Barion Pixel Csodás várak, amiket fapadossal is meglátogathatsz – Coloré

Csodás várak, amiket fapadossal is meglátogathatsz

2023. 03. 08.

A világ számtalan történelmi csodát rejt, így várakat is, amelyek különböző állapotban maradtak fenn. Ezek közül több Európában van, így akár egy fapados járattal, pár óra alatt is a látványosság előtt találhatjuk magunkat.

Várak vagy várromok Magyarországon is vannak, így még fapados utazás nélkül is eljuthatunk pár történelmi emlékhez, de akárcsak bármi más, a várak stílusa is kultúránként változik. Vannak köztük lovagi történetbe vagy éppen tündérmesébe illő építmények is, ezért a várlátogatás korántsem unalmas mulatság!

Várnézés fapadossal

A fapados járatok jellemzően elérhetőek Európán belül, így gyűjtésünkben a kontinens legszebb várait válogattuk össze. Nem árulunk el nagy titkot, hogy nyugati irányban több dolga van az embernek, ha várlátogatásra adja a fejét.

Írország

Írország valóságos Paradicsom. Számtalan kastélynak és várnak ad helyet, például Ross várának, ami egy tóparton lévő 15. századi építmény. Funkcióját tekintve otthon volt, s az idők során több család is lakta. Dunluce vára az ország legészakibb pontján található. Bár a 13. században építették fel, a sok toldás miatt mai alakját a 17. század körül nyerte el. Csodás kilátás nyílik innen a tengerre, úgyhogy ideális kirándulóhely!

Írország igazi várparadicsom
Írország igazi várparadicsom / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Skócia

Skóciában nyolc várat láthatunk, és többségük rendkívül jó állapotban maradt fenn. Kastély tekintetében nagyobb a választék, de klasszikus, romos várból ennyit találhatunk. Legtöbbjük a középkorból származik, és olyan is van köztük, amit sziklacsúcsra építettek, mint az Edinburgh-i vár vagy Dunnottar vára. A Kilchurn-várat a 15. században építették, majd némi bővítés után a 17. században kapta meg jelenlegi külsejét.

Skóciában nyolc vár van, amelyek között van már-már kísérteties is
Skóciában nyolc vár van, amelyek között van már-már kísérteties is / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Anglia

Akárcsak Skócia, Anglia is bővelkedik várakban. A Mow Cop-i várat egy hegyre emelték a 18. században, és sajátossága, hogy csupán dekorációs céllal hozták létre, nem volt sem lakhely sem erőd. A dunstanburghi vár az ország északi részén helyezkedik el, és bár az 1300-as években épült, meglehetősen jó állapotban van. Erődként használták, ám idővel már nem volt szükség rá, így több évszázada elhanyagoltan vált mára látványos rommá.

Franciaország

A franciák legismertebb vára kétségkívül If, amit a Monte Cristo grófja című regénynek köszönhet, hiszen a főhős itt tengette életének legsötétebb napjait. Az If szigetén lévő vár a 16. századig lakatlan volt, majd miután felépítették, börtönként funkcionált. Ma már népszerű turistacélpont, ráadásul a bátrak még egy éjszakát is eltölthetnek benne – természetesen nem kevés pénzért. A saumur-i vár rendkívül impozáns látványt nyújt, és finom átmenet a kastély és a vár között. A 10. században épült, majd II. Henrik építette újra az 1100-as években. Ez az épület azon ritka várak egyike, amelyik a mai napig úgy néz ki, mint fénykorában.

A híres If vára Franciaországban
A híres If vára Franciaországban / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Olaszország

Olaszországot senkinek nem kell bemutatni, bár nem pont a várai azok, amikről eszünkbe jut. A Castel del Monte a nevében foglalja a lényeget: kastély a hegyen. Különleges alakját a 13. században kapta, és kifejezetten azért építették így, mert katonai építménynek szánták. Ma már a világörökség helyszíne, és az ország déli részének legjobb állapotú középkori vára. A Torrechiarai vár is szép állapotban maradt fenn, így ha Észak-Olaszországban járunk, mindenképpen látogassuk meg

Románia

Végül egy szomszédos ország várát is a listánkra tesszük, bár ez is átmenetet a kastély és a vár között. Hunedoara vagy magyarosan Hunyadiak vára névre hallgat ez a csoda, amit imádnak a turisták, hiszen ez az a bizonyos hely, ahol Drakula raboskodott. Bár ez csak legenda, mégis híressé tette ez építményt.

Drakula várának megtekintéséhez még fapados sem feltétlenül kell, hiszen a szomszédban van
Drakula várának megtekintéséhez még fapados sem feltétlenül kell, hiszen a szomszédban van / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha szeretjük a várakat, ne habozzunk, hiszen számos ismeretlen szépség vár bennünket, és a fentieken kívül még van bőven!

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix