Barion Pixel Oscar-díj 2023 ruhák: Michelle Yeoh földre szállt angyalként tündökölt Dior estélyijében, de Cate Blanchett még rajta is túltett – Coloré

Oscar-díj 2023 ruhák: Michelle Yeoh földre szállt angyalként tündökölt Dior estélyijében, de Cate Blanchett még rajta is túltett

2023. 03. 13.

Helyi idő szerint ma hajnalban ért véget az év legrangosabb vörös szőnyeges eseménye, az Oscar-díjátadó, s noha a díjazottak tekintetében nem ért minket nagy meglepetés, az outfitek apropóján annál inkább érzékelhető volt egyfajta könnyed frissesség.

Nem létezik nagyobb, s jelentősebb színpad, mint az Oscar-díjátadó, különösen, ha a vörös szőnyeges divatról van szó. Az Oscar-díj 2023 ruhák idén is egy lépéssel közelebb lendítették a világot a jövőbeli trendekhez: míg egyes sztárok vintage kincseket részesítettek előnyben (így például Rooney Mara, aki egy 2008-as Alexander McQueen kreációban érkezett a díjátadóra), addig mások olyan neves divatmárkák és tervezők ruháiban tündököltek (lásd Michelle Williams, aki egy Chanel Couture ruhát választott az alkalomra), amellyel egyértelmű üzenetet küldtek a világnak. Lássuk, mikben tündököltek idén a sztárok a vörös szőnyegen! 

Oscar-díj 2023 ruhák: Michelle Yeoh Diorban tündökölt

A tegnapi Oscaron beigazolódott a papírforma: a 11 kategóriában jelölt Minden, mindenhol, mindenkor című film alkotói összesen hét Oscarral térhettek haza. Az alkotógárdából Michelle Yeoh örülhetett leginkább, aki a „legjobb színésznőnek” járó díjjal beírta magát a történelembe, hiszen ő az első ázsiai nő, aki megnyerte az elismerést. 

Yeoh nem aprózta el a ruhaválasztást: fehér, A-vonalú Dior estélyijében úgy ragyogott, akárcsak egy földre szállt angyal. A ruha áttetsző, U-nyakkivágása látni engedte a színésznő kecses, vékony nyakát, amelyet Yeoh hosszú gyémánt fülbevalókkal, s kiengedett loknikkal tett még nyilvánvalóbbá. Érdekesség, hogy a tüllkreáció mellé egy fehér órát is viselt a jeles alkalomra: mind az ékszerek, mind az említett kiegészítő a Moussaieff ékszerlánc kreációi. 

Cate Blanchet Louis Vuitton mellett voksolt

A tegnap éjszaka másik nagy esélyese, Cate Blanchett végül Oscar nélkül tért haza, ám a legjobban öltözött művész díját mégis neki ítélnénk sikkes Louis Vuitton estélyije miatt. 

Oscar-díj 2023 ruhák, Cate Blanchett
Oscar-díj 2023 ruhák: Cate Blanchett ezúttal egy gyönyörű Louis Vuitton kreációban lépett a vörös szőnyegre. Kép forrása: Northfoto

Mivel Cate Blanchett a Red Carpet Green Dress nevű kezdeményezés egyik éllovasa (ennek lényege, hogy a sztárok ne csak egyszer viseljék a vörös szőnyegen a ruháikat, hanem kisebb-nagyobb változtatásokkal többször is viseljék azokat), számíthattunk arra, hogy ruhája ismét az újrahasznosítás fontosságát hirdeti majd. Igazunk lett, hiszen a Vuitton estélyi felső része egy vintage darab. Szabásában érdekesség, hogy a vállrészt úgy alakították ki, hogy az palást-szerűen terüljön szét a színésznő kecses vállain, arról nem beszélve, hogy a tengerkék árnyalat tökéletesen harmonizált Blanchett átható, kék szemeivel.

A felsőrészt ezúttal egy lépcsőzetesen leomló fekete selyemszoknya egészítette ki, amely egyszerűségével inkább felfelé terelte a figyelmet. (Érdekesség, hogy a szoknya fenntartható selyemből készült.) Outfitjéhez Blanchett ezúttal kontyba fogott, aranyló fürtöket, és a barack árnyalataiban játszó sminket választott. 

Angela Bassett Moschino kreációjában ragyogott

Wakanda volt királynője, Angela Bassett sem tudta díjra váltani jelölését (a színésznőt a Fekete Párduc: Wakanda Forever című Marvel-alkotásban játszott szerepéért jelölték legjobb női mellékszereplő kategóriában), ám ez mit sem von le a tegnap esti ragyogásából: a színésznő ezúttal egy lila Moschino kreációban tündökölt. 

A drámai, aszimmetrikus vállú, sellősziluettet idéző ruha csavaros míder része kiemelte a színésznő kisportolt alakját, egyúttal lenyűgöző megjelenést kölcsönzött neki. (Ehhez persze a Bulgari gyémánt nyaklánc és csepp fülbevalók is hozzátették a magukét.) A People Magazine értesülései szerint Randy Stodghill, a sztárok egyik legnépszerűbb fodrásza készítette el Bassett hajkoronáját az estére, s a szakember elmondása szerint az időtlen szépség hívószavak ihlették azt.

Jamie Lee Curtis egy kortalan D&G ruhában tündökölt

Jamie Lee Curtis esetében is bejött a papírforma, hiszen a színésznő a Minden, mindenhol, mindenkor című alkotásban nyújtott alakításáért átvehette élete első Oscar-díját a legjobb női mellékszereplő kategóriában. A jeles alkalomra való tekintettel Curtis egy kortalan, aranyszínű, hosszú ujjú D&G ruhát választott: az estélyi felső része egy korabeli fűzőt mintázott, amelynek derék részét ezúttal kristályszegélyű, fűzős míder alkotta a 20. század eleji fapálcás merevítés helyett. 

Oscar-díj 2023 ruhák, Jamie Lee Curtis
Oscar-díj 2023 ruhák: Jamie Lee Curtis egy D&G ruhában ragyogott. Kép forrása: Northfoto

Curtis ruháját átlátszó, fehér és ezüst kristályok és flitterek díszítették, amelyek még jobban tündököltek, amikor a színésznő végigvonult a vörös szőnyegen férje, Christopher Guest kíséretében. 

Cara Delevingne drámai Elie Saab kreációban lépett a vörös szőnyegre

Az Oscar-díj 2023 ruhák közül kiemelkedik Cara Delevingne színésznő kreációja, aki nem aprózta el a tegnap estét: ezúttal egy vörös Elie Saab estélyiben lépett a kamerák kereszttüzébe. Ugyan a színésznő ezúttal nem számíthatott díjra, Margot Robbie-val és Danai Gurirával egyetemben rövid ideig műsorvezetőként tündökölt a színpadon azt est házigazdája, Jimmy Kimmel mellett. 

Delevingne a díjszezon jellegzetes árnyalatában, egy aszimmetrikus ruhában pompázott a vakuk gyűrűjében: gyönyörű kivitelezésű estélyijét Bulgari nyaklánccal és fülbevalóval egészítette ki. A szupermodell-színésznő egyértelműen a ruhára bízta a wow faktort, hiszen a sminkje a 20. századi, klasszikus glamourt idézte, haját pedig dupla kontyba fogva viselte a tarkóján. 

Ugyan a modell megjelenésével (több ízben is) emelte az idei díjszezon átadóinak fényét, a Vogue áprilisi számában már arról vallott, szeretne az elkövetkezendőkben kicsit hátrébb lépni, hogy önmagára is fókuszálhasson. (A megfeszített munka következtében régóta kábítószerfüggőséggel küzd.) 

Zoe Saldana Fendire szavazott

Az Avatar: A víz útja színésznője ezúttal egy krémszínű Fendi couture estélyi mellett tette le a voksát, s milyen jól tette! A félig dominikai, félig Puerto Ricó-i származású Saldana V-kivágású ruhája látni engedte a színésznő kecses mellkasát és nyakát, s szabadon hagyta izmos karjait. 

Ezüst kiegészítőit, így például statement-nyakláncát, fülbevalóját és gyűrűit Petra Flannery stylist választotta ki, haját Mara Roszak fodrász készítette el. Utóbbi az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta: Zoe jellegzetes, középen elválasztott, hosszú tincseibe csak minimális hullámot varázsolt, hogy megtartsa a színésznő természetes megjelenését. Saldana sminkjéért ezúttal Vera Steimberg volt a felelős, aki nude ajkakat választott, hogy ezzel is inkább a színésznő barna őzike szemeire és szemöldökére helyezze a hangsúlyt. 

Austin Butler Saint Laurent-ban lépett a vörös szőnyegre

Természetesen a férfiakról sem feledkezhetünk meg: az Elvis című filmért Oscar-díjra jelölt Austin Butler ugyan szobrocska nélkül tért haza (a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést idén Brendan Fraser söpörte be), ám öltözéke visszaidézte Hollywood aranykorát, köszönhetően a Saint Laurent divatháznak. 

Butler és a divatház ezúttal az élesebb vonalak felé billentek el az öltöny kialakításakor, hiszen kétségtelen, hogy a tehetséges fiatal outfitje e szabásvonal túlzott mintapéldája. A színész szerencsére bőven elegendő karizmával rendelkezik, hogy kitöltse a kemény szabásvonalakat, sőt, enyhén borostás arcéle tökéletesen ellensúlyozta az oldschool öltönyt. Butler öltözékében viszont kétségkívül a cipőválasztás a legnagyobb telitalálat: magassarkúra hajazó lakk bőrcsizmája ugyanis megadja azt a bizonyos pluszt, amelyet egy Oscar-jelölttől elvárhatunk. 

Borítókép forrása: Northfoto
Forrás: Forrás: Vogue.com