Barion Pixel Horvátországi kiruccanás: 6 kihagyhatatlan hely és történetük – Coloré

Horvátországi kiruccanás: 6 kihagyhatatlan hely és történetük

2023. 05. 12.

Horvátország a magyarok egyik kedvelt úti célja. Viszonylag könnyen megközelíthető, rengeteg stranddal, szigettel várja az odaérkezőket, sőt, a filmrajongóknak is nagy élmény lehet.

Több vonat– és buszjárat is indul Horvátországba. A MÁV szerelvényeivel elérhető Zágráb, Split és Rijeka is, választhatunk fekvőhelyes- és hálókocsit is, így kényelmesebbé tehetjük az akár éjszakába nyúló utazást. A jegyek Zágrábba 15 eurótól kezdődnek, Splitbe pedig 30 eurótól. Fekvőhelyes jegyet 49 eurótól válthatunk 6 ágyas kocsiba, 2 ágyas fülkében 79 euróért foglalhatunk, ha egyedül szeretnénk utazni, 119 eurót kell fizetni.

Megannyi buszos útvonal közül is választhatunk Horvátországba. Flixbusszal Zágrábba már 8 ezer forintért is eljuthatunk. Ha pedig van autónk, akkor mi sem könnyebb, mint bepattantani, és elindulni a dalmát tengerpart felé.

1. Dugi Otok, a szamarak szigete

Dugi Otok Horvátország egyik legnagyobb és legjobb szigete. Könnyen elérhető komppal, ami Zadarból indul Brbinjbe. Ha itt jársz, feltétlenül nézd meg a Sakarun strandot, a Salitól pár kilométerre fekvő Telascica Nemzeti Parkot, Telascica-öblöt, illetve a Mir sóstavat és a Strmac sziklákat.

Valamint ha teheted, ejtsd útba a Veli Rat világítótornyot, ami 5 perces autóútra található Veli Rattól, egy apró falutól. A sziget ezen északi része csak egyetlen úton, a 109-es autópályán érhető el.

Dugi Otok híres még a helyi szamárpopulációról. Valamikor a szigeten mindenki szamarakat tartott, hogy segítsék a munkát. Manapság nagyrészt gépek váltották fel őket, de még mindig számos szamárfarm található errefelé.

horvátország
Kép forrása: Pexels / Luciann Photography

2. Vis, ahol Meryl Streep forgatott

A mesés horvát helyszínek a filmeseket is vonzzák, például Vis szigete, ahol a Mamma Miát forgatták. A 2018-ban készült filmben Vis egy görög szigetet játszott. Rengeteg sztár fordult meg itt, Amanda Seyfried, Meryl Streep, Julie Walters, Pierce Brosnan, Colin Firth, Christine Baranski, Stellan Skarsgard, Dominic Cooper és természetesen Cher. Jó néhány forgatási helyszín felismerhető a filmben, mint a komižai kikötő.

Ha pedig Vis városának Pansion Dionis szálláshelyén szállsz meg, ráismerhetsz a filmbeli helyi görög bár melletti udvarra is. Vis szigetén található még a híres Stiniva stand, mely Horvátország és Európa egyik legszebb strandja.

3. Dubrovnik és a Trónok harca

Dubrovnikben is forgatták a Trónok harcát (Split és Sibenik mellett), ezért rengeteg hely lehet ismerős, ha városban járunk. A legfontosabb helyszíneket a Game Of Thrones Walking Tourral is körbe lehet járni, de egyedül is érdemes belevágni.

A legismertebb látnivaló a Fort Lovrijenac erőd, ahol megannyi királyvári jelenet forgott. Az óvárosban tette meg a szégyen sétáját Cersei, miután a rabságából visszament a palotába. A Trsteno arborétum Királyvár kertjét jelenítette meg, valamint a városban áll a Karaka hajó, amivel szintén forgattak a sorozat alatt.

A várfalakon is több jelenetet felvettek, sőt, itt néhány Trónok harca replikát is megnézhetnek az ideérkezők. Valamint a várostól délre találtható a Lokrum sziget, ahol Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) forgatott még a dothrakiakkal töltött idejében.

4. Trogir, ahol többször is megfordult a Doktor

Ebben a városban a britek közkedvelt sci-fi sorozata a Doctor Who, magyarul Ki vagy, doki? több epizódja forgott. Az 5. évad 6. része a Vámpírok Velencében, valamint az 5. évad 10. epizódja a Vincent és a Doktor.

A filmesek ezt a várost is azért választották, mert a stílusa hajaz Olaszországra, ahogy más egyéb helyszínek is Horvátországban. A kikötő előtt található a Kamerlengo erőd és a Szent Márk-torony. Ez a velencei kormányzó rezidenciája volt, miután a Velencei Köztársaság elfoglalta a várost, 1430 körül épült. Magas falai, tornyai és bástyái vannak, nyáron koncerteket adnak itt.

Az 1457-ben épült Cipiko-palota egykor Trogir egyik legkiemelkedőbb családjának otthona volt, valamint itt áll a Szent Laurence-nek vagy Sv Lovre-nak szentelt katedrális.

5. Korčula, Horvátország középkori központja

A sziget északkeleti csücskében, a Pelješac-félszigettel szemben fekvő, azonos nevű város az Adria egyik legjobban megőrzött középkori központja. Sötét fenyőerdőkkel, szőlőültetvényekkel és olajfaligetekkel dúsan benőtt terület, ezért az ókori görög telepesek Korkyra Melainának (Fekete Korfu) nevezték el. Itt született Marco Polo, a híres világjáró tengerész, a szülőháza Korčula városban található.

Az egyik fő látnivalója, és legnagyobb épülete az óvárosban, a Fő téren áll, ez a Szent Márk katedrális. Az óvárosába két városkapun át vezet az út. Az egyik, az 1650-es években épült déli városkapu, a Kopnena Vrata, azaz a Szárazföldi kapu, ami fölé a 15. századi Revelin torony magasodik.

6. Cres és a magyar történelem

A területét nézve, Cres a horvát Adria legnagyobb szigete, de gyéren lakott, a legnagyobb települése Cres város. Itt abszolút eltölthető egy nyugis, pihentető nyaralás, nincs túl sok látnivaló. Leginkább akkor utazz ide, ha tengerpartra vágysz, ahol csak pihennél, és strandolnál.

horvátország
Kép forrása: Pexels / Peter Fazekas

A magyarok számára talán a legérdekesebb Beli faluja lehet, ami közel 4000 éve lakott. IV. Béla királyunk ide menekült a tatárjárás idején, miatta a falut is átkeresztelték, mivel horvát ábc-ben nincsen é meg á, így Béla helyett, Beli lett.

A legszebb strandja a Sveti Ivan, amihez egy 400 méter magas dombon át vezet az út, amit muszáj megmásznia annak, aki itt akar fürdőzni, de a látvány miatt nagyon megéri.

Forrás: Horvátországinfo, Visitkorcula.eu, Horvátország tele élettel, Doctor Who Locations, King’s Landing Dubrovnik, Wikipédia, Adrialin

Borítókép forrása: TheRoff97 / Getty Images