Anglia 5 legszebb tengerpartja, amit egyszer mindenképpen látnod kell!

Anglia nem arról híres, hogy tengerpartjai miatt keresné fel az ember. Ennek oka leginkább az időjárásban keresendő, de ha épp szerencsénk van, és kifogunk egy napsütéses időt, a tengerpartok ugrásra készen várják a fürdőzőket.

Anglia szigetország lévén körül van véve tengerrel. Az Egyesült Királyságot több, mint 30,000 kilométer hosszúságban veszi körbe partszakasz, amiből Angliának több, mint a fele jut. Az ország keleti részén lévő Essex jár a legjobban, ugyanis ez rendelkezik a legnagyobb partszakasszal a megyék közül.

Anglia legszebb tengerpartjai

Listánkban igyekeztünk olyan partokat összeválogatni, amik kifejezetten fürdőzésre jók. Ennek alapja jellemzően a homokos part és a kialakított strand. Ezeken felül több tengerpart is van az országban, melyek közül sok ,,csupán” a szemnek kedves, de nincs kialakított fürdési lehetőség.

Bournemouth

A dél-angliai város időjárása rendkívül kedvező: a telek enyhék, a nyarak pedig melegebbek, mint az ország többi részén: az átlagos hőmérséklet ilyen tájt 22 fok. Nem meglepő, hogy a turizmus is virágzik a nyári hónapokban. Rendkívül népszerűek a parton lévő színes kis kabinok, amik ugyan kicsik, arra tökéletesek, hogy az ember otthonos környezetben töltsön el pár éjszakát. Ezek a kis építmények már-már hozzátartoznak az ország történelméhez, ugyanis az elsőt 1909-ben építették. Anglia többi részével ellentétben itt a fagylalt-biznisz is pörög: naponta átlagosan kétezer gombócot adnak el belőle. A víz is kellemes, csak egy dologgal kell vigyázni: az ezt a partot szintén kedvelő macskacápával.

A Bournemouth-i tengerpart egy mediterrán ország tájait idézi
A Bournemouth-i tengerpart egy mediterrán ország tájait idézi / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Shell Bay 

A Bournemouth-tól nem messze található Shell Bay az egyik legszebb homokos tengerpart Dél-Angliában. Nem annyira ismert, mint a bournemouth-i part, éppen ezért sokkal kevésbé zsúfolt. Ennek hozadékaként a parkolója sem akkora, úgyhogy ha autóval mennénk, mindenképpen korai órán tegyük meg a látogatást, hogy legyen hely! Ugyan nem egy nagy partszakasz, tudja azt, amit egy strandnak kell: mosdó és büfé is vár, nem is beszélve a szép tájról és a meleg napokon fürdésre alkalmas tengerről.

Shell Bay-től alig egy óra séta Studland tengerpartja, a semmi közepén álló telefonfülkével
Shell Bay-től alig egy óra séta Studland tengerpartja, a semmi közepén álló telefonfülkével / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Southport

Southport az ország északkeleti részén, Liverpooltól nem messze fekszik. Ezen a tájon ritka, ha az ember egy jót tud fürdeni, mert évente csupán néhány napon van nyári meleg. Ennek ellenére a part rendkívüli módon ki van építve: vidámpark és csúszdás uszoda várja a látogatókat. Maga a város is kellemes sétát kínál: kávézók, éttermek és élő zene áll a turisták és a helyiek rendelkezésére.

A Liverpoolhoz közeli partban kiépített vidámpark is hívogatja a turistákat
A Liverpoolhoz közeli partban kiépített vidámpark is hívogatja a turistákat / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

West Wittering Beach

A Chichester városához tartozó West Wittering Beach az egyik legjobbnak mondott part az országban. Egész évben népszerű, különösen nyáron, így ajánlott előre helyet foglalni, ha be szeretnénk jutni! Nemcsak a fürdőzők, hanem a kutyások angliai Mekkája is, ugyanis itt nem tiltott a négylábúak póráz nélküli futtatása. A homokos partot rendben tartják az üzemeltetők, a biztonságra pedig vízimentők ügyelnek. Vízi sportok művelésére is van lehetőség, így a kitesurf, a szárnyas-szörf és a windsurf is népszerűek az odalátogatók körében. Nem csak a profik próbálkozhatnak, ugyanis a helyszínen oktatást is igénybe lehet venni.

Többféle vízi sport közül választhatunk ha Anglia az úti cél
Többféle vízi sport közül választhatunk, ha Anglia az úti cél/ Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Hastings

A változatosság kedvéért Hastings is Dél-Angliában helyezkedik el, ám inkább a keleti oldal felé. A partot kavicsok uralják, de van mesterségesen kialakított, homokkal borított része is, ami ideális akár labdázásra, akár homokvárak építésére. Előnye, hogy a közelben található Folkstone-al ellentétben nem zsúfolt. Több féle vízi sportot is ki lehet próbálni, a tenger pedig híresen tiszta errefelé. Ha meguntuk a napozást, érdemes szétnézni a városban, aki pedig szereti a bicikliket, látogasson el az itt található föld alatti BMX parkba, amit a világ legnagyobbjaként tartanak számon.

Hastings városa is gazdag látnivalókban
Hastings városa is gazdag látnivalókban / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Mást is meglátogatnál Angliában?

Az ország méltán ismert a szellemeiről: kastélyok, kocsmák és hotelek is bővelkednek szellemekben, nem véletlen tehát, hogy a turizmus egyik ága erre specializálódott. Ebben a cikkünkben olyan helyekről olvashattok, ahol gyakori a szellemjárás. Némelyik nincs is messze a felsorolt tengerpartoktól, úgyhogy akár össze is lehet kötni a kettőt!

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A legvonzóbb csillagjegyek az asztrológia szerint rangsorolva