Barion Pixel Ők lesznek nemsokára az európai uralkodók – Trónváltás közeleghet Dániában, Norvégiában és Svédországban is – Coloré

Ők lesznek nemsokára az európai uralkodók – Trónváltás közeleghet Dániában, Norvégiában és Svédországban is

2022. 10. 13.

Ugyan a legismertebb mai uralkodócsalád Nagy-Britanniáé, és általában főként rájuk szegeződik a világ szeme, más európai országokban is várható a jövőben változás a trónon, akikre érdemes odafigyelni. Mutatjuk, kik lesznek a közeljövő királyai és királynői a kontinensen.

II. Erzsébet halálával fia, Károly lett Nagy-Britannia és a Brit Nemzetközösség uralkodója. Erzsébet hetvenéves uralkodása során generációk nőttek fel, sokan nem is hitték, hogy megérik azt a napot, amikor már nem ő lesz a királynő, annyira stabil pont volt az életükben. 

Ne fessük az ördögöt a falra, reméljük, ennek a cikknek még sokáig nem lesz létjogosultsága, azonban senki sem él örökké. A most következő országok uralkodói pedig már szépkorúak, így nagy eséllyel a következő évtizedekben trónváltásnak lehetnek majd szemtanúi az országok lakói, és persze mi is.

Norvégia – Haakon norvég királyi herceg

uralkodó trónörökös király
Forrás: Northfoto

A 49 éves Haakon édesapja V. Harald norvég király, aki 1991 óta Norvégia királya, és aki közel hétszáz év után az első olyan uralkodója országának, aki ott is született. A királyi herceg korábban is és mostanában rendszeresen vette át édesapja feladatait annak szívműtétje miatt, így aztán lesz gyakorlata az uralkodásban, míg arra nem kerül a sor, hogy átvegye a most 85 éves Harald helyét országuk élén. Haakon egyébként Berkeley-ben végezte egyetemi tanulmányait politikatudomány szakon és szolgált a Norvég Királyi Haditengerészetben is. Trónra lépésekor feleségéből királyné lesz – Mette-Marit és Haakon húsz éve házasok – őt pedig majd jelenleg 18 éves lánya, Ingrid Alexandra hercegnő követi az öröklése rendben. A leendő királyi párnak van egy fia is, Sverre Magnus 2005-ben született.

Dánia – Frigyes dán királyi herceg

uralkodó trónörökös király
Forrás: Northfoto

II. Erzsébet halála után csak egyetlen királynő maradt a világon, mégpedig a 82 éves II. Margit dán királynő. A Glücksborg-ház feje 1972 óta vezeti Dániát, őt legidősebb fia, Frigyes dán királyi herceg követi majd. Utóbbi már most is régensként működik olyan alkalmakkor, amikor édesanyja beteg vagy nem elérhető. Margit királynő azzal került be a lapokba a hetekben, hogy kijelentette, megfosztja hercegi címüktől unokáit, 2023-tól azt csak gyermekei viselhetik. A döntéssel az a célja, hogy nagyobb szabadságot biztosítson nekik a jövőben, a királyi udvar pedig kiegészítvén a nyilatkozatot, azt mondta: “Döntésével Őfelsége a Királynő azt a keretet kívánja megteremteni, hogy a négy unoka sokkal nagyobb mértékben alakíthassa saját életét anélkül, hogy korlátoznák azokat a különleges megfontolások és kötelezettségek, amelyek a Dán Királyi Házhoz való formális kötődéssel járnak.” A hír nagy port kavart a család köreiben, Margit azonban nem lépett vissza döntésétől, csak sajnálatát fejezte ki a felháborodás kapcsán. 

Fia, Frigyes 2000-ben a sydney-i olimpia alatt ismerte meg későbbi feleségét, Máriát, méghozzá egy étteremben, a találkozást pedig azelőtt nem sokkal már megjósolták az értékesítőként dolgozó nőnek egy bolhapiacon. Négy évvel később összeházasodtak, azóta pedig négy gyerekük született.

Svédország – Viktória svéd királyi hercegnő

uralkodó trónörökös király
Forrás: Northfoto

Svédország trónján 1976 óta a sokáig nagy népszerűségnek örvendő XVI. Károly Gusztáv király ül, a 76 éves uralkodót lánya fogja majd váltani, ha arra kerül a sor. Viktória svéd királyi hercegnő már jó ideje a monarchia ügyeinek élvonalában van, számtalan eseményen vett részt szülei nélkül és diplomáciai utazásai során rengeteg országot felkeresett már. A svéd királyi család kétszáz éves múltra tekint vissza, azonban például a britekkel szemben ők sokkal praktikusabb, visszafogottabb életet élnek. A király trónra lépésének árulkodó mottója az volt: “Svédországért – Az időkhöz igazodva”. Ő volt az első, aki egy közembert, a tolmácsként dolgozó, német-brazil származású Szilviát vette feleségül. Bár a svédek sokáig nagyon szerették Károly Gusztávot, egy 2010-ben megjelent leleplező könyv szinte porig rombolta népszerűségét. Így aztán nem csoda, hogy az állampolgárok nagyon várják, hogy a modern gondolkodású Viktória legyen a királynőjük, aki egy több egyetemet végzett, művelt, intelligens nő. Párválasztásában “követte” apját, ő sem elit körökből választott magának férjet, hiszen személyi edzőjébe szeretett bele, akivel hétévnyi együttjárás után 2014-ben házasodtak össze. Azóta született egy lányuk és egy fiuk, amiből úgy tűnik, Viktória után is királynője lesz majd a svédeknek.

Forrás: ITTITT, ITT, ITT, ITT 
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix