Barion Pixel Látnivalók Zalakaroson és környékén (X) – Coloré

Látnivalók Zalakaroson és környékén (X)

2024. 04. 07.

Zalakaros nem hiába egyre közkedveltebb célpont a pihenni vágyók, illetve a konferenciaturizmus szervezőinek körében.

Először is a Hotel Karos Spa kiváló infrastruktúrával és szobákkal várja a szabadságukat töltőket és az üzleti úton lévőket egyaránt, másrészt pedig a város is egyedi atmoszférával és számos érdekes látnivalóval kecsegtet. Most utóbbiakból szemezgetünk kicsit.

Termáltónak ökopartján

Ha valaki ellátogat a zalakarosi termáltóhoz, a legelső állomás, ami fogadja a különleges architektúrájú fogadóépület, melynek kilátótornyából remek panoráma nyílik a tóra és a mellette elterülő erősávra is.

Nemcsak nézelődni, hanem kalandozni is lehet itt, ehhez remek útvonalat kínál az erdősáv mellett kezdődő tanösvény, mely kacskaringós úton csalogat a fák közé, hogy ott körbevezetve visszatereljen a kellemes túra kiinduló pontjához.

Ha elfáradtunk, vagy csak simán kedvünk úgy hozza, lecsüccsenhetünk az előre meghatározott állomások padjaira, csodálhatjuk a számos védett növény szépségét, miközben a gyerekek nyugodtan szaladgálhatnak az ösvényen, ezzel a ritkaságszámba menő növényzetet is megkímélve.

Erdészkilátó

Zalakaros már csak azért is egészséges városka, mert saját, lélegző zöld tüdeje van a város feletti dombokat borító erdő személyében.

Nem csupán a jó levegő miatt érdemes ide ellátogatni, hanem a méltán neves Erdészkilátó okán is, ami a még a városhoz tartozó Park utcán végighaladva közelíthető meg, Zalamerenye közvetlen határában.

A panoráma magáért beszél, tiszta időben jól látható innen a Kis-Balaton, valamint a teljes Balaton-felvidék.

Miután megcsodáltuk az egyedülálló kilátást, a Parkerdő területén nyugodtan kószálhatunk: több útvonal között is válogathatunk, ha pedig elfáradtunk, megéheztünk, megszomjaztunk a Kilátó borozóban lelhetünk felfrissülést.

Ne csodálkozzunk, ha belebotlunk valamilyen sportrendezvénybe, hiszen ez a környék közkedvelt helyszín, gyakoriak itt a terepkerékpár-versenyek, gyalogtúrák, családi sportnapok.

Az erdő alkalmanként sportrendezvények színhelyeként szolgál, rendeznek itt körpályás terepkerékpár-versenyt, gyalogtúrákat, valamint családi és sportnapokat.

Kőszikla-szurdok, Árpád források

Ha valaki kicsit távolabb is merészkedne a várostól, a 22 kilométerre található Kőszikla-szurdokban remek outdoor programlehetőségre lelhet.

Igazi természeti csodát figyelhetünk meg itt testközelből: esősebb időben a homokkő fal könnyezik.

Sajátos itt a mikroklíma, ennek köszönhetően a dombvidéken egyedülálló fajok is megélnek itt, mint a májmoha, a madárfészek kosbor vagy éppen a lónyelvű csodabogyó.

Ha már idáig eljöttünk érdemes ellátogatni az Árpád (Eszperantó) forrásokhoz, főleg nyáron, hiszen a forrásvíz minősége kitűnő itt, a legjobb hűsítő.

Piknikezhetünk is, ha akarunk, szalonnasütésre is lehetőség nyílik az itt kialakított hivatalos tűzrakóhelyeknél.