Barion Pixel A Hollywood felirat szelleme évtizedek óta kísérti az embereket: Sztár lehetett volna a nő, aki leugrott róla! – Coloré

A Hollywood felirat szelleme évtizedek óta kísérti az embereket: Sztár lehetett volna a nő, aki leugrott róla!

2024. 05. 21.

Mindössze huszonhat évesen, 1932. szeptember 18-án éjjel Peg Entwistle azt mondta a nagybátyjának, hogy könyvet megy vásárolni, aztán sétálni indulnak a barátaival. Helyette azonban a híres Hollywood felirathoz ment, felmászott az egyik karbantartási létrán a H-betűre és a mélybe vetette magát.

Los Angeles látképe minden turistának egyet jelent az óriási Hollywood felirattal, mely száz évvel ezelőtt, 1923-ban készült el a Mount Lee tengerre néző oldalán. Eredetileg a közelben lévő lakópark-építkezést hirdette a teljes Hollywoodland felirat, és csak másfél évig állt volna a tetőn, de végül olyan ikonikussá vált, hogy nem bontották le. A számtalan filmben és sorozatban feltűnt eredeti fa betűket időközben fémekre cserélték, a kezdeti villanyégőket leszerelték, majd a pusztulástól megmentve műemlékké nyilvánították és a a hetvenes években mindegyiküket megvette egy-egy támogató (például Hugh Hefner és Alice Cooper is). Ma már szögesdróttal és kamerákkal védik a rongálásoktól és gyújtogatástól a területet, de nem így volt ez a harmincas években, amikor egy szomorú sorsú színésznő halálának helyéül választotta a feliratot.

Ki volt Peg Entwistle?

A walesi születésű Peg Millicent Lilian Entwistle néven jött világra és mint sokan mások, ő is álmait kergetve költözött Hollywoodba New Yorkból, ahová 1912-ben emigrált édesapjával. Az apa, aki egyébként színészként is dolgozott, Peg édesanyjától még Walesben elvált, így Amerikában újraházasodott és az új feleség két fiúval is megajándékozta. Ám nem sokkal később a nő elhunyt, majd Peg édesapja is, így a lány két féltestvérével a nagybátyjához költözött.

A hányatott sors ellenére Peg tizenhét évesen belekezdett színészi karrierjébe, az 1925-ös év egyébként is szerencsésnek bizonyult a feltörekvők számára, akik ekkoriban sok Broadway-darabban kaptak szerepet. Még a fiatal, később világhírűvé vált Bette Davis is méltatta egykor Peget, miután látta őt játszani A vadkacsában. 1927-ben hozzáment egy színészhez, Robert Lee Keith-hez, és a New York Times-ban jelent meg házasságkötésük híre, melyben a lap számos szerepét sorjázta, mi több, a New York Theatre Guild színésztársaság meghívta őket tagjai sorába.

Peg Entwistle Hollywood
Forrás: Wikipédia

Úgy tűnt, hogy Peg jó úton halad afelé az élet felé, amit mindig is akart, de ekkor csőstül jött nyakába a baj, mint az James Zeruk Jr. életrajzi könyvéből (Peg Enwistle and the Hollywood Sign Suicide: Biography) kiderült. Robert alkoholizmusa és erőszakos viselkedése ugyanis lassacskán napvilágot látott, így két évvel az esküvő után elváltak, ami alaposan megtépázta Peg hírnevét. 1931-ben, amikor a gazdasági világválság teljes erővel tombolt, és ez nem kímélte a színházakat sem, a színésznő Nyugat-Los Angelesbe költözött egy másik nagybátyjához abban a reményben, hogy elkezdhet majd filmeken dolgozni. Azonban hozzá hasonló fiatal nők tömege áhítozott ilyen munkákra, így Peg nem igazán talált fix állást, ami csak erősítette depresszióját, ami abban az időben alakult ki. Mindezek ellenére megkapta élete első – és utolsó – nagy szerepét a Tizenhárom nő című thrillerben, azonban jeleneteiből tizenöt másodpercet hagytak csak a filmben, mivel egy leszbikus nőt alakított, ami szembement a kor szigorú nézeteivel és elveivel.

Sosem derült ki, hogy pontosan miért ugrott a mélybe Peg Enwistle azon az éjszakán, aki életrajza szerint impulzív volt és hangulatingadozásokról ismert. Szeptember 18-án egy túrázó talált rá kabátjára, az egyik cipőjére és a táskájára, melyben búcsúüzenetet hagyott:

Félek, gyáva vagyok. Mindent sajnálok. Ha ezt már hamarabb megtettem volna, sok fájdalomtól megkíméltem volna magam. P.E.

Nagybátyja azonosította be holttestét két nappal azután, hogy eltűnt, aki elmondta a rendőrségnek, hogy a lányt mindig lenyűgözte a hatalmas felirat. A férfi azt is elmondta, hogy Peg „intenzív lelki gyötrelmeket” élt át, ezek, és exférjének új házassága vezethettek a végzetes tetthez.