Barion Pixel Oscar-díjátadó 2023: minden, amit az idei eseményről tudni lehet – Coloré

Oscar-díjátadó 2023: minden, amit az idei eseményről tudni lehet

2023. 03. 10.

Az Oscar-díjátadó a filmes szakma egyik legnagyobb horderejű eseménye, különösen annak fényében, hogy idén 95. alkalommal rendezik meg Los Angelesben. Ki az idei esemény házigazdája, kik lesznek a fellépők, s kik a díjátadó legnagyobb esélyesei 2023-ban?

Hollywood már tűkön ülve várja a 95. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadó 2023-as verzióját, amely a koronavírus-járvány lecsengése után idén újra az eredeti fényében fog tündökölni. A március 12-i eseményt a Los Angeles-i Dolby Színházban rendezik meg, s ugyanolyan (ha nem még nagyobb) érdeklődés kíséri, mint a megelőző években. 

„Házigazdának lenni vagy óriási megtiszteltetés, vagy csapda”

Ami a házigazdát illeti, a szervezők nem bízták a véletlenre: 2018 után idén újra Jimmy Kimmelnek szavaztak bizalmat. (A showman harmadik alkalommal lesz az esemény házigazdája.) „Az, hogy harmadszor van részem abban az elismerésben, hogy az Oscar házigazdája lehetek, vagy megtiszteltetés, vagy csapda” – fogalmazott nevetve Kimmel tavaly novemberi nyilatkozatában. „Mindenesetre hálás vagyok az Adakémiának, hogy ilyen gyorsan felkértek… Miután már mindenki nemet mondott!” – tréfálkozott a kései meghívásért Kimmel. 

Oscar-díjátadó 2023, Jimmy Kimmel
Jimmy Kimmel a 2017-es Oscar-díjátadón. Kép forrása: Northfoto

Való igaz, az átlaghoz képest viszonylag későn értesítették a feladatról. Ebben közrejátszhatott, hogy az első alkalommal, 2017-ben némi baki csúszott be a gépezetbe – már ami a díjazottak bejelentését illeti. Warren Beatty és Faye Dunaway ugyanis Kimmel szeme láttára a La La Landet hirdették ki a legjobb film nyertesének, mielőtt az a tényleges győzteshez, a Moonlight producereihez került volna. Nem véletlen azonban, hogy az Oscar szervezői visszakanyarodtak Kimmelhez: tavaly Amy Schumer, Regina Hall és Wanda Sykes triója nem aratott osztatlan sikert a nézők körében, a szervezők (enyhén szólva) kaptak érte hideget, meleget.   

Kimmel poénjai mellett igazi nagyágyúk is szórakoztatják majd a közönséget: fellép ugyanis a Super Bowl Half Time Show miatt a szokásosnál is jobban felkapott Rihanna, aki a Fekete Párduc 2.: Wakanda Forever Lift Me Up című betétdalával lép majd színpadra. Noha egészen idáig úgy volt, hogy Lady GagaTop Gun:Maverick Hold My Hand című számával örvendezteti majd meg a nézőket, a tegnapi sajtótájékoztatón kiderült, a színész-énekesnő mégsem vesz részt a rendezvényen, mivel épp forgat. (Feltehetőleg a Joker folytatását.)

Az Oscar tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott információk szerint Rihanna mellett fellép majd David Byrne, Stephanie Hsu és a Son Lux, akik a Minden, mindenhol, mindenkor című film This Is A Life betétdalával lépnek majd színpadra. Rajtuk kívül Sofia Carson és Diane Warren is szerepelnek majd az Applause című dallal, valamint az RRR alkotás nagy sikerű Naatu Naatu című számát is hallhatjuk majd Rahul Szipligundzs és Kaala Bhairava tolmácsolásában. (Utóbbiról egyébként azt rebesgetik, valószínűleg elviszi majd a legjobb eredeti filmzene Oscar-díját a 2023-as megmérettetésen.)

Ellentmondások

Nem is Hollywood lenne, ha nem történt volna valami szokatlan a jelölések körül: idén Andrea Riseborough legjobb színésznő kategóriában való jelölése robbantott ki némi konfliktust. Riseborough a To Leslie című, alacsony (27 ezer dollár, nagyjából tízmillió forint) költségvetésű, texasi dráma főszereplőjeként számíthatna a díjra, ugyanakkor az elismerésre való felterjesztéssel a szakma nagy része nincs kibékülve, mi több, a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia vizsgálatot is indított annak apropóján, pontosan milyen kampánytevékenységekből származó pénz útján került be Andrea a jelöltek közé. 

Oscar-díjátadó 2023: esélylatolgatások a teljesség igénye nélkül 

A botrányokon kívül persze leginkább az érdekli a nagyérdeműt, mely alkotók távoznak vasárnap éjjel a nagybecsű aranyszobrocskával a zsebükben. Sanszos, hogy Daniel Kwan és Daniel Scheiner Minden, mindenhol, mindenkor című alkotása söpri majd be idén a legtöbb díjat, hiszen összesen 11 kategóriában jelölték: többek között a legjobb film, legjobb rendező, legjobb női főszereplő (Michelle Yeoh), legjobb női mellékszereplő(k) (Jamie Lee Curtis, Stephanie Hsu), legjobb férfi mellékszereplő (Ke Huy Quan), legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb filmzene kategóriákban. 

Oscar-díjátadó 2023, Michelle Yeoh
Az este egyik legnagyobb esélyese Michelle Yeoh, A Minden, mindenhol, mindenkor című filmben játszott szerepéért. Kép forrása: Northfoto

Nem sokkal marad el tőle A sziget szellemei (The Banshees of Inisherin) című alkotás, hiszen Martin McDonagh filmjét összesen kilenc kategóriában terjesztették fel Oscarra. A sziget szellemei Kwan és Schneider filmjével versenyez a legjobb film, legjobb női mellékszereplő (Kerry Condon) és legjobb rendező kategóriában is, sőt, a fenti produkcióval ellentétben a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját is behúzhatja (Colin Farrel).

A legjobb színésznő kategóriában kétesélyesnek tűnik a megmérettetés: a szakértők szerint Michelle Yeoh (Minden, mindenhol, mindenkor) és Cate Blanchett (Tár) között dől majd el a verseny, míg a férfiaknál az öt kiválasztottból három színész – Brendan Fraser (A bálna), Colin Farrel (A sziget szellemei) és Austin Butler (Elvis) – tűnik a legesélyesebbnek. 

A női mellékszereplők közül is két befutót emlegetnek szakmai körökben, eszerint Angela Bassett (Fekete Párduc 2: Wakanda Forever) és Ke Huy Quan (Minden, mindenhol, mindenkor) között dől majd el a küzdelem. A legjobb rendezők körében három főt valószínűsítenek: Steven Spielberg (A Fabelman család) behúzhatja a harmadik Oscarját, de a már többször is említett Kwan és Schneider is learathatják a jól megérdemelt babérokat. 

Egyéb érdekességek 

Ne számítsunk arra, hogy Will Smith-t megpillantjuk az Oscar-gála meghívottja között: a tavalyi Chris Rock-féle pofozás következtében az Akadémia tíz évre kitiltotta a színészt a vörös szőnyeges eseményről. (Szerencse, hogy tavaly behúzta élete első Oscar-díját.) További érdekesség, hogy ezúttal egyetlen nő sem szerepel a legjobb rendezők között, ellentétben a tavalyi jelölésekkel, amikor két szakember neve is (Chloé Zhao és Jane Campion) szerepelt a listán. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: apnews.com, illetve ITT és ITT