Így készíts ehető adventi naptárt mézeskalácsból (videóval)

2021. 11. 24.

Hamarosan kezdődik a karácsonyi visszaszámlálás, amit azzal tehetünk még élvezetesebbé, ha saját, ehető adventi naptárt készítünk!

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt
  • 1 csapott evőkanál karácsonyi fűszerkeverék
  • 140 g vaj
  • 6 evőkanál méz

A mázhoz:

  • 1 tojás fehérje
  • 15-20 dkg porcukor

Ehető adventi naptár elkészítése:

A kimért lisztet elkeverem az őrölt karácsonyi fűszerkeverékkel. (Ennek híján fahéjat, szerecsendiót és gyömbért használok, mindet őrölt formában). Hozzámorzsolom a vajat, és ha kellően morzsás, a mézet is beledolgozom. Ha nem akarna összeállni, teszek még hozzá egy kis mézet. Ha masszává gyúródott a tészta, alufóliába csomagolom, és 30 percre hűtőbe teszem.

Ha eltelt az idő, lisztezett felületen 7-8 milliméter vastagra nyújtom a tésztát. Hosszában, majd széltében tetszőleges négyzeteket vágok belőle lehetőleg úgy, hogy egyforma méretűek legyenek.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a formákat, ezt követően pedig 15 percre ismét hűtőbe teszem. Ezután mehet 180 fokra előmelegített sütőbe, ahol 10-15 percig sütöm.

Ha soknak érzem egy napra a programot, ennél a pontnál akár el is lehet tenni pár napra, mert ezek a kis mézeskalácsok sokáig bírják.

A dekoráció

A mázhoz egy tojás fehérjét habosra verek és fokozatosan elkezdek hozzá porcukrot szitálni. Bő mennyiséggel érdemes kezdeni, és miközben felverem, mehet bele több és több porcukor. Akkor jó, hogy ha nem folyik le a keverő végéről a máz. (Ez a pillanat általában akkor jön el, amikor az ember meg van róla győződve, hogy soha nem fog összeállni.)

Ha készen van, zacskóba töltöm, összekötözöm a végét, a sarkán pici lyukat vágok, és kezdődhet a díszítés!

A négyzeteket egyenként számmal díszítem, 1-től 24-ig. A mázat ragasztóként is használom, és a számokat, illetve a mellettük lévő területet ehető karácsonyi dekorációval látom el: cukorkákkal, gyöngyökkel, hópelyhekkel, gumicukorral.

Ha készen vagyok, megvárom, hogy megszáradjon, és már számolhatom is vissza a napokat az ünnepekig!

Tipp:

Ha nem étkezési céllal készül, egy fa vágódeszkára ragasztva évekig elálló karácsonyi dekorációt kaphatunk.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea