Barion Pixel Irány úszni! De melyek Budapest legszebb fürdői? – Coloré

Irány úszni! De melyek Budapest legszebb fürdői?

2021. 07. 02.

Ha egy nyári munkanap után csobbannál egyet, szerencsére nem kell messzire menned! A főváros szebbnél szebb fürdőkkel várja az érdeklődőket.

Fővárosunk egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül változatos élményeket nyújt. A pezsgő éjszakai élet, a gasztronómiai élmények és a történelmi látnivalók mellett pazar fürdői is gyorsan belopják magukat az emberek szívébe.

Budapest már a Római Birodalom idején is híres volt gyógyvizeiről. Ezt persze ki is használták elődeink, hiszen olyan komfortos létesítményeket hoztak létre, amelyek – kisebb-nagyobb felújításokkal persze – a mai napig megállják a helyüket. 

Érdekesség, hogy az egy főre jutó gyógyvízmennyiséget rangsoroló listán Magyarország Izlandot követően a második helyen áll. Ha már ölünkbe hullott a folyékony kincs, ki is aknáztuk a lehetőséget: összesen 11 fürdőt húztunk a források fölé. 

Rudas Gyógyfürdő

Az egykor „Zöldoszlopos fürdőként” emlegetett Rudas az Erzsébet híd budai hídfőjénél található. Egy 1292-ből származó okirat említi először jótékony forrásait. Ali pasa 1556-ban átépíttette, ekkor kapta a Zöldoszlopos elnevezést, mivel a fürdőmedence fölötti boltozatot tartó nyolc oszlop közül az egyik zöld volt. 

Rudas Furdo Budapest Utazas Shutterstock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Érdekesség, hogy 1930-ig a fürdőt csak felváltva látogathatta a férfi és a női közönség. A Rudas fürdő saját, fedett úszómedencével, és Budapest legmelegebb gyógyvizes uszodájával rendelkezik. A medence két részre osztott, a keskeny sáv a mellúszók számára van fenntartva. A Rudas népszerűségét nem csak történelmi jellege adja. A tetőn található medence és napozóterasz kiváló panorámája bármely napszakban lélegzetelállító látvánnyal kecsegtet.

Gellért Fürdő

A Gellért fürdőt eredetileg II. András magyar király alapította a 13. században. Magyarul eredetileg Sárosfürdőnek nevezték a medencék alján leülepedett, forrásvízzel feltörő forrásiszap miatt. A fürdő ma a Gellért Szálló része, a Gellérthegy és a Szabadság híd találkozásánál található Budán. 

Gellert Furdo Budapest Shutterstock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A Gellért több termál és úszómedencének ad otthont, ezeken kívül egy nagy szabadtéri élménymedence, valamint egy kültéri hullámmedence is biztosítja az önfeledt lubickolást. A komplexumban gyógykezelések is igénybe vehetők, valamint a szauna, gőzfürdő és napozóterasz is biztosítják a tökéletes kikapcsolódást. 

Veli Bej Fürdő

A felsoroltak közül talán a Veli Bej Fürdő a legkevésbé közismert. Ahogy a neve is mutatja, a második kerületben található fürdőt a török hódoltság idején alapították. 

Képernyőfotó 2021 06 30 16.27.29
Kép forrása: Youtube

A gyógymedencék kalcium-karbonát tartalma alkalmassá teszi a vizet a reumás megbetegedések kezelésére, illetve a mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációra is megfelelő lehet. Az épületben található szauna, infraszauna, gőzkabin, élményzuhany, súlyfürdő, illetve jakuzzi is. Az uszodát nemrég renoválták, amelynek során ügyeltek az épület klasszikus jellegének megtartására. Ha csendes kikapcsolódásra vágyunk a török hangulatot idéző félhomályban, mindenképp a Veli Bej Fürdőben a helyünk! 

Lukács Fürdő

Szintén a második kerületet gazdagítja a Lukács Gyógyfürdő. A színészek-művészek körében igen népszerű Lukács olyan törzsvendégek kedvence volt, mint Latinovits ZoltánGaras Dezső, vagy Örkény István.

Képernyőfotó 2021 06 30 16.31.14
Kép forrása: Youtube
Képernyőfotó 2021 06 30 16.31.14
Kép forrása: Youtube

A Lukács Fürdőt 1999-ben újították fel, amikor is az építészek a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal együttműködve dolgoztak a helyreállításon. A fürdő legutoljára 2012-ben esett át egy egymilliárd forintos ráncfelvarráson, ekkor akadály- és autómentesített övezetet hoztak létre, valamint megújult a szaunavilág és a masszázs részleg is. A gyógyfürdő három melegvizes medencével és egy kisebb szaunával rendelkezik. A gőzfürdő mellett merülő-medence várja a lehűlni vágyókat. Ha szeráj hangulatra vágysz, mindenképp érdemes betérni a Lukácsba!

Széchenyi Fürdő

Kevésbé nyugodt helyszín a turisták körében igen népszerű Széchenyi Fürdő. A 14. kerületi, neobarokk stílusban épült „Szecska” Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. A fürdő jelenleg három kültéri és 15 beltéri medencével rendelkezik, építését 1909-ben kezdték meg. 

Szechenyi Furdo Budapest Shutterstock
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A kültéri medence gőzölgő vízében sakkozó idős urak mára Budapest egyik jellegzetes szimbolumává váltak. A koronavírust megelőzően a Széchenyiben gyakran rendeztek éjszakai rendezvényeket, fürdőzéseket. Idén június 11-től a fürdő kültéri medencéjéből is szurkolhatnak a focirajongók kedvenc csapatuknak, ugyanis a kivetítőn EB meccseket közvetítenek.

Összességében elmondhatjuk, hogy nem muszáj átlépnünk az országhatárt, ha maradandó élményekre vágyunk, hiszen fővárosunk megannyi helyszínnel várja a kikapcsolódni vágyókat. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix