Barion Pixel Miniszabira fel! Íme az 5 legszebb fürdő Magyarországon – Coloré

Miniszabira fel! Íme az 5 legszebb fürdő Magyarországon

2024. 03. 24.

A téli időszakban nem könnyű a programszervezés, hiszen kinek van kedve a hidegben és a latyakban kirándulni? Ilyenkor ideálisak a fürdők, mert mi jobb van annál, mint a téli hidegben megmártózni egy kellemesen meleg fürdőben?

Magyarország fürdői egyedülállónak számítanak Európában: Izland után rögtön a második helyet foglaljuk el fürdők tekintetében. A gyógyfürdővé nyilvánításhoz azonban kivételes feltételeket kell teljesíteniük a vizeknek: kémiai összetételük és különböző fizikai tulajdonságuk révén nyilvánítják őket gyógyhatásúaknak. Idős és fiatal egyaránt élvezheti a vizek által nyújtotta előnyöket, akkor is ha nem gyógyulási szándékkal érkezik. Nem mindegy azonban, hogy milyen tünetet milyen víztípussal gyógyítunk: ha reumás panaszaink vannak, vagy nőgyógyászati problémákkal küzdünk, a jódban és brómban gazdag vizeket keressük, ami belsőleg fogyasztva a pajzsmirigy betegségeken hivatott segíteni.

Budapesti fürdőinkről már írtunk, most országosan néztünk körül és gyűjtöttük össze Magyarország legszebb fürdőit. Dolgunk nem volt egyszerű, hiszen számtalan ilyen hely van kicsiny országunkban.

Bükfürdő

Bükfürdő Magyarország második legnagyobb fürdője, mely nemcsak gyógyvizekkel, hanem a nyári időszakban standjaival és élményfürdőivel is kényezteti a látogatókat. A 34 medencéből álló komplexum gyógyvizei rendkívül magas ásványi anyag értékeket mutatnak, így számos előnyét élvezhetjük: fokozza a keringést, és különböző ízületi gyulladásokra is jó hatással van. Enyhíti továbbá a meszesedés és a porckopás tüneteit is. Nem csupán fürdésre használhatjuk, hiszen ivókúra formájában emésztési problémát, gyomorhurutot- és fekélyt is kezel. Ugyan az egy-kéthetes kúrák az igazán hatékonyak, már pár alkalomtól is érezhetjük a pozitív változásokat.

Magyarország fürdői Bükfürdő
Bükfürdő egyik medencéje/Kép forrása: Youtube

Gyulai Várfürdő

Gyulán már több évszázaddal ezelőtt jelen volt a fürdőzés kultúrája és rendkívüli népszerűségnek örvendett, így kielégítve az igényeket, mára Gyula többek közt fürdővárosként lett ismert. Nem kevesebb, mint 16 medencéjével kínál kikapcsolódást és gyógyulást az odalátogatóknak. Vize 2005 méter mélyről tör fel, és 72 fokosan várja azokat, akik mozgásszervi- vagy gyulladásos betegségükre keresnek gyógyírt. Télen is több élménnyel gazdagodhatunk Gyulán, hiszen a fedett medencék közt találunk vízeséseket, nyakzuhanyokat és csúszdákat is. Itt található Magyarország egyetlen olyan ,,fánkos csúszdája” is, ami felfelé sodorja utasait.

Gyulai várfürdő
Gyula, a fürdők városa/Kép forrása: Youtube

Makói Hagymatikum

A Hagymatikum Makó egyik legnépszerűbb helye a városba látogatók körében, és ez nem is véletlen. Az impozáns épület Makovecz Imre utolsó munkája, mely egyúttal a legnagyobb alapterületű is, amit tervezett. Már 1956-ban végeztek kútfúrásokat a városban, melynek eredményeképp 993 méter mélyről tört fel a 41 fokos víz. Az első fürdő 1963-ban nyílt meg, ami ekkoriban még azoknak volt fenntartva, akik otthonukban nem tudtak fürdeni, ám a ’90-es években fokozatosan alakult át gyógyfürdővé. A híres marosi iszapot is felhasználják a gyógyítás során, hiszen tele van ásványi anyagokkal. Segít a mozgásszervi problémákon, a bőr-és ideggyógyászati betegségeken, de még a nőgyógyászati gyulladások kezelésében is sikeresen alkalmazzák.

Makói Hagymatikum Makovecz Imre tervei alapján
A jellegzetes Makovecz-i formák gyógyfürdője/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Miskolctapolcai Barlangfürdő

E barlangfürdő nemcsak a testet gyönyörködteti, hanem a szemet is: szabályos barlangrendszerben úszkálhatunk, melynek különlegessége, hogy a víz alacsony sótartalmának köszönhetően bármeddig élvezhetjük a fürdőzést. A labirintusos rendszerben szükségünk is lesz az időre, hogy minden pillanatát kiélvezhessük. Akárcsak a többi gyógyvíz, ez is ajánlott ízületi problémák esetén, de szív-és érrendszeri gondokkal küzdők is bátran mártózzanak, hiszen nekik is jót fog tenni. A miskolctapolcai barlangfürdő egyik jellegzetessége az úgynevezett kagyló, ami különleges alakjával vonzza a tekintetet, annál is inkább, mert a komplexum egyik medencéje ennek az aljában található.

Miskolctapolca barlangfürdő labirintusa
Itt aztán el lehet időzni!/Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Visegrád – Lepence Spa

1973 óta vehető igénybe Visegrádon a gyógyfürdőzés. A 39,5 fokos víz nem kevesebb, mint 1302 méter mélyről tör fel. Fontos mikroelemeket tartalmaz ez az ásványvíz minőségű gyógyvíz, ami társaihoz hasonlóan gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, de az epe-, vese-e és érgörcsök kezelésében is fontos szerepet játszik. Allergiás panaszok esetén is segítségünkre lehet. A fürdő nyáron is sok lehetőséget kínál, úgyhogy ha télen jól éreztük magunkat, térjünk vissza, és élvezzük ki a meleg időben nyújtott funkcióit is!

Visegrádi gyógyfürdő
1302 méter mélyről tör fel a gyógyír/Kép forrása: Youtube