Barion Pixel Oscar-díjas színészből kuruzsló vállalatvezér – 50 éves lett Gwyneth Paltrow – Coloré

Oscar-díjas színészből kuruzsló vállalatvezér – 50 éves lett Gwyneth Paltrow

2022. 09. 27.

Oscar-díjas művész esetén ritkán szokás azt mondani, hogy egy hajszálon függ a megítélése, a ma 50 éves Gwyneth Paltrow-nak mégis sikerült kivívnia magának ezt a „titulust”. A törékeny nebántsvirágból ugyanis egy csapásra menő üzletasszony lett, Goopra keresztelt webshopjában vaginaillatú gyertyát és hüvelybe felhelyezhető rózsakvarc-kristályt is árul, így felmerül a kérdés: hülyének nézi az embereket vagy szimplán brilliáns vállalkozó a Szerelmes Shakespeare születésnapos Violája?

„A legkevésbé sem hiányzik” – nyilatkozta a színészetről a ma 50 éves Gwyneth Paltrow idén júlisban. „Imádom, amit jelenleg csinálok, hogy ezzel gyorsan lehet haladni, s hogy a semmiből olyan termékeket hozunk létre, amelyben abszolút hiszünk” – tette hozzá a színésznő. Paltrow persze nem mindig gondolkodott így, hiszen jelenlegi, kétes megítélésű vállalkozásának sikere nem igazán a termékek minőségének, sokkal inkább Gwyneth vörös szőnyegről hozott ismertségének köszönhető. 

Apuci kislánya

Ritka, amikor egy színész kapcsán azt mondjuk, tenyerén hordozta az élet, de Gwyneth Paltrow-nál kivételt tehetünk: a színésznő egyértelműen szülei (apja, Bruce Paltrow producer és anyja, Blythe Danner színésznő) jó kapcsolatainak köszönhetően kapta meg első filmszerepét. Apja ugyanis jó barátja volt Steven Spielbergnek, így egy közös mozizást követően a rendező felajánlotta a mindössze 25 éves Gwyneth-nek a Hook Wendyjének szerepét. 

Gwyneth Paltrow, Blythe Danner
Gwyneth Paltrow édesanyját, Blythe Dannert az Apádra ütök című filmből ismerheti a nagyközönség. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A fiatal Paltrow 1993-ban már Nicole Kidmannel és Alec Baldwinnal játszott együtt a Bűvöletben, amelyet olyan, nagysikerű filmek követtek, mint a ’95-ös Hetedik és a Jane Austen-féle Emma. Paltrow színészileg igen hamar az élbolyba került, hiszen ’99-ben a Szerelmes Shakespeare Violájáért már Oscar-díjjal jutalmazta az akadémia. 

Gubancos szerelmi szálak

Mindeközben persze nemcsak alakításai, s azok sikere, hanem magánélete is a címlapokra kívánkozott, hiszen a kétezres években két olyan A-listás sztár is megfordult a hálószobájában, mint Ben Affleck és Brad Pitt, utóbbival egyébként három évig (1994 és 1997 között) volt együtt, sőt, Pitt el is jegyezte a színésznőt. 

Hollywoodi berkekben ugyan szokatlan, de a két színész a mai napig pozitívan nyilatkozik a másikról: idén Paltrow vállalkozása, a Goop oldalán jelent meg egy Pittel készített interjú, amelyben megemlékeztek Paltrow édesapjáról, Bruce-ról: „Alig vártam, hogy az apósom legyen, de végül sajna nem házasodtunk össze” – mondta Pitt, mire Gwyneth a következőképp válaszolt: „Így van, de aztán minden a helyére került és megtaláltam az a Bradet (Brad Falchuk, a színésznő jelenlegi férje – a szerk.), akihez hozzá kellett mennem!”  

Gwyneth Paltrow, Brad Falchuk
Gwyneth Paltrow és párja, Brad Falchuk 2021-ben keltek egybe. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A Pitt-tel való szakítást követően Paltrow a Coldplay énekese, Chris Martin mellett találta meg a boldogságot, akivel 2003-ban össze is házasodtak. Frigyükből két gyermek – Apple Blythe Alison Martin és Moses Bruce Anthony – született. A sztárpár több mint tíz évig tartó kapcsolatáról egyébként keveset tudni, hiszen köztudott, hogy Paltrow anyatigrisként védi családját a bulvár médiától, így mindössze házasságkötésük és válásuk hírét tették közkinccsé: 2014-ben hivatalosan is elváltak útjaik. 

Gwyneth-re viszont hamar rátalált a szerelem: 2021-ben egybekelt a már emlegetett Brad Falchuk íróval, akivel egyébként a Glee forgatásán találkoztak először 2014-ben. (Gwyneth ekkor már külön élt a volt férjétől, Falchuk viszont egy húszéves házasságból lépett ki a színésznő miatt.) 

