Hajhullás? Az okát nehezebb megtalálni, mint a megoldást

2023. 04. 11.

Az elülső hajhullás sokak mindennapjait nehezíti meg. A probléma nemcsak a haj egészsége szempontjából jelentős, hanem önértékelési zavarokhoz vezethet, főleg, ha fiatal korban kezdődik.

A 30 év körüli férfiak hajhullásának legelterjedtebb típusa az elülső hajhullás, a hajszálak visszahúzódása vagy frontális fibrózisos alopecia, de elvétve nőket is érint a probléma. Ez kényelmetlenséget okoz és csökkenti az önbizalmat. Ezenkívül ez a hajritkulás legkorábbi jele és a kopaszodás első szintje.

A fejtető, a homlok hajának és a szemöldököknek hullása, sőt, a hónaljszőré is gyakori tünete a frontális fibrózisos alopeciának. Ezt az állapotot feltehetően hormonális ingadozások vagy a szervezetben fellépő autoimmun reakció okozza. Azonban ez a kedvezőtlen állapot klinikai, terápiás és orvosi eljárásokkal és kezelésekkel kezelhető és lassítható.

Az elülső hajhullás okai

Az egészségtelen táplálkozás és életmód, fiziológiai és pszichológiai stressz, nem megfelelő hajápolás, hormonális változások, fejbőr fertőzések, betegségek és gyógyszerek stb. is hozzájárulnak a hajhulláshoz.

Mindazonáltal a testben és a fejbőrben bekövetkező hormonális változások, valamint a genetikai tényezők az elülső hajhullás elsődleges okai. A dihidrotesztoszteronnak vagy DHT-nak nevezett férfihormon egy androgén hormon, amely a fő felelős a frontális kopaszodásért. (A DHT felelős a férfias tulajdonságok fejlődéséért is.) A DHT nagyon kis mennyiségben nőkben is megtalálható. Ennek a hormonnak a megnövekedett szintje a nőknél az androgün férfi másodlagos nemi jellemzők, például az arcszőrzet kialakulását is okozza, miközben hirtelen hajhulláshoz is vezethet.

Ez a hormon megakadályozza a tápanyagok hatékony felszívódását, ami gátolja az új szőrtüszők képződését, lassítja a haj növekedését, ritkuláshoz és a tüszők leépüléséhez vezet.

hajhullás
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hogyan kezelik a bőrgyógyászok a frontális fibrózisos alopeciát?

Életmódváltás

A megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás és a stressz mérséklése például jógával és meditációval segíthet az elülső hajhullás kezelésében. Az immunrendszer erősítése az egészséges haj előfeltétele. Kerülni kell a forró hajszárítást, hajformázó eszközöket, a vegyszereket, valamint a túl feszes frizurákat. A korpásodás és más fertőzések a felesleges faggyú miatt a fejbőr kiszáradásával együtt a hajhagymák eltömődéséhez vezetnek. Ezért használj korpásodás elleni samponokat.

Emellett pedig egyes esetekben szabályozni kell a szervezet hormonszintjét, amiért orvos felkeresése is fontos lehet.

Gyógyszeres kezelés: hidroxiklorokin

Ez a gyógyszer csökkentheti az olyan tüneteket, mint a viszketés és a fájdalom. Valamelyest fokozhatja a haj növekedését is a korai stádiumban lévő kopaszodás esetén. A vizsgálatok szerint a hidroxiklorokvin szedésének eredményei eltérőek. Végeztek egy kisebb vizsgálatot 54 betegen, az eredmény a következő lett:

8 betegnek visszanőtt a haja

32 betegnél stabilizálódott az állapot, azaz nem veszítettek több hajat

12 betegnél a hajhullás rosszabbodott

Vagyis ez a gyógyszer nem működik mindenkinél.

Minoxidil

Ez egy népszerű kopaszodás elleni kezelés. A minoxidill hatóanyagot tartalmazó szer lehet krémállagú, amelyet a fejbőrre kell felvinni, de receptre felírható tablettaként is kapható. Egyes betegek finasteride-del kombinálva javulást vettek észre, azonban időbe telik, míg a gyógyszerek hatnak. Nyolc betegből négy nem tapasztalt további hajhullást, miután 12 és 18 hónapig szedték a tablettákat.

Finasteride

Ez a gyógyszer úgy fejti ki a hatását, hogy gátolja a tesztoszteron DHT dihidrotesztoszteronná történő átalakulását. A DHT szintjének csökkenése pozitívan befolyásolja a pórusokat, hogy visszatáguljanak normál méretűre, ezáltal erősítsék a hajat és megelőzzék a hajhullást. Napi 1 tabletta finasteride elfogyasztása segít megállítani a hajhullást és elősegíti a haj növekedését.

Lézerterápia

Ez a kezelés is csökkentheti a viszketést az elülső hajhullással küzdőknél. Kutatók végeztek egy vizsgálatot 13 betegnél, akiket hetente kétszer lézerrel kezeltek, és minden beteg fejbőrén érezhetően csökkent a gyulladás. Tíz beteg esetében a haj is visszanőtt. Viszont miután a lézerterápiát abbahagyták, csak két betegnél maradt meg a visszanőtt haj.

Hajbeültetés

A kopaszodás és a hajhullás kezelésére napjainkban a legbiztosabb megoldás a hajbeültetés. A beavatkozás nyom nélkül gyógyul és nem is jár komolyabb fájdalommal sem. A hajbeültetés nőknek és férfiaknak egyaránt megoldást jelenthet, függetlenül a hajuk típusától és a hajhullás stádiumától.

A hajbeültetést apró tűszúrásokkal végzik, az eljárás nagyjából 4-6 órát vesz igénybe. A legtöbb esetben nincs szükség utólagos kezelésre, utána viszont nem ajánlott a megerőltetéssel járó edzés, egyéb fizikai tevékenység tíz napig. Itt is fontos kiemelni, hogy nem szabad csodát várni egyik napról a másikra: nagyjából fél-egy év, mire a haj természetesen visszanő.

Maxx 4gh Hdnrxtg Unsplash
Kép forrása: Unsplash

Forrás: Stylecraze, AAD, Gettik, Hajbeültetés.hu, NCBI, NCBI, Wiley Online Library

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix