Barion Pixel Ha nyár, irány az Adria! Top úticélok a szomszédban – Coloré

Ha nyár, irány az Adria! Top úticélok a szomszédban

2021. 07. 25.

A koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengésével és az átoltottsági arány emelkedésével a legtöbb ország újra fogad turistákat. Ezek között van Horvátország is, amely egyre divatosabb úti cél a felfedezők listáján.

Mielőtt csomagolnál, érdemes tájékozódni a beutazási lehetőségekről, ezt többek között a kormány Konzuli Szolgálatának oldalán teheted meg, ahol naprakész információkat találsz az utazás feltételeiről. 

Déli szomszédjaink nem csupán a gyönyörű tengerpartjukra lehetnek büszkék. Horvátország számos természeti parkkal, kirándulóhellyel, valamint érdekes történelmi városokkal rendelkezik, amiket mindenképp érdemes meglátogatnunk. 

Motovun – Istria

A Budapesttől mindössze 6 órányira fekvő Motovun az Isztriai-félsziget középkorról fennmaradt gyöngyszeme. Az északnyugati fekvésű település mindössze néhány tucat lakóval rendelkezik. Az 1970-es években kezdték meg restaurálását, ezzel egyidőben értékelődött fel turisztikai jelentősége. 

Motovun fekvése lehetővé teszi a szőlőültetvények kialakítását, ebből kifolyólag a településen kiváló borokat kóstolhatunk. A borok mellett a városka méltán lehet híres olajairól, valamint a szarvasgombáról is. A településen tartják az évente megrendezett, nemzetközi Motovuni Filmfelsztivált, és az ehhez kapcsolódó rendezvényeket. 

Motovun.,picturesque,historic,town,of,motovun,on,idyllic,green,hill,
MotovunKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Számottevő érdeklődésre adhat okot a település védőfala, ami nagyrészt a 13-14. században épült. Emellett az Andrea Antico nevét viselő főteret is érdemes bejárni, hiszen itt megcsodálhatjuk a belső városkaput, illetve a Szent István plébániatemplomot. 

Ha strand helyett szívesebben merülnénk el a középkori építmények csodáiban, semmiképp ne hagyjuk ki Motovunt! 

Omis – Split

Motovunhoz képest Omis már hosszabb kirándulást jelent: a város 9 és fél órányi autóútra van Budapesttől. A Split-Dalmácia megyében elhelyezkedő város a Római Birodalom idején épült fel. Omis előnye, hogy a homokos tengerpart mellett számos látnivalóval várja a turistákat, így mindenki számára kompromisszumos úticél lehet. 

2018,august,4, ,omis,,makarska,,croatia:,omis,is,an
OmisKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A város felett magasodó dombon található a Mirabella erőd, ami korábban kalózok rejtekhelyeként szolgált. (Maga Omis egyébként az Adriai tenger Tortugájaként működött, hiszen a 17. században az egész várost kalózok lakták.) Az erődből csodás kilátás nyílik a városra, ezért mindenképp megéri kifizetni a belépőt. 

Omis másik látványossága a törökök ellen, a 15. században épült Starigrad (Fortica) erőd. A feljutás olykor viszontagságos lehet, a látvány viszont mindenért kárpótol. 

Vis

Vis szigete a nyílt tengeren található, lényegében a dalmát szigetvilág kapujának tekinthető. Az alig kilencven négyzetkilométernyi terület már Krisztus előtt 3000 évvel is lakott volt, innen származik a sziget másik neve, Issa is. Érdekesség, hogy a horvátok néha még most is így nevezik.

A szigeten fekvő Stinivát az European Best Destinations portál olvasóinak szavazatai alapján a legjobb strand díjjal jutalmazták 2016-ban. 

Aerial,view,of,a,beautiful,beach,stiniva,on,the,island
A stinivai öbölKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A sziget gazdag tengeri élővilággal rendelkezik, ezért, valamint a második világháború során elsüllyedt hajóroncsok miatt, a búvárok egyik legnépszerűbb úticélja. 

Ha kifáradtunk a lubickolásban, érdemes megkóstolni a helyi borokat, például a vörös opolt, és plavacot, vagy a fehér vugavát. 

Sibenik

Sibenik ismerős lehet a Trónok harca rajongók számára, ugyanis a Szent János erőd Meereen városaként szolgált a sorozatban. Sibenik gondosan megőrzött óvárosa számottevő érdeklődésre adhat okot a történelemkedvelők köreiben. A már említett Szent János erőd mellett érdemes még felvenni a listánkra a Sibeniki Székesegyházat, a Barone-erődöt, valamint a Szent Mihály erődöt is. 

Aerial,view,of,the,city,of,sibenik,in,the,summer
SibenikKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A város Banj nevezetű strandja kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a fáradt utazóknak, nem mellesleg fürdés közben gyönyörű kilátás nyílik a városra. 

Olib

A listát egy szubjektív kedvenccel, Olib szigetével zárjuk, amely egy kizárólag hajóval megközelíthető, mindössze huszonhat négyzetkilométernyi sziget az Adriai-tengeren. Olib nem egy jellegzetes horvát turisztikai terület: ha ugyanis mellette tesszük le a voksunkat, készüljünk fel arra, hogy csak magánszálláshelyeket foglalhatunk.  

Olib,,croatia, ,july,11,,2016:,a,view,from,a
OlibKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A szigeten található Slatinica-öböl homokos partszakaszának köszönhetően tökéletesen alkalmas a hosszabb strandolásra. Ha azonban vitorlással érkezünk, érdemes az öböltől távolabb horgonyozni, mivel a víz igen sekély. 

A sziget mindössze néhány száz fős népességgel rendelkezik, a fiatalabb generáció elvándorlásának következtében. Megélhetési forrásukat a turizmuson kívül a halászat, az olaj és a bortermelés adja. 

Érdekesség, hogy a szigetet, (valószínűleg a hiányzó járművek miatt) rengeteg pillangó lakja. A mediterrán növényektől gazdag település nyár elején a szó szoros értelmében szárnyakat kap: a lepkék mindent és mindenkit ellepnek. Ne ijedjünk meg, a rovarok ártalmatlanok, ugyanakkor rendkívül fotogének! 

Ha kedvet kaptál valamelyik úti célhoz, ne habozz, Horvátország kincsei rád várnak! 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix