Barion Pixel Hiába nyert Oscart Michelle Yeoh, mégsem lesz miatta munkaszüneti nap Malajziában – Coloré

Hiába nyert Oscart Michelle Yeoh, mégsem lesz miatta munkaszüneti nap Malajziában

2023. 03. 15.

Mindössze két napja, hogy Michelle Yeoh történelmet írt a 2023-as Oscar-díjátadón, az örömhír nyomán máris hamis híresztelések kaptak szárnyra Malajziában: a helyi közösségi média chatalkalmazásaiban futótűzként terjedt szét az az információ, miszerint a kormány munkaszüneti napot hirdet március 15-ére. A miniszterelnök kabinetirodája cáfolta a híreszteléseket, s az online tartalmak felülvizsgálatára intette polgárait.

Elképesztő díjesőt tudhat magáénak a Michelle Yeoh főszereplésével készült Minden, mindenhol, mindenkor, amely a tizenegy Oscar-jelöléséből hetet díjra váltott a vasárnap megrendezett 95. díjátadón. (Az alkotás a legjobb film, legjobb női fő- és mellékszereplő, legjobb férfi mellékszereplő, legjobb rendező, legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb vágás kategóriákban is bezsebelte az arany szobrocskát.) 

Beszédében Yeoh megköszönte idős édesanyjának, Janetnek a feltétlen támogatást, s biztosította arról, hogy hazaviszi neki a trófeát. „Épp Malajziából, Kuala Lumpurból nézi a közvetítést a családommal és barátaimmal. Szeretlek titeket és hazaviszem nektek a díjat” – fogalmazott Yeoh. Természetesen édesanyja sem hagyta szó nélkül a történteket, mint fogalmazott: „Rendkívül boldog vagyok és büszke a lányomra, mert nagyon keményen dolgozik. Hazahívom majd Malajziába és együtt fogunk ünnepelni. Jövő hónapban úgyis születésnapom lesz!” – mondta a 84 éves Janet. 

Michelle Yeoh, munkaszüneti nap, Oscar
Michelle Yeoh az első ázsiai nő, aki átvehette a legjobb női főszereplőnek járó díjat. Kép forrása: Northfoto

Felforgatta a maláj közvéleményt Michelle Yeoh győzelme

Az anya-lánya kijelentések nyomán elszabadult a jókedv Malajziában: valószínűleg ennek köszönhető, hogy hamis híresztelések keltek szárnyra azzal kapcsolatban, hogy a kormány munkaszüneti napot hirdet az országban. A félreértést a miniszterelnök egy korábbi nyilatkozata adta, amelyben a nemzet büszkeségeként illeti Yeoh győzelmét. Ezt a kijelentést forgatták ki a közösségi médiában, ahol a nagy presztízsű The Star című maláj lap címlapfotójának tűnő felvétel terjedt el, rajta a következő címmel: „Anwar miniszterelnök munkaszüneti napot hirdet: »Ez egy nemzet büszkesége!«”

A miniszterelnök kabinetirodája azonnal igyekezett cáfolni a hamis híreszteléseket, egyúttal arra is figyelmeztették a lakosságot, hogy ne terjesszenek bizonytalan vagy hamis információkat, – derül ki a CNN cikkéből.  Az egyébként angol nyelvű hírportál üzemeltetője, a Star Media Group is leszögezte: nem tettek közzé olyan hírt, amelyben a munkaszüneti napról tudósítottak volna, s ők is arra kérték az olvasókat, duplán ellenőrizzék az interneten terjedő információk valóságtartalmát és forrását, mielőtt készpénznek veszik azt. 

A hamis híresztelések persze mit sem vonnak le Michelle Yeoh teljesítményéből: a Malajzia-félszigeten fekvő Ipoh városában született művész az első ázsiai nő, aki elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, ezzel pedig történelmet írt. Yeoh győzelmét nemcsak a rokonai és a maláj nép, hanem ázsiai kollégák is méltatták: Lucy Liu például történelmi estként jellemezte a vasárnapi Oscart, s szívből gratulált Yeohnak és a legjobb férfi mellékszereplő díjával kitüntetett Ke Huy Quannak (Aki szintúgy a Mindig, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért kapta a díjat). „Micsoda fantasztikus év ez arra, hogy újra összejöjjünk személyesen, hogy megosszuk egymással ezt a sok-sok, csodás történetet, és együtt ünnepeljünk! – fogalmazott Instagram posztjában.

Forrás: CNN.com
Borítókép forrása: Northfoto