Amikor közös kalandra készül baba és mama: a szülésre

Van egy mondás, miszerint „repülő fent, gyermek még bent nem maradt”. No, de honnan tudhatja egy várandós kismama, hogy ez már tényleg "az"?

Mennyi, de mennyi közös kaland vár egy anyára és gyermekeire, és minden a születéssel kezdődik. A tervezett és a váratlanul érkező babavárás is számos meglepetést, boldog pillanatot okoz, de képzeletünkben már játszunk azokkal a gondolatokkal, hogyan fog kinézni az újszülöttünk és milyen névvel illetjük majd, milyenek lesznek a közös napjaink. Az első gyermeküket váró szülők számára a szülés és az a körüli tényezők ismeretlenek és ez bizonytalansággal töltheti el őket.

Bármilyen könyv, vagy tapasztaltabb, már gyermeket szült nők tanácsa jól jöhet a babagondozással, szoptatással kapcsolatosan, de a leggyötrőbb gondolat mégis a szülés lehet. Aggódunk a baba egészségéért, hogy minden rendben történjen. Úgy aggódunk, hogy lényegében fogalmunk sincs arról, valójában mi vár ránk. A másoktól hallott, olvasott sztorik mind igazak, mégsem a saját történetünk, amelyet nem éltük meg, így igazán át sem tudjuk érezni. Nem is kell, de azért jó, ha van néhány támpont, amelyeket ismerünk, mert jelezhetik életünk egyik legnagyobb kalandját.

Mire készülj? Melyek a szülés beindulásának jelei?

A várandósságot megmutathatja teszt, de mindenképp az orvos igazolja azt. Ultrahang segítségével állapítja meg, hogy hányadik hétben van a kismama és az utolsó menstruáció első napjától számítja ki a 40. hetet, vagyis a szülés várható idejét. Akár te magad is kiszámolhatod kalkulátor segítségével. Az ultrahang is támpontot adhat, hogy mikorra várható a kicsi. Igazából a 38-40. hét között bújik világra a babák zöme, de születhetnek ettől korábban és később is.

Ultrahang
Kép forrása: Pexels

Méhösszehúzódás

A szülés beindulását a baba indítja be még ismeretlen hatásmechanizmussal, amely egybeesik azzal, amikor az anya méhszája kész a kitágulásra. Az összehúzódások az oxitocin hatására kezdődnek. Igaz, hogy már a szülést megelőző hetekben is jelentkezhetnek jósló fájások, amelyek természetesek, de ezek nem nagyon fájdalmasak, hanem a pocak megkeményedésével, majd enyhülésével járnak, és rendszertelenül jelentkeznek.

A várandósság vége felé ez a gyakorlatozás egyre élesebbé és gyakoribbá válhat. Onnan tudható, hogy már valódi méhösszehúzódások vannak, hogy azok nem rendszertelenül jelentkeznek és egyre fájdalmasabbak. Olyan fájdalom ez, mint a menstruációs görcs. Érdemes jegyezni ezek hosszát és a két fájás közötti percek számát, mert ebből lehet következtetni, hogy mikor érdemes elindulni a kórházba.

Rosszullét

A rossz közérzet (hányinger, hányás, hasmenés) nemcsak a várandósság elejét nehezítheti meg. A fokozódó méhtevékenység is okozhat kellemetlen tüneteket, amely a szülést előjelző folyamat része lehet. Ahogy nyílik a méhszáj, úgy nyílik a gyomor záróizomzata is, és a belek is kiürülhetnek.

Nyákdugó távozása

A méhszájat záró, kocsonyás állagú anyagról van szó. Szerepe az, hogy a méhszáj védelemben részesüljön. Színe és mennyisége változó lehet és az sem biztos, hogy a kismama észreveszi ennek távozását, másoknál viszont teljesen egyértelmű.

Vérzés

Nem kell megijedni, ha barnás színű vagy friss vér található a fehérneműn. Ez is csak azt mutatja, hogy a méhszáj fokozatosan tágul, készül a szülésre. A nagyobb mennyiségű vérzés esetében természetesen mindenképp értesíteni kell az orvost és irány a kórház!

Baba született
Kép forrása: Pexels

A magzatburok repedése

Ha a burok megreped várhatóan a magzatvíz is távozni fog. Van, hogy a magzatburok repedését meg sem érzi az anyuka, mások esetében viszont kis pukkanás érezhető, és talán hallható is. A magzatvíz nagyja távozhat szinte vízesésként, de szivároghat is. Nem kell megijedni, az újratermelődik, vagyis a magzatra nézve nem veszélyes, csupán az várható, hogy nemsoká megszületik az utód.

Borítókép forrása: Pexels

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Egy író azt állítja, Vilmos hercegnek volt pár internetes kapcsolata celebekkel