Egy ideig azt gondoltam, nem fogok újraházasodni, hiszen itt vannak a gyerekeim – mi értelme lenne? Aztán találkoztam ezzel a fantasztikus emberrel, aki arra késztetett, hogy elgondolkodjam: megéri elköteleződni emellett a férfi mellett

– nyilatkozta Paltrow élete második Bradjéről. 

Balé balhé hátán: a Goop

Gwyneth 2008-ban indította el Goopra keresztelt márkáját. (Eredetileg saját monogramját, a GP-t szerette volna használni márkanévként, de a marketingesek meggyőzték, hogy a címben lévő dupla „O” jobban mutat és kattintékony is.) Paltrow szolgáltatása eredetileg életmód és egészség témájú hírlevélként indult, aztán az évek folyamán szép lassan webshoppá nőtte ki magát. Gwyneth szívósságának köszönhetően azonban nem állt meg a fejlődés, hiszen a Goop napjaink egyik legolvasottabb online szórakoztató platformja az amerikaiak körében: cikkekkel, videókkal és podcastekkel várják az olvasókat. 

Gwyneth Paltrow, Oscar-díj
Az Oscar-díjas Gwyneth Paltrow, balján Harvey Weinsteinnel. (Többek között Gwyneth is szót emelt a metoo kampányban a producer ellen.) Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A Goop megítélése ugyanakkor nem feltétlenül pozitív, hiszen Gwyneth számos olyan ötlettel állt már elő a hírleveleiben, amik orvosilag minimum megkérdőjelezhetők. Ilyen például, hogy hagyjuk, hogy megcsípjenek minket a méhek, mert attól szebb lesz a bőrünk, de a „melltartó mellrákot okoz” cím sem sok jóval kecsegtet, s akkor még nem beszéltünk az óriási médiafelhajtást kapott vaginaillatú gyertyáról, amelyet jelenleg 75 dollárért, átszámítva harmincezer (!) forintért vásárolhattunk meg a webshopon, vagy arról a rózsakvarc-tojásról, amit potom 55 dollárért (22 ezer forint) megvásárolva, s vaginánkba felhelyezve erősíthetjük az izmainkat odalent. 

Paltrow egyébkét egy, a Harvard üzleti iskolájában tartott előadásán elmondta: minél többször említik meg őt a cikkekben, akár negatív, akár pozitív kontextusban, az az ő, s legfőképp a cége malmára hajtja a vizet, hiszen elképesztő összegeket zsebelhet be a médiafelhajtás „jóvoltából”. Szavait mi sem támasztja alá jobban, minthogy jelenleg nettó 250 millió dollárra becsülik a cég értéket. Beszédében ugyanakkor ügyelt arra, hogy hangsúlyozza: célja, hogy termékeivel felemelje a nőket, s jobbá tegye az életüket, ezért nem is érti, miért állnak bele páros lábbal olyan sokan. 

Gwyneth Paltrow, a felsőbbrendű fehér nő

Nehéz lenne egyértelmű magyarázatot adni a fent említett dilemmára: Paltrow már gyermekként is „a kiváltságosok” közé tartozott, hiszen szülei kapcsolatainak, s nem kemény munkának köszönheti első, elismerést hozó szerepeit, így ezzel már önmagában az amerikai középosztály feketelistájára került. Ha mindehhez hozzáadjuk a kifogástalan külsőt és a „minden tökéletes a házam táján”-attitűdöt, könnyű megérteni, miért kerül a színésznő lassan a „futottak még” kategóriába a tengerentúlon. 

Gwyneth Paltrow, Vasember
Gwyneth Paltrow Pepper Potts-ként a Vasember 2-ben. Kép forrása: Northfoto

Ehhez jön még hozzá az a tény, hogy lassacskán az amerikaiak is kezdenek rájönni: a művészből lett Goop-guru megvezeti őket. Méghozzá veszélyes módon. A vaginaszagú gyerta még hagyján: 2020-ban, a The Goop Lab című dokumentumfilm-sorozat kapcsán borult a bili, amikor már a gyártó Netflix is túl soknak érezte, hogy Paltrow és munkatársai képesek lettek volna endotoxinnal beinjekciózni magukat, hogy aztán különböző, áltudományos módszerekkel (például légzéstechnikával és hidegterápiával) kúrálják ki magukból a méreganyagot. 

Paltrow életmódtanácsaival ugyanis csupán egyetlen probléma van: hogy azok (akarva-akaratlanul) nélkülöznek mindenfajta tudományos hátteret. A kérdés csak az, meddig megy el a színésznő: elherdálja jóhírét ilyen módon, vagy észreveszi a figyelmeztető jeleket, s még azelőtt kiszáll az őrült mókuskerékből, mielőtt az felemészti őt? 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTITTITTITTITTITT