Barion Pixel Most megtudhatod, miért olyan hasznos a Holt-tenger sója (X) – Coloré

Most megtudhatod, miért olyan hasznos a Holt-tenger sója (X)

2024. 03. 03.

Izrael, Palesztina és Jordánia határán fekszik a Holt-tenger, ami egy lefolyástalan tó rendkívül magas sókoncentrációval. Ennek köszönhetően a turizmus kedvelt célpontja, turisztikai és gyógyászati szempontból is népszerű.

A Holt-tenger nevét onnan kapta, hogy a magas sótartalom miatt nem élnek meg benne a magasabb rendű élőlények, azaz állatok és növények sem. Partvidéke kopár sivatag és terméketlen, kivéve néhány kisebb területet.

A Wanderers Holt-tengerről szóló írásában olvashatunk a történetéről, a terület földrajzáról, és megtudhatjuk azt is, hogyan lehetséges a víz felszínén lebegni újságolvasás közben. Megismerhetjük a sóoszlopok és a lebegő aszfalt eredetét, valamint Lót feleségének történetét is. Most pedig nézzük meg, milyen a Holt-tenger sójának összetétele, és milyen pozitív hatásai vannak!

A holt-tengeri só összetétele

A Holt-tenger az óceánokhoz képest tízszeres sótartalommal bír, nem véletlen, hogy itt alakították ki a világ egyik első gyógyüdülőjét is. Sója ásványokban rendkívül gazdag összetételének köszönheti kiváló gyógyászati tulajdonságait. Több mint 20 összetevőt tartalmaz, de most csak a legfontosabbakat vesszük sorra.

A magnézium az emberi szervezet létfontosságú tevékenységeiben vesz részt. Többek között hatékony gyulladásgátló, segít a depresszió leküzdésében, javítja az alvásminőséget, erősíti a csontokat.

A kálium elengedhetetlen eleme a hidratáltságnak, a szívritmus megfelelő biztosításának, az izmok összehúzódásának, illetve a pH egyensúly fenntartásában is részt vesz. A nátrium a tápanyagok szervezeten belüli szállításában, a folyadékegyensúlyban, a vérnyomásban, és az idegi impulzusok átvételében játszik fontos szerepet.

A só hatása a bőrre

A Holt-tenger vize gyulladáscsökkentő és hidratáló hatással bír. A sós víz nemcsak javítja a bőr hidratációját, hanem ezáltal csökkenti a pirosodást és a szárazságot is, valamint erősíti a bőrréteget.

Kiválóan alkalmazható bőrtisztítóként is a holt-tengeri só, amit a kén természetes antibakteriális tulajdonságainak köszönhet. Mivel minimális mennyiségű ként tartalmaz, ezért kíméletes megoldás a zsíros és pattanásos bőr kezelésére.

A só hámlasztó hatása miatt segít megszabadulni az eldugult pórusoktól és az elhalt bőrsejtektől. Támogatja a bőr durvaságának csökkentését is, ami az előidézője a mélyebb ráncoknak. A holt-tengerben való fürdőzés, majd az azt követő klimatoterápia krónikus bőrbetegségek nagymértékű javulását is okozhatja, mint például az ekcéma.

Ízületekre és izmokra

A holt-tengeri só kiváló hatással van az ízületekre és az izmokra is. A rheumatoid arthritis nem gyógyítható, de sóterápiával hatékonyan csökkenthető több tünete. A sósfürdő segíthet az izomgörcsök és egyéb izomfájdalmak enyhítésében is, remek feszültségoldó hatással van a szervezetre. A holt-tengeri sóban való rendszeres fürdőzés a fibromyalgiában szenvedők tüneteinek súlyosságát is csökkentheti.