Barion Pixel Micellás víz a hajra? Ez lehet a megoldás eddigi problémáidra – Coloré

Micellás víz a hajra? Ez lehet a megoldás eddigi problémáidra

2023. 03. 15.

A micellás vizet sokan nagyon szeretik, mivel az érzékeny bőrűeknek is kiváló a sminkeltávolításhoz, a napi arctisztításhoz. Kevesen tudják azonban, hogy a bőr mellett a hajat is megszépíti.

A micellás víz az egyik legkedveltebb arctisztító, úgy távolítja el a sminket, hogy nem vonja el a bőrtől a szükséges olajokat, ápol és hidratál is. Ráadásul mindezt kemikáliák nélkül éri el. Ugyanezt a hatást nemcsak az arcon, hanem a hajas fejbőrön is képes kifejteni, ezért a micellás víz lehet az egyik legjobb megoldás a száraz fejbőr, sőt, a zsíros haj problémájára is.

Mi az a micella?

A micella egy molekulahalmaz, amelyet tisztításra használnak. Molekulái a vizes oldatban magukhoz vonzzák a bőr felszínén található szennyeződéseket, majd „bekebelezik” azokat.

A micellákat nem érdemes önmagukban keresni, a sminklemosód sem lesz alkalmas a hajad tisztítására. Sokféle termékben alkalmazzák már a technológiát: bár az arctisztításban a legelterjedtebb, samponokban, a hajspray-kben, sőt, a kondicionálókban és pakolásokban is megtalálhatók.

micellás víz
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Micellás víz előnye a haj számára

A micellák a hajra és a fejbőrre alkalmazva felületaktív anyagként viselkednek. Ezek a tisztítószerek úgy működnek, hogy gyengítik a szennyeződések és a bőr vagy haj sejtjei közötti fizikai-kémiai kapcsolatot. Feloldják a szennyeződéseket, megakadályozva, hogy a hajszálakhoz vagy a fejbőrhöz kötődjenek.

A micellák molekulák, melyeket elektromos töltéssel rendelkező ionok alkotnak, és hidrofil (vízkedvelő), valamint hidrofób (víztaszító, zsíroldékony) végekből állnak. A micellás vizek kíméletesen tisztítják meg a hajat és a fejbőrt, anélkül, hogy kiszárítanák.

Zsírosodás általában akkor alakul ki, amikor a hajat tartósan megfosztják természetes, olajos közegétől. A micellás víz a bőr kiszárítása nélkül távolítja el a hajról a felesleges faggyút és kemikáliákat, és szabadít meg a szennyezőanyagok kellemetlen szagától, ezért hosszabb távon is képes megakadályozni a fejbőr túlzott olajtermelését, tehát a haj zsírosodását.

Milyen hajtípusra nem ajánlott?

A szakértők egyetértenek abban, hogy a micellás készítmények minden hajtípusra alkalmazhatók, de egyes hajtípusok számára előnyösebbek lehetnek, mint másoknak. Ideális esetben a zsíros, vékony hajon érdemes használni. A micellás víz azok számára is hasznos, akiknek göndörök vagy hullámosak a tincseik, és nem szeretik a szulfátokat tartalmazó termékeket, mivel anélkül tisztítanak, hogy megzavarnák a haj természetes göndörségét.

A festett haj már kényesebb téma, a szakértők nem feltétlenül ajánlják, mivel néhányuk szerint a micellás samponok gyorsabban eltávolíthatják a színezést a hajszálakból. Általában biztonságos, az érzékeny bőrűeknek is be szokott válni, de mindig el kell olvasni az összetevőket.

Hogyan használd?

Egyes szakértők szerint annyira gyengéd a formula, hogy akár naponta használható. Mások inkább csak hetente ajánlják, száraz sampon helyett. A rendszeres samponos hajmosást nem érdemes felváltani a micellás vízzel.

Amikor a kipróbálás mellett döntesz, először heti rendszerességgel használd. Folyamatosan ellenőrizd, hogyan reagál rá a hajad és a fejbőröd, ezután dönts a folytatásról vagy a gyakoribb használatról.

micellás víz
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Byrdie, Házipatika

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix