Barion Pixel 6 ok, amiért könnyebben ismerkedünk nyaraláskor – Coloré

6 ok, amiért könnyebben ismerkedünk nyaraláskor

2023. 07. 02.

Fogadjunk, hogy kapásból tudsz öt olyan filmet mondani, ami egy nyári románcról szól, sőt, lehet, hogy neked is volt már olyan kapcsolatod vagy futó kalandod, ami egy nyaralás során szökött szárba. Vagy ha nem a szerelem talált rád egy idegen országban, akkor barátokat, jó ismerősöket szereztél vakációd során. De miért van az, hogy nyáron, különösképp pedig egy utazás, nyaralás során könnyebben ismerkedünk, mint a „szürke” hétköznapokon?

Vakációzni az ember (általában) pozitív attitűddel érkezik

Ezt a pontot nemigen kell magyarázni, hiszen a nyaralás lényege a pihenés, kikapcsolódás, új élmények szerzése, miközben magunk mögött hagytuk a munkát és kötelességeket egy időre. Így hát magától értetődik, hogy jókedvvel, lelkesen érkezünk meg úticélunkhoz, és ha már megvan egy alapvető pozitív hozzáállás, azt megérzik rajtunk mások is. Te is jobb szeretsz egy vidámságot árasztó emberrel beszélgetni, nem?

Szabadságra mész kicsit az otthoni életedből és személyiségedből

Nyaraláskor nem Anna vagy, az irodai dolgozó, hanem Anna, aki Malagában korzózik, hűtőmágnest vesz az otthoniaknak, jegeskávét iszik és magába szívja a spanyol kultúrát. Persze nem vetkőzünk ki ilyenkor teljesen önmagunkból (remélhetőleg), de nyitottabban állunk a dolgokhoz. Míg lehet, hogy itthon nem elegyednél szóba a buszon senkivel, addig egy külföldi út során megteszed. A hétköznapokon nem teheted meg, hogy minden este bulizni menj, hiszen másnap kelni kell, de a nyaralásban az a szép, hogy senki sem szól rád, ha délelőttig alszol. És ha már buli….

Többet vagy emberek között, mint egy munkanapon

… ebből fakadóan pedig sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy kapcsolatokat építs. A vakáció napjai alatt nem ülsz vagy állsz nyolc-tizenkét órát egy irodában, boltban vagy gyárban ugyanazokkal az emberekkel, akiket évek óta ismersz.

Adott a közös érdeklődés és/vagy a közös akadályok

Nem véletlen érkeztetek ugyanabba a városba több száz másik turistával, hiszen mind érdeklődtök az ottani kultúra, szokások, gasztronómia, rendezvények iránt, így máris van egy csomó dolog, amiről beszélgetni lehet velük. Gyakorolhatod a nyelvtudásod, vagy ha az nem olyan erős, akkor kézzel-lábbal mutogatva, de együtt küzdhetitek le például a jegyvásárlás vagy a tömegközlekedés akadályait. Nem tudom, hogy vagytok vele, de néha jobban esik egy hozzám hasonló turistától megkérdezni ezeket az infókat, mint egy helyitől, mert előbbivel együtt vagyunk „a bajban”.

nyaralás ismerkedés
Forrás: Nikola Stojadinovic / Getty Images

Elmosódnak a társadalmi korlátok

Senkire nincs árcédula akasztva a nyaraláskor, a Parthenón lépcsőin felfelé izzadva mint egyenlőek vagyunk. Ha egy városban élnénk, lehet, hogy sosem találkoznánk, esélyünk sem lenne szóba elegyedni a különböző társadalmi háttereink és életvitelünk miatt. De nyaraláskor ez nem számít, hiszen mind utazók vagyunk, és az előítéleteink is háttérbe szorulnak.

A kevés idő jobban motivál

Biztos neked is telnek úgy el hetek, hogy a munkán kívül semmi érdemlegeset nem csináltál, nem mentél moziba, kiállításra, nem kirándultál, nem találkoztál barátokkal. Mivel vakációzni csak egy meghatározott (túl rövid) időre megy az ember, igyekszik kihasználni annak minden percét, így aligha akad olyan nap, melyre ne szervezne valamilyen programot. Ez lehet aktív vagy passzív pihenés is, de ugyanúgy lehet emberekkel találkozni egy múzeumi sétán mint a tengerparton lustálkodva.

Persze az, hogy könnyebben ismerkedünk, nem jelenti, hogy ismerkedni is fogunk. Hiszen ahogy írtam, az ember nem bújik ki a bőréből nyaraláskor sem, így aki visszahúzódóbb, introvertáltságra hajlamosabb személyiség, abból nem lesz partiállat és a beszélgetések középpontja csak azért, mert elutazott vakációzni.

Borítókép forrása: RossHelen / Getty Images