Barion Pixel Viszlát tucatfotók – így készíthetsz egyedi képeket a nyaralásról – Coloré

Viszlát tucatfotók – így készíthetsz egyedi képeket a nyaralásról

2021. 07. 17.

Segítünk, hogy a nyaraláson ne tucatfotók készüljenek!

Az idei nyarunk, köszönhetően az oltásokat felvevőknek, már sokkal szabadabbnak bizonyul, mint a tavalyi volt. Újra gondolkozhattunk nyaralásban, és sokan külföldi utat is beterveztek a meleg hónapokra. Az internet világában azonban ha valami nem kerül fel egy közösségi oldalra, az „nem is létezik”, így a legtöbb ismerősünket beleértve mi is szorgalmasan lőjük az emlékezetes helyszínekről, ínycsiklandó ételekről készült fotóinkat. Mivel naponta nagyjából 500 millió Insta-story készül, így egyre nehezebb egyedi tartalmat gyártani, és nem kell hozzá üzleti Insta-profil, hogy zavarjon, ha másnak majdnem ugyanolyan szögből lőtt fotója van, mint nekünk. De nem kell ebbe beletörődni, néhány tipp és ötlet elsajátításával kitűnhetünk a tömegből és igényesebb, kreatívabb fotókat gyárthatunk, amik aztán nem csak a közösségi médiában állják meg a helyüket, hanem az otthonunk falán is. Lássuk!

Kelj fel korán, feküdj le későn!

utazás fotó tipp prága
A prágai Károly-híd hajnalban. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Persze, nyaraláskor az ember tuti nem akar hatkor kelni, mint a dolgos hétköznapokon, ám ha gyönyörű helyen pihenünk, érdemes mégis beiktatni egy-két korán ébredős napot. Pontosan azért ajánlatos így tenni, mert a turisták legtöbbje – kivéve az aktív nyaralókat – nyolc-kilencnél előbb biztos nem lepi el a tereket és utcákat, és nem fognak bezavarni a fotókba. Mindenki látott már a pisai ferde toronyról készült képet, amin vicces pózokban, a torony kitámasztását mímelő emberek álldogálnak szanaszét – ennél kevés illúziórombolóbb dolog van. A népszerű európai fővárosok óvárosaiban sem tudunk olyan képet lőni, amibe nem lóg bele legalább egy szelfibot, vagy valakinek a keze, lába, teste. De ha korán, a tömegek előtt érünk oda, csodás látványban és csendben lehet részünk. A fények is teljesen mások ilyenkor, mint amikor hét ágra süt a nap – és ugyanez érvényes a naplemente utáni úgynevezett kék órára is.

Informálódj, tájékozódj!

St.,peter's,basilica,as,seen,from,the,keyhole,on,the
A Máltai lovagok kulcslyukán átnézve a római Szent Péter Bazilikát látjuk tökéletes keretben. Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Ha már úgyis a kezünkhöz van ragasztva az okostelefon, miért ne nézhetnénk utána úticélunk legszebb pontjainak – ezek nem feltétlen a legnépszerűbbek vagy leglátogatottabbak, inkább keressünk a „hidden gem” és „unique spot” kifejezésekre. Ezek megmutatják, melyek a kevésbé látogatott, ám kihagyhatatlan helyek egy-egy városba. Nézzük meg az Instagramot, a Pinterestet, de a Google Street View is nagy szolgálatot tesz ilyenkor. Ha megvan, mit szeretnénk megnézni és lefotózni, gyűjtsünk infókat arról is, hogy mely napszakban érdemes ellátogatni oda, van-e belépő, és mennyire felkapott a turisták körében.

Figyelj a kompozícióra!

London,cityscape,with,dolphin,lamp,posts,on,the,queens,walk
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A természetben sokszor azokat a dolgokat találjuk szépnek, amik valamilyen tekintetben arányosak vagy szabályosak – például a csigaház. Az arányosságot nem véletlenül tartják olyan nagyra és használják sok művészeti ágban, így a fotózás során is. A harmadolás szabályát követve, a fotót a telefonon vagy fényképezőn található segédvonalakkal osszuk fel vízszintesen és függőlegesen is három-három négyzetre. Majd a vonalak összefutásánál keletkezett pontokba helyezzük a lényeget, azt a valamit (mondjuk saját magunkat vagy egy szobrot), amire a legnagyobb hangsúlyt fektetnénk.

További szabály, amit érdemes követni, hogy ha oldalt belelóg valaki vagy valami (lámpaoszlop, autó) a fényképbe, akkor azt ne utólag akarjuk majd levágni vagy kiszerkeszteni onnan – lépjünk egyet a másik irányba, vagy közelebb a fotó tárgyához, és máris eltűnt a betolakodó. Ha vizet fotózunk, figyeljünk arra, hogy a felszíne tényleg vízszintes maradjon, és ne tűnjön úgy, mintha kifolyna oldalt a képből, és tegyünk ugyanígy, ha naplementét vagy horizontot örökítünk meg – de ezt utólag is könnyedén beállíthatjuk valamilyen képszerkesztőben. Ha gyárkéményt, lámpaoszlopot szeretnénk megörökíteni, az pedig legyen függőleges a képen is.

Kísérletezzünk a látószöggel és a perspektívával, hiszen nem kell mindent szemmagasságból lefotózni – guggoljunk le, vagy másszunk fel néhány lépcsőfokot az egyedibb képekért.

Ne akarjunk mindent bezsúfolni a képbe, hagyjunk oldalt helyet a térnek, az égnek, az utca kövezetének. Sokkal szellősebb és elegánsabb az olyan fotó, amin van egyfajta keret.

Ismerd meg a felszerelésed!

fotó utazás tipp
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Automata módban is jó fotókat lehet lőni, de aki egy kicsit is kényesebb arra nézve, hogy mit oszt meg magáról, annak érdemes utánaolvasni legalább az okostelefon kamerabeállításainak. Ha nem telefonnal, hanem fényképezővel örökítjük meg a dolgokat, még jobb, hiszen nagyon sok Youtube-videó segít abban, hogy autodidakta módon továbbképezzük magunkat fotózásból. Mikor érdemes nagyobb rekeszt használni, mi az a hosszú záridő és mire jó, mit jelent az ISO vagy a blende – ezeket tudni kell a minőségi fotókészítéshez. Nem árt egy tripod vagy gorillapod sem az utazásokhoz, mert a kezünk nem minden esetben olyan stabil, hogy jó fotót tudjuk alkotni egy hullócsillagos éjjeli égboltról. Legyen nálunk mindig plusz adathordozó, nehogy elvesszenek a képek, és persze az akkumulátor vagy töltő is kötelező eleme a hátizsáknak ilyenkor.

Gyakorolj!

fotó tipp utazás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

De mit is? Hát mindent! Próbáld ki otthon a már említett fényképező vagy telefonbeállításokat, ha többen utaztok és egy új profilkép van a tervben, akkor pedig a pózt. Nem ciki otthon betanulni a tükör előtt, hogy melyik a legelőnyösebb testtartásod és profilod – ne nevess, mind ezt csináljuk! – és aztán a helyszínen egy perc alatt pózba vágni magunkat. Ha népszerű turistacélpontról van szó, nem fogják megvárni, míg lecsekkolod az elkészült képeket, majd újrapróbálkozol – rosszabb, mint az állatvilág, eltipornak, ha gyenge vagy! Viccet félretéve, tényleg jó előre begyakorolni néhány beállást, hogy később a szálláson vagy otthon ne azon bosszankodjunk, hogy jók a fények, a háttér, de „Miért vágtam ilyen hülye fejet és hogy áll a lábam?!„. Ha lehet, felejtsd el a szelfibotot, mert ugyan hasznos, de rendkívül zavaró találmány, és sokkal szebb fotók készülnek, ha valaki más örökít meg téged a Sagrada Família előtt pózolva.

0 /eletmod/utazas/viszlat-tucatfotok-igy-keszithetsz-egyedi-kepeket-a-nyaralasrol/