Barion Pixel Stockholm tavasszal, múzeumról múzeumra – Coloré

Stockholm tavasszal, múzeumról múzeumra

2023. 03. 12.

Stockholm gyönyörű, tiszta város, és az infláció hazai elszabadulása óta már nem is tűnik annyira drágának, mint régen. Kétfős, néhány napos kiruccanásunk alapján meséljük el, milyen látnivalókat érdemes megnézni a svéd fővárosban.

Stockholm, Svédország fővárosa az egyik olyan európai város, amiről viszonylag ritkán hallani, hogy mennyire szeretik a magyar turisták, pedig itt sincs olyan hely, ahol ne ütné meg az ember fülét egy-két magyar szó, akár a látnivalóknál, akár az utcán sétálva, vagy a tömegközlekedést használva.

A város elképesztően tiszta, szinte egyáltalán nem látni szemetet az utcán. Az emberek kedvesek, előzékenyek, és bárkihez is fordulsz, szinte biztos, hogy útbaigazít majd. Itt az sem elképzelhetetlen, hogy megvár a busz vagy a metró (tapasztalatban mondom, velünk megtörtént), és az autósok is nagyon udvariasak. A gyalogosok viszont nem sok jelentőséget tulajdonítanak a közlekedési lámpáknak, bármikor képesek átsétálni a tiltó jelzés ellenére is.

Ketten utaztunk ki néhány napra egy kis pihenés céljából. Egy kicsit körbejártuk a várost, megnéztük a látnivalókat, amelyek viszonylag közel vannak egymáshoz. Íme, a tanulságok!

Vasa Múzeum: egy érdekes hajó az 1600-as évekből

Látnivalók szempontjából Stockholm sokszínű. Akadnak nagyon érdekes, nívós múzeumok, például a Vasa Múzeum, ami egy elsüllyedt hadihajót mutat be. Maga az 1628-ban balesetet szenvedett hajó is teljes egészében megtekinthető, de a történetéről és a korszakról is sok mindent megtudhatunk. (Jó tanács: érdemes pulcsit vinni, mert eléggé hideg van itt.)

A gyönyörű hajón kívül nagyon figyeltek arra, hogy interaktív legyen a kiállítás, ami több emelet hosszan tart. Meg lehet nézni egy rövid filmet a történtekről – miért süllyedhetett el a hajó, milyen következményei lettek –, láthatunk régészeti leleteket, például csontokat, valamint megtanulhatunk akár tengerészcsomót is kötni.

Stockholm
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A hajó elsüllyedése több ember halálával járt, az ő csontjaikat is kiállították. Köztük akadnak nők is, így a kiállítás arról is szól, hogy vajon mit kereshettek hölgyek egy hadihajón, továbbá arról, milyen életet éltek a matrózok, tengerészek, valamint hogyan hatott az emberekre a tragédia. Mit szólt hozzá a király, hogy a hadihajója a befejezése évében elsüllyedt, miután csupán 1300 métert tett meg a vízrebocsátása után.

Bár a hajó gyönyörű, maga a kiállítás is impozáns, a fények rettentően rosszak a múzeumban, így jó fényképet készíteni kész művészet. A bejárása órákat is igénybe vehet, illetve komoly nyelvtudás kell a részletek megértéséhez.

Nordiska Múzeum: ha északi kultúrára vágysz

A Vasa szomszédságában áll a Nordiska Múzeum, aminek az épülete lenyűgöző ugyan, és a boltjában is rengeteg kincset találni, de maga a kiállítás nem feltétlenül éri meg az árát, ami ötezer Ft körül van. Svédország kultúrtörténetéről és néprajzáról szól, valamint megtekinthető itt több időszaki kiállítás is. A kivitelezés szép, látszik a befektetett munka, de a témák nem túl érdekesek – aki gyakori múzeumlátogató, annak eléggé egysíkú. A sarkvidékről szóló tárlat kreatív, de számunkra túl sok unalmas információ tartalmazott. A francia női szabászatról szóló kiállításhoz hasonlót pedig rengeteget láttunk már.

Viking Múzeum: csak gyerekkel

Hasonló a helyzet a Viking Múzeummal, amelynek, bár jól hangzik a neve, gyermeteg a tartalma. Bár a gyerekek, ha tudnak angolul vagy svédül, biztosan imádni fogják a nagyhangú vikingnek öltözött idegenvezetőt. Maga a kiállítás nagyon kiábrándító, talán túl sokat vártunk, de mi vikingöltözeteket, fegyvereket, esetleg hajókat, vagy részeiket szerettünk volna látni, ehhez képest ezekből nem sok akadt, és azon a kevésen is látszott, hogy nem valódi leletek voltak, hanem utánzatok.

A Skanzen és a Gröna Lund vidámpark

A Viking Múzeumtól sétatávolságra található még a Skanzen és a Gröna Lund vidámpark, ezeket érdemes meglátogatni. Főleg utóbbit, mivel mióta Budapesten bezárt, a hozzánk legközelebb eső igazán nagy vidámpark a bécsi Práter. Talán utóbbihoz képest a negatívuma, hogy belépőjegyet kell venni, míg a Práterbe bárki betérhet ingyen, csak a játékok kipróbálásáért kell fizetni. A Gröna Lundba akkor éri meg betérni, ha sok mindent ki tudunk próbálni.

stockholm
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Óváros, királyi palota és Stockholm története

Az óváros, vagyis a Gamla Stan színes épületeit nem szabad kihagyni, itt található egy mesés szobor is Szent Györgyről és a sárkányról. Gyalog is közel van a stockholmi palota, ahol megnézhetjük a királyi család termeit. Hogy biztosak lehessünk benne, hogy járt már itt a királyi pár, minden szobában megtalálható az ott készült fotójuk. A svédek is hasonlóan imádják a királyi családjukat, mint az angolok, egész brand épül köréjük, minden tárgy rendkívül népszerű, amit a nevükkel adnak el.

A Középkori Múzeum egy ingyenes kiállítás, ami részletesen végig veszi Stockholm történetét, és igazán érdekes információkkal szolgál a városról, az alapításáról, a lakóiról, a középkori életről, de megtekinthető itt az eredeti városfal is.

A Drottningholm palotát a környezetéért érdemes meglátogatni, mert maga a kastély a királyi palota után számomra csalódás volt. Viszont áll itt egy barokk színház, amiben, bár jóformán minden kamu (még a függönyök is festettek, a tárlatvezető szerint a szűkös büdzsé miatt), nagyon érdekes látvány. Ha kicsit is beszélünk angolul, a vezetés könnyen érthető, és vicces történeteket is megtudhatunk a 18. századról. Sőt, ha úgy döntünk, hogy megnézünk egy előadást, még a királyi párral is összefuthatunk, akik időként beülnek egy-egy darabra.