Barion Pixel Szexuális ragadozók vagy bohém életművészek? – Zenészek gyereklányok vonzásában – Coloré

Szexuális ragadozók vagy bohém életművészek? – Zenészek gyereklányok vonzásában

2021. 10. 11.

Ugyan a popszakma és a szexualitás szorosan összefonódik a zenetörténelemben, a zenészek és fiatal gyereklány-feleségeik kapcsán felmerül a kérdés: vajon menő, bohém művészekről, vagy szexuális ragadozókról van szó?

Szeptember 27-én minden vádpontban bűnösnek találták Robert Sylvester Kellyt, akit a magyar közönség leginkább az I Believe I Can Fly című száma kapcsán ismer. Az énekessel szemben csaknem harminc éve kaptak szárnyra először a szexuális visszaéléssel, erőszakkal, gyermekpornográfiával kapcsolatos vádak, ám az általa működtetett bűnszövetkezetnek köszönhetően eddig mindig sikerült kibújnia az igazságszolgáltatás alól. Kelly körül akkor kezdett felforrósodni először a hangulat, amikor 1994-ben kiderült, hogy az akkor 27 éves rapper feleségül vette a nála 12 évvel fiatalabb, mindössze 15 éves Aaliyaht.

Us News Rkelly Youtube Tb
R.Kelly a bíróság előtt 2021 szeptemberébenKép Forrása: Northfoto

Kelly kiskorú feleségének esete nem egyedülálló történet a zenésztársadalomban. Mivel a művészek számára  igencsak hízelgő a fiatal lányok rajongása, nem csoda, ha Kellyn kívül megannyi olyan zenészt tartunk számon, akik hasonlóan fiatalkorú lányokkal kötöttek házasságot. 

Elvis Presley

Elvis és Priscilla Presley kapcsolata, majd 1967-ben kötött házassága egyértelműen a hatvanas évek egyik legnagyobb port kavaró eseménye. 

Elvis 1957-ben, 22 évesen szakított korábbi párjával, a mindössze 15 éves Dixie Locke-kal. Két évvel később viszont újra rátalált a szerelem, amikor szinte első látásra belehabarodott az akkor 14 éves Priscillába. Ugyan a pár 8 évvel később kötött csak házasságot, Presleyről köztudott volt, hogy a gyereklányok az esetei. 

„Ő keltett életre engem. Gyerek voltam, akit teljesen felemésztett a szerelem. Csak arra vágytam, hogy ne okozzak neki csalódást” – nyilatkozta a Daily Mailnek 2010-ben Priscilla. Egy hat évvel későbbi interjúban hozzátette, úgy érzi, Elvis ellopta tőle a gyermekkorát, hiszen nem adatott meg neki az a naiv, felhőtlen szabadság, mint más tinédzsereknek.

Alanna Nash, a Baby, Let’s Play House: Elvis Presley and the Women Who Loved Him című könyvében ugyanakkor érdekes felfedezést tett. Eszerint, ha megnézzük az Elvisről és kedveseiről készített fotókat, nyilvánvalóvá válik, mit, jobban mondva kit keresgélt a zenész a színpad előtt tolongó női tömegben: édesanyját. Nash szerint ugyanis a kiválasztott lányok Elvis édesanyjának, Gladysnek kiköpött másai voltak. (Gladys mindössze 46 éves volt, amikor hepatitis miatt meghalt. Fia ekkor 23 éves volt.)

Jerry Lee Lewis

Sokan úgy vélik, Lewis azért nem tudta letaszítani a trónjáról Elvist, mert az első turnéján kiderült: a vele utazó 13 éves lány nemcsak az unokatestvére, hanem a felesége. Lewis egyébként ekkoriban már házas volt, így a dupla csavar megbotránkoztatta a közvéleményt. 

Myra Gale Brown és Jerry Lee Lewis 1957-ben kötötték össze az életüket. A lány akkoriban 13, Lewis 22 éves volt. A házasság mellett az a tény döbbentette meg leginkább a közvéleményt, hogy kiderült: Brown – gyermek révén – mindössze egyetlen dolgot vitt magával férje turnéjára, a babaházát. Brown egy évvel később gyermeknek adott életet, aki 3 évre rá meghalt egy balesetben: belefulladt a pár medencéjébe. A veszteség megtörte a szülőket, akik emiatt 1971-ben elváltak. Lewis egyébként 2012-ben hetedszerre nősült, ám most sem ment messzebbre a családi körnél: unokatestvérének exfeleségét vette el. 

Bill Wyman

A Rolling Stones basszusgitárosa a nyolcvanas évek végén kezdett randizni a nála több mint 20 évvel fiatalabb, 13 éves Mandy Smith-szel. Ugyan állításuk szerint kapcsoltuk a lány 14 éves korát követően vált csak szexuálissá, az 1989-ben (Smith 18. születésnapját követően) kötött házasság ténye még így is sokkolta a közvéleményt. 

Amikor Smith-et arról kérdezték, szerinte helyénvaló-e a házasság ilyen fiatalon, ekkora korkülönbséggel, a lány határozottan válaszolt: „Nem a fizikai, hanem az érzelmi érettség számít igazán.” 

A házasság nem tartott sokáig, Wyman és Smith 1991-ben elváltak. Érdekes fordulat, hogy Wyman első házasságából született fia végül Smith édesanyját vette feleségül. Kibogozhatatlan szálak! 

Bill Wyman Tinilany Feleseg Youtube
Kép forrása: Youtube

Ted Nugent

A The Amboy Dukes és Damn Yankees gitárosát is körülrajongták a fiatal lányok karrierje csúcsán. Amikor 1978-ban szembesült azzal, hogy a törvények miatt nem tudta elvenni a mindössze 17 éves Pele Massat, kiegyezett annak szüleivel, hogy ő legyen a lány jogi gyámja. 

Nugent dalszövegeiben is megemlékezett az esetről: „It’s quite all right, I asked your mama / Wait a minute, officer / Don’t put those handcuffs on me / Put them on her, and I’ll share her with you.” („Minden oké, megkérdeztem anyukádat / Várjon egy pillanatot biztosúr / Ne bilincseljen meg / tegye inkább a lányra és megosztozunk rajta.”)

A szülőkkel kötött egyezség után végül feleségül vette tinédzser feleségét, akivel összesen 9 évet töltöttek együtt. 

Borítókép forrása: Northfoto