Barion Pixel Orgazmust kérek, nem rózsát címmel nyílt kiállítás Budapesten: a női szexualitás és a tabuk – Coloré

Orgazmust kérek, nem rózsát címmel nyílt kiállítás Budapesten: a női szexualitás és a tabuk

2022. 12. 28.

A női szexualitásról és a tabukról nyílik kiállítás Budapesten. Az Orgazmust kérek, nem rózsát projekt a Capa-díjas Szombat Éva fotóit mutatja be.

Új kiállítás nyílik Budapesten Orgazmust kérek, nem rózsát címmel a Longtermhandstand galériában. Szombat Éva Capa-díjas fotós anyagából készült fotókiállítást 2023. 01. 22-ig lehet megnézni. A tabudöntögető projekt a női szexualitást helyezi a fókuszba, és nem először látható Budapesten.

Orgazmust kérek, nem rózsát

Egész életemben jobban érdekelt a szexualitás, mint amennyire bevallottam magamnak. Azt hittem, hogy a lányoknak ezzel nem illik nyíltan foglalkozni. Egészen addig gondoltam ezt így, amíg nem találkoztam olyanokkal, akik tabuk nélkül beszéltek szexről, maszturbálásról, orgazmusról, csiklóról, pornóról, fantáziákról. Felszabadító érzés volt közéjük tartozni 

– olvashatók Szombat Éva szavai a Capacenter blogján.

Huszonkilenc éves koromban megvettem életem első vibrátorát. Mindig is izgatta a fantáziámat, hogy milyen lehet egy ilyen tárgy, de túlságosan szégyenlős voltam hozzá. A stabil párkapcsolatomban ez a gátlás elmúlt. Játszottam egyedül, játszottunk együtt, elkezdtem kinyílni. Ezt az első vibrátort lefotóztam, posztoltam, sőt, ki is állítottam. Rettegtem attól, hogy mit fognak gondolni mások, de nem dőlt össze a világ

– mesélt a projekt kezdetéről.

Majd 2017-ben feladott egy hirdetést, amiben olyan alanyokat keresett, akik szívesen megmutatnák a szexjátékaikat. Ő maga is megdöbbent azon, hogy mennyien jelentkeztek. A vállalkozó szellemű hölgyek között volt tanuló, szociális munkás, fodrász, fordító, művész, domina, vállalkozó, alkalmazott, munkanélküli, szabadúszó, feleség, barátnő, egyedülálló, elvált, de még kismama, anyuka és nagymama is.

A fotók játékosan, és ízlésesen beszélnek a női szexualitást övező tabukról. Az Orgazmust kérek, nem rózsát kiállítás korábban óriási sikernek örvendet. A motivációjáról pedig így nyilatkozott:

A munka közben kezembe került nagymamám második világháború alatt kapott emlékkönyve. Az életre felkészítő üzenetek tartalma sokszor egybevágott azzal, amiket az alanyaim meséltek a saját gátlásaikról. A több generációval ezelőtti, fiatal lányoknak szánt sorok azt írták elő, hogy ha valaki nőnek született, akkor legyen szerény, szófogadó, tűrje a fájdalmat, a szenvedést. Ezeket a gondolatokat tetten lehetett érni az alanyaimon és magamon is.

Szombat Éva 2021-ben nyerte el a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ által alapított Capa-nagydíjat. A Longtermhandstandben bemutatták a képekből készült könyvet is, amit a helyszínen lehet megvásárolni, először Magyarországon.

Forrás: Capa Blog

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix