Barion Pixel Út a trónig: így lett Károly hercegből III. Károly – Coloré

Út a trónig: így lett Károly hercegből III. Károly

2022. 09. 12.

Pár nap alatt nagyot változott az élet Nagy-Britanniában, ugyanis királynő helyett király került a trónra. II. Erzsébetet fia, Károly herceg követi a trónon, aki nyugdíjas korban, 73 évesen vette át az uralkodói teendőket, s lett belőle III. Károly, a király.

III. Károly története alig pár napja vette kezdetét. Múlt hét csütörtökön váratlanul elhunyt II. Erzsébet, brit uralkodó. Ugyan egészségi állapotáról több rossz hír is keringett, nemrégiben találkozott Liz Truss-szal a hivatalába lépő miniszterelnökkel. Mindennek ellenére a Királynő a találkozó másnapján, csütörtök délután imádott barmorali kastélya falai között örök álomra hunyta a szemét. A trónon elsőszülött fia, Károly követi.

Az eddig Károly hercegként ismert trónörökös csütörtök óta hivatalosan is az Egyesült Királyság és 14 nemzetközösségi királyág, így többek közt Kanada, Új-Zéland és Ausztrália uralkodója. A történelemkönyvekbe III. Károly néven fog bekerülni. Vajon képes lesz rá, hogy kövesse az utat, amit édesanyja megkezdett, és megőrizze a monarchiát?

Az elhanyagolt gyermek

Károly 1948 novemberében született. Már születése körülményei sem voltak hagyományosak, ugyanis nem máshol, mint a Buckingham Palotában látta meg a napvilágot. Nem adta könnyen magát a világnak, ugyanis a szülés közel harminc órán át tartott, mígnem az egyik zeneszobából műtőt alakítottak ki, ahol császármetszéssel hozták világra a kis Károlyt. Eközben édesapja, Fülöp herceg a squash-t játszott, hogy eltöltse az időt, míg első fia a világra jön.

Végül este kilenc óra után nem sokkal megszületett Károly Fülöp Artúr György, a brit trón várományosa. Mint egy 1994-es életrajzi kötetből kiderült, hosszú út vezetett a trónig, Károly gyerekkora ugyanis nem volt hercegi.

III. Károly nehezen dolgozta fel, hogy egyszer király lesz belőle
Károly herceg nehezen dolgozta fel, hogy egyszer király lesz belőle / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fiatal éveit magányosnak írta le, szüleit ritkán látta. Ha épp együtt is volt a család, kevés köszönet volt benne, miután Erzsébet királynő és Fülöp herceg olyannyira betartotta az etikett elvárásait, hogy még egy féléves távollét után is csak kézfogással üdvözölték gyermekeiket. Károly édesanyját inkább távolságtartónak, mint közömbösnek írta le, ám apjáról nem így nyilatkozott. Emlékei szerint Fülöp herceg erőszakos volt, és rendszeresen fia szeméra hányta hiányosságait.

A herceg mindig is nehezen nézett szembe a rá szabott sorssal, hogy egyszer király lesz belőle. Azt sem tudta, hogy valóban olyan formális-e egy anya-fiú kapcsolat, amilyennek otthon látta. Később saját fiai nevelésében is bizonytalan volt, hiszen nem tudta, mi a helyes. Kisebbik fia, Harry herceg születése előtt egy interjúban azt mondta, hogy mindenképpen szeretné megtörni azt a nevelési elvet, amit apja és ők is kaptak, hiszen akárcsak apjuk, ők is szenvedtek a formális viszonyok miatt.

Mindezek ellenére Károly mindent megkapott, ami egy hercegnek jár: dadákat, oktatást és a művészetek szeretetének képességét is. Azon túl, hogy kiválóan játszik csellón, festményeit kiállításokon is láthatta már a nagyérdemű.

Károly herceg felnőttkora

A herceg a királyi családtól szokatlan módon egyetemi diplomát szerzett, mégpedig a Cambridge-i Egyetemen, ahol régészetet és antropológiát tanult. Ez idő alatt a Légierőnél is tanult majd szolgált, ahogy apja és nagyapja is tették. Ezután a Haditengerészetnél is ellátta kötelességeit, így tanulmányai végére repülő- és helikopterpilóta volt.

