Barion Pixel Tényleg hatásos gyógymód a maszturbálás a menstruációs görcsökre? – Coloré

Tényleg hatásos gyógymód a maszturbálás a menstruációs görcsökre?

2021. 10. 19.

A Womanizer nevű, menstruációs kelyheket gyártó és forgalmazó cég munkatársai felmérést készítettek a nők menstruáció alatti maszturbálási szokásairól. A kutatás a maga 342 résztvevőjével ugyan nem tekinthető reprezentatívnak, a válaszok mégis sokatmondóak.

A megkérdezettek 43 százaléka szed valamilyen recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót a fájdalmas menzesz miatt, 42 százalékuk azonban a maszturbációt tartja a leghatásosabb fájdalomcsillapító gyógymódnak. Míg arra a kérdésre, hogy kipróbálnák-e a menstruációs fájdalomra az önkielégítést, a nők 90 százaléka igennel felelt.

Menstruációs görcs ellen: maszturbáció

Kate White, a Bostoni Tudományegyetem Orvostudományi Tanszékének szülész-nőgyógyász professzora szerint a tudomány álláspontja egyértelműen az önkielégítés mellett szól: az orgazmus ugyanis enyhíti a görcsöket és a klaszteres fejfájást, amitől szintén sokan szenvednek a menstruáció alatt.

Menstruacio Rajz
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Ahogy a szakember rámutatott, az orgazmus vérbőséget okoz a méhben, ezáltal csökkennek a görcsök. Orgazmus hatására emellett az agyban oxitocin, dopamin és szerotonin szabadul fel, vagyis csupa olyan hormon, melyek ellazítanak és örömérzetet keltenek, így test és lélek egyaránt jobban érzi magát orgazmus után.

Rejtett előnyei is vannak

Noha a menstruáció alatti maszturbáció nem változtatja meg a vérzés erősségét, és a hatása csak pár óráig tart az orgazmust követően, a szülész-nőgyógyász mégis a kipróbálására buzdít, mert ezáltal gyógyszer nélkül átvészelhető a menstruáció kezdete.

Érdekesség, hogy egy New York Állami Egyetemen végzett kutatás szerint azon nőknek volt magasabb a fájdalomküszöbe, akik rendszeresen végeztek önkielégítést. „Ebből egyúttal arra következtethetünk, hogy valószínűleg kevésbé érezzük meg a vérzés alatti görcsöket is, ha ilyenkor kényeztetjük magunkat” – magyarázza a szülész-nőgyógyász.

Dr. Lisa Masterson szülész-nőgyógyász szakorvos szerint a menstruáció alatti maszturbáció azért is hasznos, mert így egyrészt pozitív érzéseket társíthatunk a menzeszhez, elszakadva attól – a kultúránkban mélyen gyökerező – sztereotípiától, hogy szégyellnünk kellene a menstruációt. „A hormonok miatt életünk legjobb orgazmusát élhetjük át a menstruáció alatt” – tette hozzá Masterson.

Doktor Jacques Moritz szülész-nőgyógyász szakorvos még egy érvet megemlít a menstruáció alatti örömszerzésre: aki hajlamos a hüvelyi és húgyúti fertőzésekre, annak sokat segíthet a maszturbáció. Az önkielégítés ugyanis segíthet megelőzni a kellemetlen és gyakran elhúzódó kezelést igénylő fertőzéseket azáltal, hogy közben megnyílik a méhnyak, az ott tanyázó baktériumok pedig kiürülhetnek.

Amint érezzük a görcsöket, vágjunk is bele

A fájdalomcsillapító akkor a leghatásosabb, ha már a görcsök felerősödése előtt bevesszük, és ugyanez igaz a maszturbációra is: amint érezzük a görcsök kezdetét, kezdjük el, és ne várjuk meg, amíg nagyobb fájdalmaink lesznek.

Megan Fleming pszichológus-szexuálterapeuta azt javasolja, hogy ne vegyük ki a tampont vagy menstruációs kelyhet az önkielégítés alatt, illetve fókuszálhatunk a csikló stimulálására a kezünkkel vagy vibrátorral.

No Fekszik Az Agyon
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Aki aggódik a lepedőre kerülő foltok miatt, rendszeresíthet egy plédet erre a célra, vagy érdemes beszerezni egy menstruációs bugyit. A lényeg, hogy az anyag könnyen mosható legyen. Mások a zuhany alatti kényeztetésre esküsznek, ami szintén hatásos, egyben megoldja a síkosítás kérdését is.

A távozó vér mennyisége csökkenthető a maszturbáció előtti pisiléssel, így a hüvelyben található vérrögök is távozhatnak. Aki pedig aggódik a vibrátor tisztaságáért, használhat gumióvszert, hogy megóvja, és könnyebb legyen tisztítani.

Az örömszerzés sosem tabu

A szakértők egyetértenek abban, hogy bár sok nő tabunak, vagy egyenesen tilosnak gondolja a menstruáció alatti szexuális örömök élvezetét, ennek nem kellene így lennie. Hiszen az élvezetekre nincs jó vagy rossz időpont.

„A menzesz minden hónapban jelentkezik, és hacsak valóban nincs kedvünk a szexuális kísérletezéshez, nem értem miért ne fedezhetnénk fel, mi esik jól, akár a vérzés alatt is”mondja a szakember.

A borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix