Barion Pixel Szereted a Gyűrűk urát? Akkor ezeket a helyeket látnod kell Angliában! – Coloré

Szereted a Gyűrűk urát? Akkor ezeket a helyeket látnod kell Angliában!

2022. 09. 16.

A Gyűrűk ura világát rengetegen szeretik, és ez nem is véletlen, hiszen rendkívül sajátos hangulata van, ami nemcsak a filmekből, a könyvekből is árad. Összeszedtünk hát azokat a helyeket, ahová érdemes ellátogatnia egy igazi rajongónak, ha Angliában jár.

A Gyűrűk ura-sorozat rajongói pontosan tudják, hogy nemcsak a történet és a szereplők, hanem a látvány is különlegessé teszi. Középföldre megálmodója, J. R. R. Tolkien ugyan Dél-Afrikában született, gyermekkorát már Angliában töltötte. Kezdetben Birminghamben élt a család, majd Oxford lett a főhadiszállás, így ezek a városok hatottak rá igazán, de azért a vidéki Angliából is jutott bőven a könyvekbe! Nézzük hát hova érdemes elmennie egy igazi Gyűrűk ura rajongónak!

A Gyűrűk ura és Középfölde

Tolkiennek feltehetően Birmingham már a névadásnál is ihletet adott, ugyanis Anglia második legnagyobb városa a Midlands nevű megyében, azaz szó szerönt Középföldén helyezkedik el. Az író a Stirling Road 25-ös szám alatt lakott pár évig gyerekkorában, majd városon belül költöztek tovább. Volt ideje bejárni a környéket, nem is csoda hát, hogy a csupán két utcasaroknyira lévő Ivy Bush kocsma már a Gyűrűk ura első kötetében is feltűnik, mint a hobbitok egyik kedvenc ivója. Ugyancsak két utcányira található két torony is, és az áthallás nem véletlen: valószínűleg ez a két torony adta az ihletet a második kötet címének.

Birmingham – Perrott’s Folly

A város által hivatalosan megszervezett Tolkien-túrák egyik legérdekesebb része a Perrott’s Folly nevű torony, ami 1758-ban épült. Bizonyosan John Perrott emeltette, ám több történet is kering az építés okáról. Egy verzió szerint egyfajta magaslesként szolgált vadászathoz, míg egy másik teória azt mondja, hogy Mr. Perrott olyan magas épületet akart, ahonnan látja felesége sírját. A 20. században időjárás-előrejelzéshez használták a tornyot, ám ma már kizárólag turisták előtt nyitják ki. Belsejében csigalépcső vezet emeletről-emeletre. A köralakú szobákba lépve különböző stílusokkal találkozhatunk az egészen egyszerűtől a szépen díszített plafonig. A csupán két lépésre található vízmű a másik torony, mely inspirálhatta Tolkient, hiszen ez is bőven ott állt már az író gyerekkorában.

A Perrott's Folly a két torony egyike
A Perrott’s Folly a két torony egyike / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Birmingham – A Moseley-mocsár

Moseley Birmingham egyik legszebb kerülete. Régi házak, helyes kis üzletek, igazi angol idill. Ehhez tartozik egy mocsaras rész, amit sokszor bejárt a szerző. Ma már kiépített útvonalon mehetünk végig és láthatjuk azt, amit annak idején Tolkien. Az Edgbaston Reservoir még közelebb volt hozzá, és ez is meglehetősen mocsaras. Nem minden része betonozott, úgyhogy teljességgel átérezhetjük a látványt, ami a gyermek Tolkien szeme elé tárult. Ha Birminghamben járunk, mindenképpen menjünk el a Sarehol Millhez is, ami egy elveszett Paradicsom volt az író számára. Ez a hely segített neki megformázni Hobbitont, melyben nemcsak a terület, hanem az itt élő emberek is segítségére voltak.

Birminghamben több mocsaras és fás terület is  volt, ahol Tolkien inspirálódhatott
Birminghamben több mocsaras és fás terület is volt, ahol Tolkien inspirálódhatott / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Oxford – Exeter Főiskola

1911-ben Tolkien felvételt nyert az Exeter College-ba, ahol klasszikus irodalmat tanult. Maga az iskola története is impozáns, ugyanis 1314-ben emelték. Kezdetben a papok tanultak itt, ám a 16. századra már több tárgy is felvehető volt. Az érdeklődés nőtt, úgyhogy bővíteni kellett az épületet, és lassanként elnyerte mai formáját. Ha a városban járunk, látogassunk el az Eagle and Child nevű kocsmába is, hiszen az író kortársaival sokat ücsörgött itt, és cserélt eszmét az irodalmi életről és az épp készülő művekről.

Fiatal- és felnőttkorát Oxfordban töltötte az író
Fiatal- és felnőttkorát Oxfordban töltötte az író / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Somerset – Cheddar Gorge

Amikor Tolkien 1916-ban feleségül vette Edith Brattot első útjuk ide vezetett, mégpedig a Cheddar falu közelében lévő Cheddar-szurdokhoz. Pazar látvány fogadta az ifjú házasokat. A barlangokkal tűzdelt túra több helyen visszaköszön a kötetekben, így a Két toronyban is, mint Helm-szurdok, ahol az egyik legemlékezetesebb csatajelenet zajlik.

A Gyűrűk ura egyik legemlékezetesebb csatajelenete Somersethez fűződik
A Gyűrűk ura egyik legemlékezetesebb csatajelenete Somersethez fűződik / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Az író sírja

Aki szeretne megemlékezni Tolkienről, ne hagyja ki az oxfordi látogatásból a Wolvercote temetőt, hiszen itt nyugszik az író és felesége is. Edith két évvel hamarabb hunyt el nála, így Tolkien felesége neve alá íratta azt is, hogy ,,Luthien”, míg saját neve alá Berent íratott, ami a Szilmarilok című posztumusz-kötet két szereplőjének neve.

Tolkien feleségével nyugszik Oxfordban
Tolkien feleségével nyugszik Oxfordban / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix