.

Nyitókép forrása: Getty Images