Barion Pixel Jóni tojás, a női örömszerzés Szent Grálja – Nemcsak medencefenék-izmaink erősödnek, hanem nőiességünk is feléledhet általa – Coloré

Jóni tojás, a női örömszerzés Szent Grálja – Nemcsak medencefenék-izmaink erősödnek, hanem nőiességünk is feléledhet általa

2023. 02. 04.

Alapvető igazság, hogy az elfeledett, ősi módszerek sokszor hatékonyabbnak bizonyulnak egy-egy makacs probléma kezelésében, mint a modern kutatások irányelvei. Különösen igaz ez akkor, ha például a szülés következtében meggyengültek a medencefenék-izmaink vagy épp inkontitenciával küzdünk: a jóni tojások gyakori használata nemcsak a testünknek, hanem a lelkünknek is épp olyan hatékony lehet.

„A jóni tojás az energiagyógyászat, a kristálygyógyítás és a Kegel-gyakorlatok szerelemgyermeke” – szól Gwyneth Paltrow Goop.com nevű oldalán az a leírás, amely 2017-ben bejárta a globális sajtót, s egyben kőgazdaggá tette az egyébként sem szerény körülmények között élő színésznőt. Paltrow ugyanis érzékeny pontra tapintott az eszközökkel, hiszen a 21. században hajlamosak vagyunk elszakadni a testünktől, s az általa megélhető örömöktől. De mégis mi igaz a jóni tojásokat körül lengő információkból, s egyáltalán hogyan lenne érdemes használnunk őket? Ennek jártunk utána. 

A gyönyör ezeréves forrása: a jóni tojás

A jóni tojások alapvetően kis méretű, ásványokból (legtöbbször ametiszt, hegyikristály, fekete obszidián vagy nefrit-jáde) készült, tojásdad alakú eszközök, amelyek a hüvelybe felhelyezve (s ott intimtorna-gyakorlatokat végezve), képesek tónusossá tenni a medencefenék izmait, nem mellesleg mindeközben örömszerzés is végezhető általuk. Már ha tudjuk, hogyan alkalmazzuk. De kezdjük az elején!

női örömszerzés, jóni tojás
A jóni tojás a női örömszerzés egy régi-új formája. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix


Ha magát a kifejezést vesszük górcső alá, máris feltárul előttünk a jóni tojás múltja: a jóni („yoni”) szó ugyanis szanszkrit eredetű és „szent templomot” jelent, amely a női genitáliák (külső és belső nemi szervek) szimbolikus elnevezése. Ugyan a szó indiai eredetű, sokáig mégis az ősi kínai kultúrának tulajdonították az eszközök létrejöttét és használatát, ám a kiterjedt régészeti vizsgálatok nem találtak bizonyítékot a gyakorlatra. 

A ködös eredet ellenére a jóni tojás (valahogy) mégis megmaradt a köztudatban, s számos előnye miatt mondhatni szájról szájra terjed az intim problémákkal küzdő nők között. Az ő megsegítésüket, s a gáttáji területhez való kapcsolódás élményének átadását tűzte ki célul Oláh Barbara, a Sacred Garden oldal működtetője is, akit a jóni tojások gyakorlati használatáról és előnyeiről kérdeztünk. 

How to – A jóni tojás használata

„Napi 15-20 perc gyakorlás javasolt, ha a gátizomzatunkat szeretnénk erősíteni” – válaszolja a használattal kapcsolatos kérdésünkre Barbara. „Ebben az esetben fontos, hogy olyan testhelyzetben legyünk, amikor plusz súly nem terheli a gátizomzatunkat, például hanyatt fekve vagy négykézláb. Ha csak felhelyezzük a jóni-tojásunk, bárhogy viselhetjük: kipróbálhatunk bármilyen pozíciót és mozgást, ami jól esik a testünknek.”

női örömszerzés, jóni tojás
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Barbara szavait támasztja alá a San Franciscó-i orvos, Jennifer Gunter is, aki Vagina biblia című könyvében leírja: problémákat okozhat, ha egész nap „magunkban hagyjuk” a jóni tojásokat. „Az egész arról szól, hogy összehúzod, majd elernyeszted az izmaidat. Nem arról, hogy egész nap befeszíted!” – véli az orvos. Noha Gunter szkeptikusan áll az eszközhöz, nem tiltja senkinek azok használatát, mindössze a tojások gyakori (értsd: minden használat előtt és után) fertőtlenítésére hívja fel a figyelmet. Többszörös felkiáltójellel. 

Barbara szerint, ha nincs semmilyen egészségügyi problémánk, amely a medence tájékát érinti, teljesen biztonságos számunkra a tojások használata. „Mindegy, melyik végével helyezzük fel a hüvelybe a tojást, sőt, érdemes kipróbálni, érzünk-e különbséget a két oldal között: tapasztaljuk meg, melyik a kellemesebb!” – tanácsolja a használattal kapcsolatban a szakértő. 

Kérdésünkre válaszolva Barbara ugyanakkor nem győzi sorolni az eszköz használattával járó előnyöket. „A tojás segít kapcsolódni a gáttájéki területhez, s aktivizálja az ott lévő izmokat, ebből kifolyólag segíti a medencealapi izomzat erősítését, a hüvely »felkészítését« a szüléshez és az izmok regenerációját a szülés után. Még a menopauza után is képes arra, hogy növelje a természetes hüvelyváladék kiválasztását, emellett növeli a libidót és felébreszti az érzékiséget. A tojás segít megelőzni a hüvelyünk elöregedését, sőt, pozitívan hat a kontinencia megtartására, s enyhíti a kialakult inkontinencia tüneteit is. 

A női örömszerzés egyik legjobb forrása is lehet, hiszen növeli az orgazmuskészséget, s javít annak minőségén, továbbá javítja az általános közérzetünket és boldogsághormont termel.

Az örömszerzéssel kapcsolatban Barbara hozzáteszi: a jóni tojással nem feltétlenül orgazmust érünk el, sokkal inkább arról van szó, hogy általa megtanulunk jelen lenni a testünkben, hogy figyelemmel, odaadással és elfogadással forduljunk magunk felé. Lényegében egy minőségi kapcsolódás ez a női mivoltunkkal, hiszen ez az, amelynek manapság mindannyian picit híján vagyunk. 

Források: ITTITT és ITT