Barion Pixel Mutatjuk a legjobb látnivalókat Brüsszelben – Egy világváros, ahol mozdulni is lehet a tömegtől – Coloré

Mutatjuk a legjobb látnivalókat Brüsszelben – Egy világváros, ahol mozdulni is lehet a tömegtől

2022. 10. 18.

Brüsszel nevét sokat hallhatjuk mostanában, de miért is érdemes ellátogatni a belga fővárosba? Adunk néhány tippet, hogy hova látogass el, ha nem csak a turistás helyek érdekelnek.

Az Európai Uniónak és a NATO-nak is székhelyet biztosító várost, amit közel kétszázezren laknak, 979-ben alapították. Brüsszel eredetileg flamand nyelvű település volt, mára már a legtöbben franciául beszélnek itt, a város hivatalosan kétnyelvű. A másik leggyakrabban használt nyelv pedig a holland.

Nem kell aggódni, az angollal is jól boldogulnak: ha nem is az első ember, akihez odafordulsz, de hamar útba tudnak igazítani, ha eltévedtél. A város tömegközlekedése nagyon jó, gyorsan el lehet jutni bárhová: négy metróvonala van, de rengeteg busz és villamos közül is lehet válogatni.

Brüsszel és a pisilős szobrok

Brüsszelt a legtöbben a Manneken Pis, vagyis a pisilő kisfiú szobráról és az Európai Parlamentről ismerik. Pedig a pisilő kisfiúnál mindig tömeg van, az Európai Parlament üléstermébe pedig ritkán lehet bejutni, ezért ajánlatos más érdekességek után is nézni.

Brüsszelben imádják a pisilős szobrokat, így, ha mindenképpen szeretnél ilyet fotózni, de a kisfiúnál kiábrándító a tömeg, érdemes felkeresni a pisilő kislányt, vagyis a Jeanneke Pist, vagy a még kevésbé ismert pisilő kutyát, a Zinneken Pist. Ezek csupán néhány utcányira találhatóak egymástól, így egy kis városnézéssel összekötve is meg lehet őket tekinteni.

Brüsszel
A pisilő kutya, a Zinneken Pis / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A város közepén gyönyörű környezetben tehetsz sétát a Brussels Parkban, amivel szemben található a meseszép királyi palota. Utóbbit hasznos körbejárni, mert a néhány különleges brüsszeli lakóházon túl mögötte áll a szecessziós stílusú Hangszermúzeum. A kiállításon rengeteg kevésbé ismert hangszerrel is megismerkedhetsz, de interaktív részeként, ezeknek a hangját is megcsodálhatod.

Mesés múzeumok

A környéken van a legjobb csokimúzeum, ahol eddig megfordultam. Itt elképesztő cukrászcsodákat lehet megtekinteni, ráadásul a múzeum interaktív, vagyis nemcsak a látásod, de a szaglásod, a tapintásod és igen: az ízlelésed is bevetheted, miközben felfedezed a csokoládé izgalmas történetét. Még egy kicsit a VR világában is kalandozhatsz. A kiállítás végén a csokiboltban pedig elképesztő ínyencségek közül válogathatsz.

A Természettudományi Múzeumot is jó ötlet beiktatni, ami bár nem túl biztató külsejű épületben kapott helyet, benne elképesztő kiállítás vár a látogatókra. Rengeteg fajta – köztük T-Rex – dinoszaurusz csontvázat állítottak ki, de az itteni termeket is feldobták egy kicsit a modern technológia vívmányaival. Így megtudhatod például azt is, hogy miként reagálnál, ha egy dinoszaurusszal találnád szembe magad…

Akik kedvelik a különböző járműveket, Brüsszel azoknak is elképesztő élményt nyújt. A városban látogatható egy autómúzeum, ahol a történelem legkülönbözőbb autóit csodálhatod meg, a személyautóktól a sportkocsikig. Rövid, de érdekes leírást is készítettek hozzájuk, így könnyebb őket beazonosítani az idővonalon. A kiállítás otthont ad különböző időszaki látnivalóknak is.

Esküszöm, nem vagyok járműfanatikus, de van még egy közlekedéssel kapcsolatos kiállítás, amit ajánlok, ez pedig a vasútmúzeum, vagyis a Train World, ami egy korábbi állomásépületben kapott helyet. Itt a gőzmozdonyoktól kezdve a moderneken át a tematikus kocsikig mindent megnézhetsz. A múzeum megőrzött egy eredeti 19. századi vasúti hidat. Valamint látható itt egy marhavagon is, amiben a holokauszt áldozatait szállították a koncentrációs táborokba, ami igazán mellbevágó a rengeteg szuper és menő mozdony mellett.

Persze, fontos beiktatni az Európai Parlamentet is, már csak azért is, mert a kiállításához magyar audioguide is választható. Viszont a kiállítás talán egy kicsit túl hosszúra és túl részletesre sikeredett.

Brüsszel
Európai Parlament / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Tour de France

Ha nem zavarnak a szinte lekövethetetlen lezárások, akkor a Tour de France idején célszerű ellátogatni a városba, főleg, ha érdekel a verseny. Ilyenkor viszont készülni kell a tömegközlekedés átvariálására, teljes útszakaszok lezárására, illetve rengeteg rendőrre, ellenben a verseny idején ingyenes a városban a tömegközlekedés, ami jó spórolási megoldás lehet.

Brüsszel elképesztően sokszínű város rengeteg különféle látnivalóval, így mindenki megtalálja azt, ami számára a legérdekesebb. Igazi multikulturális élmény, mégsem érződik túlzsúfoltnak, így abszolút alkalmas kikapcsolódásra és mindennapokból való kiszakadásra.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix