Barion Pixel Tényleg létezik a nyaralás utáni depresszió – így küszöbölheted ki a hazatérést követő letörtséget – Coloré

Tényleg létezik a nyaralás utáni depresszió – így küszöbölheted ki a hazatérést követő letörtséget

2023. 05. 26.

Egy hétig lógattad a lábad a tengerparton vagy jártad az óváros romjait, de amikor hazaérsz, ahelyett, hogy örömmel gondolnál vissza az elmúlt napokra, szimplán pocsékul érzed magad – ismerős helyzet? Ez bizony a nyaralás utáni depresszió, ami nem klinikai diagnózis, könnyen orvosolható, de oda kell rá figyelni, ha pár napnál tovább tart.

Tavasszal négy napot töltöttünk a barátainknál Malagán, és a visszatértünket követő napokban úgy éreztem magam, mint aki otthagyta a szíve egy darabját a Costa Del Sol-on. (Bár belegondolva, minden egyes utazásom után hasonló érzések kerítettek a hatalmukba, de most éreztem magam a legkutyábbul). A hazaérkezést követő napon ültem a számítógép előtt (nagy hiba, hogy nem vettem ki szabadságot, de már mindegy), és nem tudtam egy betűt sem leírni. Sajnáltam magam, amiért már nem a Földközi-tengerbe lógatom a lábam, nem eszek churrost egy falusi kávézóban, nem válogathatok hűtőmágnest a családnak, nem fotózhatom le a helyi székesegyházat, a La Manquitát, és nem kell arra figyelnem, hogy ki ne törjem a bokám az Alcazaba palotához vezető lépcsőkön. Helyette ülök a biztonságos és unalmas szobában, és próbálok valami munkafélét kierőszakolni magamból.

nyaralás utáni depresszió malaga
Ezt a kilátást otthagyni?! Kép forrása: A szerző

Utánaolvastam, hogy mégis mi a fene bajom van, mikor az út jól sikerült, és rábukkantam a kifejezésre, ami a megoldást jelentheti: nyaralás utáni depresszió. Angolul post-vacation bluesnak vagy post-vacation depressionnek hívják ezt a jelenséget, és ahogy a Healthline írja, teljesen normális érzés. Nem függ attól, hogy mennyire hosszú és élvezetes volt a nyaralás, hogy mennyi élménnyel és kalanddal gazdagodtál az út során, hazatérni és visszarázódni a „szürke” hétköznapokba rossz kedvvel töltheti el az embert.

De miért? Hiszen a nyaralás, az utazás jót tesz a mentális egészségnek, és nem kell vagyonokat elkölteni vagy több hétre elutazni ahhoz, hogy érezhetően kevésbé legyünk stresszesek és jobban érezzük magunkat lelkileg. Azonban kutatók arra jöttek rá, hogy a vakáció okozta boldogság viszonylag gyorsabban hagy alább, mint „más boldogságok”, és pár nappal a hazatérés után hangulatunk hamar visszaesik a hétköznapi „szintre”. Felmerülhet a kérdés, hogy ha ez a boldogság ekkora sebességgel párolog el, vajon a nyaralás csak pénz- és időpocsékolás? Persze a válasz az, hogy nem, hiszen ennyi erővel azt is megkérdezhetnénk magunktól, hogy minek aludni, ha később újra fáradtak leszünk?

Mit tegyél, hogy gyorsabban elmúljon a nyaralás utáni depresszió?

Mielőtt elmész otthonról, takaríts ki

Kinek van kedve otthagyni a szállodát azért, hogy hazamenjen és nekiállhasson takarítani? Senkinek. Így mielőtt elindulsz, rakj otthon rendet, húzz tiszta ágyneműt, moss ki egy nagy adagot – hiszen a bőröndből úgyis a mosógépbe kerülnek majd a ruhák, így legalább lesz hely nekik – , nézd át a hűtőt, nehogy megromoljon benne valami, mire hazaérsz. Ezeket persze ne aznapra időzítsd, amikor össze kell csomagolnod, hanem az utazást megelőző héten minden napra ossz be magadnak egy apróságot.

Készülj egy útinaplóval

Az emlékek idővel megfakulnak, még a legjobbak is kikopnak az évek során, ezeken segíthet egy útinapló, ahová minden gondolatod, érzésed, meglátásod leírod az aktuális utadról. Hiszen a fotók jól mutatnak az Instagramon vagy egy fényképalbumban, előhívva is, de rájuk nézve nem biztos, hogy beugrik majd, mit gondoltál, amikor a negyedik kézműves sört fogyasztottad el a szökőkút csobogásától hangos aprócska téren. Csodás élmény lesz majd visszaolvasni ezt hetek, hónapok vagy évek múlva.

Tényleg legyen időd pihenni

Bár csábító, hogy minden pillanatba kalandot és tevékenységet zsúfoljunk bele, – különösen, ha évek óta nem volt lehetőségünk vakációzni – a jó közérzetünk tovább tarthat, ha egy pihenéssel teli utat tervezünk meg. Egy 2010-es tanulmányban holland kutatók hasonlították össze nyaralók boldogságszintjét az utazás előtt és után. A vizsgálatból kiderült, hogy az egyetlen csoport, melynél ez a szint az utazás végét követő hetekben is magasabb maradt, az a csoport volt, ahol az embereknek „nagyon pihentető vakációban” volt részük.

Tervezd meg a hazatérést követő napokat

Ha megteheted, hagyj magadnak időt a nyaralás után, hogy visszarázódhass a hétköznapokba, és ne menj be egyből dolgozni. Így lesz időd nyugodtan kipakolni, mosni, bevásárolni és foglalkozni minden egyébbel, mielőtt visszatérsz a mókuskerékbe.

nyaralás utáni depresszió
Segíthet a nyaralás utáni depresszión, ha nem egyből kell kipakolnod és kitakarítanod a lakásban. Forrás: Pekic / Getty Images

Még az út előtt szervezz meg egy itthoni programot

Ez a program pedig legyen olcsó és szóljon a szórakozásról, hiszen az úton valószínűleg egy vagyont hagytál ott, így nem akarod magadat és a pénztárcádat újabb költségekkel terhelni. Szórakoztatónak pedig azért „kell” lennie, hogy kicsit kizökkentsen a nyaralás utáni depresszióból. Mozi, ebéd a barátokkal vagy a családdal, társasozós est vagy bármi, de figyelj arra, hogy ne közvetlenül az érkezés utáni napokra szervezd azt.