A '80-as évek elején ismerte meg első feleségét, Dianát
A ’80-as évek elején ismerte meg első feleségét, Dianát / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Később ő is járt hivatalos utakra, és 2008-ra ő lett a brit királyi család legszorgalmasabb tagja, ugyanis ebben az évben 560 hivatalos eseményen vett részt, ami 2011-re kereken hatszázra duzzadt.

Már a ’70-es években képviselte a Királynőt a világ számos táján, így Bermudán, a Bahamákon, Pápua Új-Guineán és Zimbabwében is.

Egy rosszul sikerült házasság

Károly több hölggyel is kapcsolatban állt, akik jellemzően mind a felsőbb körökből kerültek ki: Sir John Russell, spanyolországi brit nagykövet lányával is kapcsolatot ápolt, ahogy Wellington hercegének lányával is, és már ekkor jelen volt az életében jelenlegi felesége, Camilla Shand.

A távoli családból több frigyet is próbáltak megszervezni Károlynak, ám végül egyikből sem lett semmi. Végül a herceg 1977-ben találkozott Diana Spencerrel, mert akkoriban udvarolt a hercegné testvérének, Sarah-nak. Egy szalmabálán dőlt el minden, ahol Diana megemlítette Károlynak, hogy mennyire szomorúnak látta őt nagyapja temetésén. A gondoskodás annyira jólesett a hercegnek, hogy rögtön esetleges menyasszonyt látott Dianában.

Szerelem azonban nem szövődött köztük, ennek ellenére Fülöp unszolására Károly megkérte Diana kezét, mégsem nézett ki jól, hogy csak barátság legyen köztük. 1981-es házasságuk után a Kensington Palotába költöztek, majd megszületett két fiuk, Vilmos és Henrik. Ugyan akkoriban szokatlan volt, Károly mégis jelen volt fiai születésénél.

Károly herceg már a Dianával való megismerkedése előtt ismerte Kamillát, aki ma a felesége
Károly herceg már a Dianával való megismerkedése előtt ismerte Kamillát, aki ma a felesége / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mindennek ellenére a házasságuk nagyjából öt éven belül megromlott, és ennek többek közt a tizenhárom év korkülönbség is oka lehetett. 1986-ra már nyílt titok volt, hogy Károly Kamillával van együtt, és Diana szíve is más felé húzott. Ugyan a királyi családban a válást nem nézik jó szemmel, egy idő után annyira nem tudtak megmaradni egymás mellett, hogy 1992-ben kimondták válásukat, s Károly azóta Kamillával van, akit 2005-ben vett feleségül.

Jótékonykodása és nézetei

Károly sosem volt rest, ha jótékonykodásról volt szó. 1976-ban létrehozta a Prince’s Trust nevű szervezetet, melynek keretén belül több adományozási forma is létrejött, melyekbe ő maga is beszállt. Károly az elsők közt fejezte ki aggodalmát az emberi jogok hiánya miatt.

Már az 1970-es évek óta fontosnak tartotta a természetvédelmet: huszonegy évesen felszólalt a túlzott szén-dioxid termelés ellen. Az amazonasi esőerdők mellett is kiáll, így világszinten próbál tenni a természetvédelemért. Ezeken felül az alternatív gyógyászatot is lelkesen támogatja, így az angol egészségügyet is arra bátorítja, hogy ha egy mód van rá, természetes szerekkel gyógyítsák a betegeket.

Károly herceg családja körében, oldalán Erzsébet királynővel
Károly herceg családja körében, oldalán Erzsébet királynővel / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

III. Károly, a király

Károly 73 évet várt arra, hogy trónra kerüljön. Nincs könnyű dolga, ugyanis egy 2021-es felmérés szerint míg édesanyját a válaszadók 83 százaléka kedvelte, őt csak a megkérdezettek 60 százaléka, ami bőven elmarad Vilmos és Kate eredményeitől is. Mindennek ellenére az egykori herceg sodródik az árral, és 2022. szeptember 10-től hivatalosan is király lett III. Károly néven. Első intézkedései egyike volt, hogy a szeptember 19-ét, II. Erzsébet királynő temetésének napját munkaszüneti nappá nyilvánítsa, hogy mindenki meg tudja gyászolni a valaha volt egyik legnagyobb királynőt.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix