Barion Pixel Ezeket ne hagyd ki, ha Bordeaux-ba látogatsz! – Coloré

Ezeket ne hagyd ki, ha Bordeaux-ba látogatsz!

2022. 09. 15.

Bordeax sokak számára ismerősen cseng, ha máshonnan nem, hát a méltán népszerű borvidéke miatt. Maga a város azonban nemcsak borokat rejt, hanem sokkal többet annál!

Bordeaux Franciaország délnyugati részén található, és az ország kulturális és történelmi városa cím birtokosa. Boráról a 18. század óta ismert, de turistalátványosságokban sem utolsó, ugyanis Párizs után itt található az országban a legtöbb olyan helyszín, mely a Világörökség részét képezi.

Nehéz kiválasztani azokat, amelyek beleférnek egy hosszú hétvégébe, ám ha jól kalkulálunk, akár a környező falvakat is meglátogathatjuk!

Bordeaux óvárosa

Az óváros egy szuszra bejárható, ugyanis csupán nagyjából két kilométer széles területen fekszik. Mérete ellenére sok látnivalót kínál, mert az ember könnyen elveszik a kedves kis üzletek sokaságában, nem is beszélve a kávézókról és a vendéglőkről! Nem érdemes kihagyni a Szent Mihály-bazilikát sem, mely 114 méteresen magasodik a város fölé. Ha bírjuk, akár az egyik tornyába is felsétálhatunk, ami 47 méter magasból nyújt pazar látványt.

A torony belseje is rejt érdekességeket, ugyanis egy kriptát is megtekinthetünk, amit a francia forradalom időszaka alatt fedeztek fel. A város egyik fő látványossága is ez, ugyanis 74 múmiát állítottak már ki az utóbbi évszázadokban. Maga Victor Hugo is sokat inspirálódott belőlük, szerinte ugyanis a maradványok inkább szellemek, mint múmiák.

Bordeaux a Pont de Pierre híddal csodás látványt nyújt
Bordeaux a Pont de Pierre híddal csodás látványt nyújt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A Tőzsde teret (Place de la Bourse) sem érdemes kihagyni, ha eljutunk ebbe a csodás városba, ahogy a Quinconces tér szoboregyüttesét sem. Aki szereti a bort, mindenképpen szánjon időt a Cité du Vin múzeumra, ami csakis a borról szól. Ha a látvány nem lenne elég, látogatásunkat egy kóstolóval zárhatjuk.

Bordeaux-on túl

Ha elfáradtunk a városi forgatagban, mindenképpen látogassunk el a környező falvakba! A bor itt is folyik, ráadásul a természet lágy ölén élvezhetjük a tájakat és a fenséges nedűt. Barsacban érdemes végiglátogatni a pincéket, ugyanis mindegyik mást kínál nemcsak látványban, hanem ízekben is!

Saint-Émilion a merlot hazája, és szerencsére vonattal könnyedén eljuthatunk Bordeauxból. A vonattól csupán húsz percre terül el a központ, melyet jól jelöl a magasba emelkedő gótikus templom. Kiválóan átérezhetjük a francia vidék romantikáját, és természetesen a borról sem kell lemondanunk, ugyanis minden sarkon vagy borbárba vagy magába a szőlősbe botlunk.

Ha többet szeretnél olvasni a környékről, látogass el a Borsmenta oldalára!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix