Barion Pixel A vidéki Anglia 8 legszebb helye – Nem is gondolnád, mi minden van még Londonon túl! – Coloré

A vidéki Anglia 8 legszebb helye – Nem is gondolnád, mi minden van még Londonon túl!

2022. 10. 13.

Angliáról elsőként a piros postaládák, a telefonfülkék és a Big Ben jut eszünkbe, ám számtalan más látnivaló van, különösen akkor, ha a vidéki Angliában keresgélünk.

A vidéki Anglia számtalan csodával bír. Nem véletlen, hogy a vidékből merített ihletet Tolkien és Jane Austen, ráadásul vidéken több szellemjárta hotel és csodás tengerpart is található. Ha megunjuk London zsongását, érdemes szétnézni, mert a szigetország sok-sok szépséget rejt a nagyvároson kívül is!

Scarborough

Scarborough Anglia észak-keleti részén található tengerparti város. Mindennek ellenére nem csak a tengerpartja miatt érdemes meglátogatni, különösen azért, mert északon vajmi kevés esélyünk van a standidőre. 12. századi kastélya ugyan romos állapotban van, mégis igazi látványosság a térségben. A városközpontban elmehetünk a Rotunda Múzeumba, ami a világ első múzeuma. Láthatunk benne dinoszaurusz lábnyomokat, és különböző korszakok fosszíliáit is.

Whitby

Whitby Yorkshire-ben található tengerparti város. A térséget átjárja a tenger felől érkező sós levegő, ám közel sem ez az egyetlen látványosság arrafelé. Itt található a Whitby Apátság, ami Bram Stokert inspirálta, hogy megírja legismertebb regényét, a Drakulát. Itt található Cook kapitány múzeuma is, ugyanis egykor itt élt a legendás kapitány. A sziklák festői látványt nyújtanak, és a kiépített túraútvonalakon be is járhatjuk őket!

A Whitby Apátság impozáns látványt nyújt
A Whitby Apátság impozáns látványt nyújt / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Haworth

Ez a kis falu Leeds-től nyugatra fekszik. A csodás tájon fekvő falucska legismertebb látványossága a Brontë nővérek szülőháza. Az egykori paplak ma már múzeumként működik, és igazi kisvárosi hangulat uralkodik körötte: könyvesboltok, teázók és kis kocsmák veszik körül a házat, ahol a Brontë lányok éltek és alkottak. Az itt található vonatállomás különlegessége, hogy eredeti állapotában őrizték meg, és a vonatról beláthatjuk azt a csodás hegyes-völgyes tájat, ahol az írónők inspirálódtak.

Bourn malma

A Cambridge megyében található Bournban található az Egyesült Királyság legrégebbi malma. 1636-ban építették, és egészen a 20. század elejéig működött. Állapota kritikus lett, úgyhogy a 2000-es évek elején felújították, és ma már ebben a formájában látható. A malom önmagában is impozáns látványt nyújt, környezetében pedig egyedülállónak számít Anglia-szerte.

A malom a 17. században épült
A malom a 17. században épült / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Brampton

Brampton Észak-Angliában található kedves kisváros. Teázók és bisztrók várják az érkezőiket, de a Római Katonai Múzeum is sok érdekességet kínál. Igazi különlegessége Hadrianus fala, amit hajdanán az Angliát meghódító rómaiak építettek. A közel 120 kilométeres fal az egyik tengerpartot köti össze a másikkal, keresztben haladva az országban.

Lake District

A Lake District kétségkívül a vidéki Anglia egyik legszebb tája. Ugyan eredetileg három megyében helyezkedett el, ma már kizárólag Cumbria megyéjében terül el. Számos hegyet és tavat láthatunk, ha eljutunk ide. Különlegessége, hogy itt található Anglia legmagasabb hegye és a legmélyebb természetes tava is.

A Lake District kétségkívül Anglia legszebb tájai közé tartozik
A Lake District kétségkívül Anglia legszebb tájai közé tartozik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Cotswolds

Cotswolds Anglia középső részén található, és igazi mesebeli falvakat rejt. A házak az ország ezen részén nem a jellegzetes téglából épülnek, hanem kövekből, ráadásul a kerítésekhez is a helyi, Cotswold köveket használják. Szinte bárhová megyünk a területen, csodába botlunk: Bourton-on-the-Water patakon átívelő városát, a Westonbirt arborétumot vagy Cirencestert, a környék legnagyobb városát meglátogatva elámulhatunk a látottakon.

Stratford-upon-Avon

A Warwickshire-ben található város Birminghamtől nem messze, csupán 22 km-re található. Az Avon folyó partján fekvő várost William Shakespeare tette híressé, itt is található egykori háza, mely belülről is megtekinthető. A házat körbejárva az Avon folyó partján csodálhatjuk a hattyúk látványát, és a lepkefarmra is bemehetünk, ahol ha szerencsések vagyunk, csodaszép lepkék repülnek ránk.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix