Barion Pixel Apadivat: hányféle apatípus létezik az öltözködés tekintetében? – Coloré

Apadivat: hányféle apatípus létezik az öltözködés tekintetében?

2024. 05. 08.

Hányféle apatípust különböztethetünk meg az öltözködésük tekintetében? A témában természetesen egy szakértő véleményét is kikértük. Németh Gina stílus tanácsadó, aki ugyan a nőknek szánt „Lady Boss” szolgáltatásával robbant be a piacra elmondta a véleményét a témában.

Apának és anyának lenni ugyan nem mindig könnyű, de az biztos, hogy a világ legszebb feladata és egyben legnagyobb kalandja is.

Amikor egy párnak gyermeke születik, szó szerint minden a fejetetejére áll. Tulajdonképpen semmi sem lesz olyan, mint a gyermek születése előtt és ez így is van rendjén, hiszen, hogy is lenne olyan az élet mint régen, amikor egy csodálatos kisbaba jelenléte ragyogja be a mindennapjainkat. Minden szépségével és nehézségével együtt a szülővé válás egy hatalmas boldogságban úszó izgalmas időszak.

Az apai és anyai feladatok miatt gyakran megesik, hogy a szülőknek kevesebb idejük marad magukra és egymásra is, ami ebben az időszakban teljesen természetes. A mamik ilyenkor gyakran elengedik a két hetente frissülő manikűrt és az öltözködésben is a fő szempont a kényelem lesz. Ám ahogy eltelik az első kritikus hat hét, majd ahogy telnek a hónapok és a picike egyre nagyobb lesz jöhetnek az izgalmas programok, a hosszú séták, a családi kirándulások.

A mami is visszatérhet a megszokott énidő egy részéhez, jöhet a shopping, a manikűr és a fodrász és még arra is sor kerülhet, hogy az újdonsült szülők randizni menjenek vagy a mami kapjon egy-egy szabad délutánt vagy estét a barátnőkkel, amikor a kényelmes szettet felválthatja egy csini ruha és akár egy magassarkú is kikerülhet a szekrényből.

De mit visel ez idő alatt az apa, aki otthon vagy a játszótéren szórakoztatja a kis szerelemgyümölcsöt?

Apadivat

A mami divatról és az úgynevezett borzalmas gyeskontyról a praktikus, kényelmes de ezzel együtt mégis csinos és igényes kismama és mama szettekről már számtalan cikk született, mi azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy – mit visel egy apa?

Sőt, hányféle apatípust különböztethetünk meg az öltözködésük tekintetében? A témában természetesen egy szakértő véleményét is kikértük. Németh Gina stílus tanácsadó, aki ugyan a nőknek szánt „Lady Boss” szolgáltatásával robbant be a piacra elmondta a véleményét a témában.

apa
kép forrása: Getty Images

„Azt gondolom, hogy leegyszerűsítve három apatípust különböztethetünk meg.
Sportos apa: Ő az, akinek a melegítő a védjegye, leginkább a márkás vonalat erősítve. Igényes, összeszedett, de laza stílus jellemző rá. Nagy szerepet kapnak a ruhatárában az ízléses sport pólók.

Üzletember apa: Náluk a melegítő helyett az ing és a zakó az, ami mindig dominál. Imádja a kifinomult vonalakat, és szabásokat, akár az egyedi tervezésű elegáns darabok is elférnek a gardróbjában, ahol egy-egy nem mindennapi nyakkendőt is megtalálunk.

Mindegy, jó lesz apa: Ő az az apatípus, akit nem igazán érdekel az öltözködés sokkal inkább a praktikus darabokat helyezi előtérbe. Ilyen például a bomber dzseki, amit akár sportosan és kicsit elegánsabban is viselni tud. Az ő gardróbjában nagy szerepet kapnak az alapdarabok, amiket bármivel tud kombinálni.”

Father Saying Goodbye To Son As He Leaves For Work
kép forrása: Getty Images

A stylist véleménye ugyan mindenképpen számottevő a témában mégis azt gondolom, hogy ahány apuka, annyiféle ruhatár és persze az is megeshet, hogy lesz majd, aki ugyan üzletember apu a hétvégi játszóházba melegítőt fog húzni.

Ami az én férjemet illeti, ő az a mindig fess, stílusos egyszerre bevállalós mégis minimalista apu, akinek a gardróbjában mindig katonás rend van, és szép számban megtalálhatjuk a magyar tervezők darabjait is. Ez nem csak azt jelenti, hogy követi a legfrissebb trendeket, képben van a fashion week felhozatalával, de azt is, hogy amikor ruhát vásárol fontos szempont számára a fenntarthatóság.

A fast fashion üzletek ugyan még mindig virágkorukat élik, és úgy gondolom nem is lesz ez másképp addig, amíg egy egy leárazáson akár egy szendvics árából is tudunk magunknak „farmert” venni, ami aztán három mosás után a kukában végzi, hiszen silány minőség. A designer ruhák amellett, hogy sokkal kisebb az ökológiai lábnyomuk minőségben is élen járnak, éppen ezért akár hosszú éveken át is kitartanak mellettünk.

Apaként és anyaként is nagyon fontos, hogy elegendő idő jusson a saját igényeinkre és, hogy egy-egy randival a párkapcsolat is ápolva legyen. Emellett az öltözködés, mint önkifejezési forma a gyermekvállalás után is ugyanolyan fontos, mint a baba előtt. De természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyermekünk számára csak a közös nevetés, játék és együtt töltött boldog pillanatok a legfontosabbak.

Kép forrása: Getty Images