Barion Pixel 5 látnivaló Elzászban, amit semmiképp ne hagyj ki, ha arra jársz – Coloré

5 látnivaló Elzászban, amit semmiképp ne hagyj ki, ha arra jársz

2022. 09. 22.

Elzász nevét mindenki ismeri, ám elhelyezkedésével nem feltétlenül vagyunk tisztában. Nem ismerjük látnivalóit és gasztronómiáját sem, pedig látvány és ízek tekintetében is különleges élményben lehet részünk.

Elzász Franciaország keleti részén található, székhelye Strasbourg, ami nem véletlenül hangzik németesen, ugyanis nagy német kisebbség él a régióban. A terület sokáig csatározások színtere volt,mert a németek és a franciák is magukénak akarták. Ugyan a németek a 19. században véres harcok árán megszerezték maguknak, a Versailles-i békeszerződés értelmében ismét Franciaországhoz csatolták.

Elzász csodái

Borai nem ok nélkül ismertek: már a Krisztus előtti időkben is termeltek itt bort, ám nem álltak meg ennél az elzásziak, ugyanis Franciaország egyik legjelentősebb sörgyártó vidékét tudhatják magukénak! Egyik gasztronómiai különlegességük az édes keksz, ezen belül is a mézeskalács, de a strasbourgi kuglóf is népszerű csemege.

Nem mehetünk el szó nélkül építészete mellett, ami mesekönyvbe illő: a színes házakat szemmel jól látható gerendák díszítik, amik legyenek akár a folyó partján, akár a természetben, pompás látványt nyújtanak.

A fentiek értelmében nehéz volt összeszedni azt az öt helyet, ami miatt érdemes ellátogatni ebbe a mesevilágba, hiszen a legeldugottabb helyeken is csodába botlunk.

Kaysersberg

A romantikus falu 2017-ben megkapta a Franciák kedvenc falva címet, és ez egyáltalán nem meglepő: óvárosa ugyan egyetlen főutcából áll, mégis lélegzetelállító látványban lehet részünk. A színesre festett házak kiválóan harmonizálnak akár az őszi falevelekkel, akár a havas tájjal, de a nyári napsütéssel is.

Kaysersberg 2017-ben a franciák kedvenc faluja lett
Kaysersberg 2017-ben a franciák kedvenc faluja lett / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ungersheim

Ungersheim legismertebb látványossága az elzászi skanzen, ahol hetven jellegzetes elzászi házat láthatunk, melyek jószerivel mind az 1400-as években épültek. Az itt elterülő mesterséges falu száz hektáron fekszik, tartozik hozzá erdő és mezőgazdasági területek is. A hely nemcsak múzeum, hanem élő történelem is, ugyanis korhű ruhába öltözött mestereket láthatunk munka közben, ráadásul olyanokkal is találkozhatunk, akik régi, elfeledettnek hitt mesterségeket tanulnak ki.

Ungersheimben a helyi skanzent látogathatjuk meg
Ungersheimben a helyi skanzent látogathatjuk meg / Kép forrása: Shuttertsock / Puzzlepix

Orschwiller

E város legismertebb látványossága kétség kívül a Château du Haut-Kœnigsbourg, ami Franciaország egyik legnagyobb kastélya. A 12. században épült azzal a céllal, hogy ellenőrizni tudják a környéket. A történelem megtépázta, ám az 1600-as években felújították, s mai formáját is ez alapozta meg. Belsejében egy középkori stílusban berendezett kastélyt láthatunk, alagsorában pedig páncélok és kardok gyűjteményét csodálhatjuk meg.

Franciaország egyik legszebb kastélya Elzászban található
Franciaország egyik legszebb kastélya Elzászban található / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Strasbourg

Strasbourgban található az Európai Parlament, ami modern épületével kilóg a környezetéből, mindezek ellenére szép látványt nyújt. Akár belsejébe is benézhetünk, ha előre foglalunk, de ha erre járunk ne hagyjuk ki a Szent Pál Székesegyházat sem! Egészen 1874-ig ez számított a világ legmagasabb épületének a maga 142 méteres magasságával. Az impozáns építményt az ólomüveg ablakok teszik igazán díszessé, amik a 12. századból maradtak meg.

A Szent Pál székesegyház sokáig a világ legmagasabb épülete volt
A Szent Pál székesegyház sokáig a világ legmagasabb épülete volt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Colmar

Erről a kisvárosról sem lehet rossz fotókat készíteni, hiszen klasszikus, vízparti házai képeslapra illenek! Macskaköves utcáin nem tudunk úgy végigmenni, hogy ne legyen valami, ami mellett meg lehet állni. A Kis Velencének is nevezett városka még arra is lehetőséget ad, hogy csónakot bérelve a La Lauch hullámait szeljük, de akár szervezett utakon is vízre szállhatunk, hogy megismerkedjünk a város történetével.

Colmarban akár vízre is szállhatunk!
Colmarban akár vízre is szállhatunk! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Bárhol is járunk a környéken, bortúrára szinte mindenhol van lehetőség. Ha inkább Elzász pincéiről olvasnátok, látogassatok el a Borsmenta oldalára!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix