Két legendás kastély, a Brunswick-és a Grassalkovich-kastély története

2020. 11. 24.

Apró mérete ellenére Magyarország rengeteg nevezetes kastélyt tudhat magáénak. Némely építmények története olyannyira izgalmas, hogy a mai napi ezrek látogatnak el hétről hétre, hogy élőben is megcsodálhassák a múlt egy szeletkéjét. Két különleges kastélyunk most is tárt kapukkal várja a látogatókat – programajánló kastélynézéssel egybekötve.

A felvilágosodás korában romjaiból újjá éledő kastély gazdag történelmet tudhat magáénak. Árpád háziak és főurak lakhelyeként szolgált, sőt Beethoven is előszeretettel látogatott el a kastélyba. Hogy melyikről van szó? Természetesen a Brunswick-kastélyról!

U9 kastely

Brunswick-kastély, Beethoven kedvence

A Szent László- völgyben fekvő Brunswick-kastély 1758-tól élte virágkorát, amikor Brunswick Antal megvásárolta a hatalmas birtokkal rendelkező telket. A birtok a korszak egyik legfejlettebbé vált, ugyanis az építkezés során csatornázási, tó-és mocsár lecsapolási, vízvezetési, és ármentesítési munkálatokat végeztek rajta, valamint a területen lévő tó szabályzását is elkezdték. A „talajmunkát” az épületek felhúzása és renoválása követte. Az első épület mely a birtokon 1775-re elkészült, egy templom volt. A kastély 1773 és 1775 között épült barokk stílusban, mely keveredett a Tudor-gótiak és romantika stílusjegyeivel.

Ami a névadóját és tulajdonosát illeti, Brunswick nagyműveltségű férfi lévén elengedhetetlennek ítélte a megfelelő oktatást, így gyermekeit kitanítatta, a tudományok között pedig a zene is helyet kapott. Ennek köszönhetően vált lehetségessé, hogy Beethoven több ízben is ellátogasson a kastélyba, hiszen a család barátként tekintett rá, ami fordítva is igaz volt. A híres zeneszerzőt egyébként gyöngéd szálak kötötték a Brunswick família lányaihoz és unokatestvéréhez, Giuletta Guicciardihoz, aki a Holdfény-szonettával tett halhatatlanná Beethoven.

Mára az előkelő és híres kastély az eredeti pompájában megtekinthető Martonvásár központjától nem messze. Érdemes ellátogatni a kastélyhoz, mert a látvány magával ragadja az embert.

Díszes barokk emlékeink, a Grassalkovich-kastély története

Hazánk egyik legnagyobb kastélya gazdag történelmet tudhat magáénak. Ha a falak mesélni tudnának, Kossuth, Windisch-Grätz és Mária Terézia történeteit harsognák a világba.

A kastély és a hozzátartozó épületegyüttes az 1730-as években épült Mayerhoffer András tervei alapján, s egészen 1850-ig a Grassalkovich dinasztia birtokában volt. A kastélynak sok illusztris vendége volt. Ott járt többek között, Mária Terézia, sőt Windisch-Grätz hercegnek 1849-ben itt volt a főhadiszállása. A győztes isaszegi csata után pedig már Kossuth Lajosék ünnepeltek itt.

A kastély második virágkorát az Osztrák–Magyar Monarchia ideje alatt élte. Kedvenc pihenőhelyeként szolgált Ferenc Józsefnek és Erzsébet királynénak. 1920-tól a kastély Horthy Miklós pihenőhelyévé vált, majd rangjától megfosztott szovjet raktárként funkcionált a második világháború után. Későbbi helyreállítások során az északi szárnyak végén a Honvédelmi Minisztérium alakította ki raktárbázisát, és a műemlékké nyilvánított kastély épületében szociális otthon is működött.

Az épületben ma múzeum működik, a kastély jelentős rendezvényközpont is. Rengeteg aktuális kiállítás közül lehet váltogatni.

A kastélyban található kiállításokon túl érdemes egy pillantást vetni a gyönyörű, francia kertrendezés elvét követő udvarra, mely szüntelenül nyitva tart, bárki számára, aki sétálna egyet a formára nyírt tuják, igényes, színes virágok közt, vagy csak megpihenne a csendes, külvilág zajától mentes kertben.

Forrás: Pixabay.com