Barion Pixel 15 dolog, amit nem tudtál a Buckingham-palotáról – Coloré

15 dolog, amit nem tudtál a Buckingham-palotáról

2022. 10. 05.

A Buckingham-palotát senkinek sem kell bemutatni. Sokan hallomásból ismerik, míg jópáran saját szemükkel is láthatták már a grandiózus épületet. Milyen titkokat rejt a brit királyi család londoni rezidenciája?

A Buckingham-palotáról rendkívül sokat hallottunk az utóbbi időben, ugyanis itt élt a nemrégiben elhunyt II. Erzsébet, brit királynő. Ez a hely azonban sokkal több mindennel büszkélkedhet, mint azzal, hogy uralkodók éltek falai között.

A palota 1703-ban épült, és eredetileg Buckingham House, azaz Buckingham Ház névre hallgatott. A tervek szerint Buckingham hercegének szánták a palotát, hogy egy városházához hasonló funkciót töltsön be. 1791-ben III. György király megvette az épületet, hogy ajándékba adja feleségének, Charlotte királynőnek, így ekkortól ,,a Királynő Háza” néven ismerték. 1837-től tekintenek rá az uralkodó házaként, amikor is Viktória királynő helyezte ide székhelyét.

A Buckingham-palota titkai

Számos történet kötődik az épülethez, melyből több szájhagyomány útján terjed, így vajmi kevés sejtésünk van arról, hogy valóban úgy történtek-e egyes esetek, ahogy megemlékeznek róluk.

1.Nem reszkettek a betörők

Ugyan a palotát körbeveszik a jól ismert medvekucsmás őrök, mégis vannak, akik ennek ellenére megpróbálkoznak a behatolással. 1838-tól három éven keresztül többször is belógott egy Edward Jones nevű tinédzser, aki nemcsak a konyháról lopott, hanem a királynő bugyiját is eltulajdonította, és még a trónra is ráült! Az 1982-ben betörést elkövető Michael Fagan sem maradt el, ugyanis Erzsébet királynő hálószobájába is bejutott.

2. ,,Hé, srác, figyeld a zászlót!”

A palota tetején lévő éppen lengedező zászlónak nemcsak esztétikai értéke van, hanem komoly információkat hordoz. Ha az uralkodó zászlaja lobog, arra következtethetünk, hogy a palota falai közt tartózkodik a király vagy királynő, míg ha az Egyesült Királyság zászlaját tűzik ki, tudhatjuk, hogy nincs otthon az uralkodó.

Ha az Egyesült Királyság zászlaját látjuk, az uralkodó nem tartózkodik a palotában
Ha az Egyesült Királyság zászlaját látjuk, az uralkodó nem tartózkodik a palotában / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

3. A palota számokban

A palotában 775 szoba van, melyek közül 52 a nemesek és vendégeik szobája, míg 188 szobát az ott dolgozók foglalnak el. 92 iroda is található benne, 19 díszterem és 78 fürdőszoba. Természetesen a különböző szobákhoz megannyi ajtó és ablak is tartozik: 760 ablakkal és több, mint 1500 ajtóval büszkélkedhet a nagy múltú épület.

4. PalotATM

Minden lehetőségre fel kell készülni, így a pincében található egy bankjegykiadó automata is, így ha bárkinek készpénzre lenne szüksége hirtelenjében a család tagjai közül, pillanatok alatt tud szerezni.

5. Kicsiny falu

A lakók és vendégek semmiben nem szenvednek hiányt a palota falai között: van posta, mozi, színház, rendőrség és még egy klinika is! Nem véletlen hát, hogy több uralkodó is itt született, beleértve II. Erzsébetet és fiát, III. Károlyt is, akit császármetszéssel segítettek világra.

6. ,,Hány az óra?”

A palota dolgozóihoz tartozik egy órásmester is, aki teljes állásban azzal foglalkozik, hogy a bent található órákat karban tartsa. Van munkája bőven, ugyanis több, mint 350 különböző óra van a palotában. Munkája rendkívül fontos, ugyanis rajta áll, hogy a találkozókra és különböző eseményekre időben elinduljanak a királyi család tagjai.

7. Titkos alagutak

Pletykák szerint több titkos alagút is vezet ki a palotából. Ennek valószínűsége csekély, annak viszont jó esélye van, hogy a föld alatt húzódó járatban át lehet jutni a Parlamentbe.

8. Túlélő

A Buckingham-palotának nemcsak falain belül, hanem azokon kívül is sok minden történt. A második világháborúban kilenc német bombatámadást is kibírt az épület. Ezalatt VI. György és felesége, Erzsébet királyné a palotában voltak, ezzel is kifejezve, hogy nem menekülnek el a harcok elől.

9. Na de kié?

Annak ellenére, hogy a brit királyi család használja a palotát, nem az ő birtokukban van. A Crown Estates-hez tartozik az épület, ami a brit uralkodóház földjeit és birtokait gondozza, melyek sem az uralkodó, sem az állam vagyonát nem gyarapítják.

10. A palota őrzői

A jól ismert medvekucsmás, pirosruhás őrök a palota látképének részei. A színválasztás azonban csupán a véletlen műve, ugyanis amikor az első egyenruhák készültek, a piros anyag volt a legolcsóbb. Katonai szempontból ugyanakkor nem túl előnyös, mivel ez a szín messziről is jól látható. Nem lehet ám akárkiből őr: csak azok a magasan képzett katonák léphetnek be, akik kitüntetéssel jöttek el valamely háborúból.

Nem lehet akárkiből őr a Buckingham-palotánál
Nem lehet akárkiből őr a Buckingham-palotánál / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

11. Forgatási helyszín?

Ugyan a Korona című sorozat számtalanszor elhitette velünk, hogy a jelenetek a palotában játszódnak, valójában nincs így: számtalan helyen vettek fel jeleneteket, így több palotában és katedrálisban is, de ez nem volt köztük.

12. Fényeskedjék!

A palotában több, mint negyvenezer villanykörte biztosítja a fényt. Az épületben elsőként a bálteremben volt elektromosság, 1883-ban.

13. Ne kerteljünk!

A Buckingham-palota kertje az egyik legnagyobb magánkert London-szerte. Van benne teniszpálya, tó, és helikopter-leszállópálya is! Számos növény is található benne, nem is meglepő, hogy III. Károly édesanyja temetésére is a palota kertjéből válogatott össze különböző növényeket.

14. Elkél egy erkély

A Buckingham-palota erkélye külön tényező, ugyanis ünnepélyeken és eseményeken ide állnak ki az uralkodócsalád tagjai, hogy integessenek a népnek. Ezt elsőként Viktória királynő tette meg 1851-ben, mit sem sejtve arról, hogy hagyományt teremt ezzel.

A Buckingham-palota erkélyének ünnepélyes használatát Viktória királynő vezette be
A Buckingham-palota erkélyének ünnepélyes használatát Viktória királynő vezette be / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

15. ,,Borravaló”

A palotához tartozik egy borospince is, mégpedig a nyugati szárny alatt. Ez az építmény egyik legrégebbi része: már Buckingham herceg idejében is megvolt, amikor még senki nem gondolta, hogy ilyen nagy jelentőségű épület lesz belőle valaha.

Forrás: ITT és ITT.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix