Barion Pixel Nyaralás 2024: Íme az 5 legjobb látnivaló és program Vallettában, Máltán – Coloré

Nyaralás 2024: Íme az 5 legjobb látnivaló és program Vallettában, Máltán

2024. 03. 30.

Málta gyönyörű fővárosa, Valletta remek választás egy kis pihenésre. Bár egy viszonylag apró fővárosról van szó, rengeteg elképesztő látnivalót tartogat.

Valletta városa az UNESCO világörökség része. Málta fővárosa egy dombos félszigeten, a Földközi-tenger két legszebb természetes kikötője között fekvő város. Máltát 1565-ban megostromolták a törökök, ami után az európaiak erősebb, erődítmény szerű új várost emeltek 1566-ban, ez volt Valletta létrehozása. A Szent János lovagok, vagyis a Máltai lovagrend a 16. század legelismertebb európai hadmérnökeinek segítségével a várost késő reneszánsz alkotásként tervezték meg, egységes rácsos alaprajzzal, az erődített és bástyás városfalakon belül. Létrehozása óta a város számos átépítési projekten ment keresztül, de nézzük, mit érdemes meglátogatni, ha Vallettában jársz.

1. Fedezd fel az Is-Suq Tal-Belt, a viktoriánus piacot

Az Is-Suq Tal-Belt egy 19. századi viktoriánus korabeli csoda az ikonikus Szent János-társkatedrálison. Tegyél egy sétát, és fedezd fel az élelmiszerpiacot, vásárolj helyi kézművesek által készített őslakos műtárgyakat, és nézd meg az emberek munkáit. Ezen a helyen szabadtéri étkezéssel, kiállításokkal, élőzenével és még sok mással vár a piac.

Valletta
Kép forrása: Pexels / Locally Abroad

2. Szent János-társkatedrális

A vallettai látogatás kihagyhatatlan helyszíne a barokk művészet egyik remekműve a Szent János-társkatedrális. A kissé egyszerű homlokzata lélegzetelállító belső teret rejt. Első pillantásra annyi a látnivaló, hogy szinte befogadhatatlan. A címerekkel díszített márványpadlón a rend lovagjainak sírjai találhatók. A boltozatot teljes egészében Keresztelő Szent János életét ábrázoló freskók borítják. Felfedezhetjük a nyolc kápolnát is, amelyek gazdagon díszítettek. Végezetül lehetőséged lesz megcsodálni Caravaggio néhány festményét is.