Orgazmusképtelenség: mi az oka és mit tehetünk ellene?

2022. 09. 21.

A nők 10 százalékának egész életében sem sikerül eljutni a csúcsra, egy hazai kutatás eredményei szerint pedig a magyar nők mintegy 47 százaléka néha, 7 százaléka pedig rendszeresen színleli az orgazmust. Milyen lelki és fizikai okok állhatnak az orgazmusképtelenség hátterében, és mit tehetünk ellene?

Az orgazmusképtelenségről ritkán beszélünk. Neked mikor volt utoljára orgazmusod? Mennyit idő, munka, odafigyelés és törődés kellett hozzá? Könnyen jön vagy rendesen meg kell dolgoznia érte a partnerednek? Egyszer vagy többször élvezel egy-egy aktus során?

Csupa olyan kérdés, amely teljesen racionális, ha az orgazmust, mint egészségügyi kérdést nézzük. És csupa olyan kérdés, amit magunknak talán csak-csak felteszünk, de még a legközelebbi barátnőnkkel sem biztos, hogy megvitatunk. Pedig a válaszokból következtethetnénk testünk és lelkünk egészségére is.

Ez történik a testedben, amikor orgazmust élsz át

Az orgazmus nemcsak élvezetes, hanem egy lenyűgöző folyamat is a szervezetben. A női test a gyönyör hatására megfeszül, önkéntelen izomrángások futnak végig rajta, a pulzusszám és a vérnyomás megemelkedik, az érzékek felerősödnek. Az agy logikus gondolkodásért és érvelésért felelős funkciói „lefagynak”, a dopaminlöket hatására mégis úgy érezzük, megütöttük a főnyereményt, és szó szerint boldogság árad szét a testünkben.

Az orgazmus hatására – az agyalapi mirigy működésének fokozása mellett – megnő az oxitocin, a vazopresszin és az endorfinok mennyisége, ezáltal csökken a fájdalomérzet és fokozódik az intimitás, összekapcsolódás érzése is. Szex közben az orgazmus hatására egy kicsit „szerelmesek” leszünk, még akkor is, ha esetleg nem a szerelmen alapul a kapcsolat.

orgazmus
Az orgazmus nemcsak élvezetes, hanem egy lenyűgöző folyamat is a szervezetben / Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Orgazmusképtelenség: csak neked nem sikerül?

Ha te még sosem éltél át orgazmust, nem kell elkeseredned, ugyanis a statisztikák szerint a nők mintegy 10 százalékának egész életében sem sikerül eljutni a csúcsra, s a hölgyek további 20 százaléka tapasztalja meg időszakosan az orgazmusképtelenség kellemetlen hatásait.

A jelenség egyébként gyakoribb a menopauzát követően, melynek hormonális és lelki okai is lehetnek.

Sőt, egy másik, átfogó hazai kutatás eredményei szerint a magyar nők mintegy 47 százaléka néha, 7 százaléka pedig rendszeresen színleli az orgazmust! Alkalmi kapcsolatok esetén ez az arány akár a 73 százalékot is elérheti, de a házasságban élő nőknek is több, mint fele rendszeresen megjátssza a gyönyört. Ez azonban komoly hiba, amely indirekt módon a házasság megromlásához is vezethet, hiszen a tartósan rossz – élvezhetetlen vagy akár „csak” orgazmus nélküli – szex meggyengíti a kapcsolat alapjait. Különösen akkor, ha nem beszélünk az okokról, igényekről, miértekről.

Márpedig úgy tűnik, hogy mi, magyar nők éppen ezt tesszük. Ezen pedig mielőbb változtatni kell, mert ha nekünk nem fontos a saját orgazmusunk, akkor mégis kinek lenne az?

Az orgazmusképtelenség lehetséges okai

Az orgazmusképtelenség okai sokfélék lehetnek, azonban alapvetően két nagyobb csoportba oszthatók.

A lelki okok között leggyakrabban a megfelelési kényszer, a szorongás, testképzavar, az önelfogadás vagy a szexuális vágyak elfogadásának hiánya, korábbi abúzus vagy a szexualitás tabui állnak. Ezek feldolgozásához – nem ritkán azonosításához – szakember, pszichológus, szexuálpszichológus vagy terapeuta bevonására lehet szükség.

A fizikai okok között az ér- és idegrendszeri panaszok mellett a cukorbetegség, illetve a medencefenéki izomgyengeség a legvalószínűbbek.

Így lesz újra orgazmusod

Ha szeretnél örökre leszámolni az orgazmusképtelenséggel, az első és legfontosabb tennivalód, hogy kezdj beszélni róla! Mesélj a barátnőidnek, jelezz a nőgyógyászodnak, hagyd abba a színlelést és fordulj a párod felé. Így megtapasztalod majd, hogy megértenek, és nem vagy egyedül.

Ezt követően érdemes felkeresned egy terapeutát, egy endokrinológust és egy urogynekológust is, hogy kiderüljön, lelki és/vagy testi okok állnak a probléma hátterében. A pontos diagnózis felállítását követően már célzottan és lényegesen hatékonyabban tudsz majd dolgozni az orgazmusért.

A lelki okok feldolgozása hónapokat vagy éveket is igénybe vehet, de tudnod kell, hogy a felszabadult, örömteli szembenézés és az élvezetes szexuális élet megéri a befektetett energiát. Megérdemled, hogy megéld a gyönyört!

Ha az orgazmusképtelenség oka ér- vagy idegrendszeri probléma, illetve cukorbetegség, a diagnózis felállítását követően gyógyszer-beállítással és életmódváltással tehetsz a minőségi(bb) szexért.

A medencefenék-gyengeség tüneteivel szemben pedig a rendszeres intim edzés, a Kegel- gyakorlatok, gyógytornász bevonása vagy elektrostimulációs kezelések lehetnek segítségedre. Akár prevenciós jelleggel, akár fennálló probléma esetén vágsz bele, meg fogsz lepődni, hiszen már néhány hét alatt jelentős változás áll majd be a szexuális életed minőségében. Tegyél magadért és az élvezetes szexért, mert az orgazmus neked is jár!

A cikk szerzője: Dombai Krisztina, Intimegészség.hu