Barion Pixel Diéta vs. életmódváltás – melyikben leszel sikeresebb? – Coloré

Diéta vs. életmódváltás – melyikben leszel sikeresebb?

2021. 05. 30.

Szeretnénk leadni pár pluszkilót vagy csak jobban éreznénk magunkat a bőrünkben? Lássuk, mi lehet a jó módszer!

Nem túlzás azt állítani, hogy a világ népességének nagyobb része elégedetlen az alakjával, és bár férfiak is vannak így, többnyire a nőkre jellemző ez a tendencia. Az egyik csoport képtelen hízni, és bármit megtenne, hogy egy kicsit kerekdedebb legyen, a másik csapat pedig fogyni szeretne, mert súlyfelesleget talált egyes testrészein. A fogyás vágya az elmúlt közel másfél év otthoni munkarendjének és mozgásszegény életmódjának köszönhetően valószínűleg még azokban is megfogalmazódott, akik eddig elégedettek voltak az alakjukkal. Ekkor követhetjük el sokan azt a hibát, hogy diétába fogunk, mindenféle sztárpraktikát alkalmazunk annak érdekében, hogy a karantén alatt derék-, has- vagy épp pocaktájra felszaladt kilókat rövid úton száműzzük. Azonban a fogyókúra nem minden esetben a jó megoldás – szerintem inkább életmódváltásban kell gondolkozni. Persze mindig a céltól függ, hogy melyiket vetjük be.

életmódváltás, diéta
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi jut eszünkbe a fogyókúráról?

Feleakkorára csökkentett ételadagok, koplalás, feszültség amiatt, hogy nem ehetek azt, és amennyit szeretnék, zöldségek rágcsálása, csodabogyók, furcsábbnál furcsább módszerek, este hat után semmit, viszlát nasi, viszlát édesség, bűntudat – nekem legalábbis ezek ugrottak be így elsőre. Fogyókúrázni általában annyit tesz, mint egy bizonyos ideig követni egy meghatározott étrendet annak érdekében, hogy – minél gyorsabban – kilóktól szabaduljunk meg. Ez nagyon szuper és hatékony módszer például színészeknél, akik egy szerep kedvéért akarnak leadni a testsúlyukból, bokszolóknál súlycsoportváltásnál, bypass műtétek előtt, vagy az egészséget veszélyeztető túlsúlynál. A diétázásban viszont ott rejlik a veszély, hogy ha lefogytunk és abbahagyjuk, könnyen visszajöhetnek azok a kilók – persze, ez nem mindenkire igaz.

Miért lehet jobb az életmódváltás?

Még ha magjában közel ugyanazt jelenti, mégsem teljesen egyezik a két fogalom, hiszen a fogyókúra csak a bevitt kalóriákra koncentrál, míg az életmódváltás a mindennapjaink egészét befolyásolja.

A lényeg fejben dől el, hiszen a fogyókúra egy adott időszakra koncentrál, gyakran az jár a gondolatainkban, hogy „Már csak egy hét, és utána eszek, amit akarok”, és egyfajta bűntudattal társul, ha „megszegtük” a szabályokat. Ezzel szemben az életmódváltás lényege, hogy egy újfajta hozzáállást tegyünk magunkévá – egészségesebb ételekre cseréljük az addigi, tápanyagokban kevésbé dús ebédjeinket (például szuperélelmiszerek fogyasztásával), rendszeresen eljárjunk mozogni (vagy otthon egyedül, vagy akár a családdal), de mindezt úgy, hogy nem feladatnak érezzük. Közben pedig nincsenek „cheat day”-ek vagyis csalónapok, amikor az ötnapi kemény megvonás után megeszünk ebédre két pizzát, hiszen hét közben is megengedett a nasizás, csak mértékkel. Mert igen, a cukorra is szüksége van a szervezetünknek, ugyanúgy, mint a többi tápanyagra. Életmódváltással is el lehet érni súlycsökkenést, csak lassabban, viszont sokkal tartósabban. Nem a számok fognak számítani, hanem az, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, energikusabbak vagyunk – és bónuszban pedig ott lesz, hogy újra ránk jönnek majd a két évvel ezelőtt vett nadrágok.

Ha a hosszabb távú változásra koncentrálunk, észrevesszük majd, hogy sokkal engedékenyebben bánunk majd a testünkkel, a koplalás hiánya miatt nem leszünk majd feszültek, idegesek, bűntudattal teliek, és nem fogjuk megbüntetni magunkat egy plusz fánk után azzal, hogy most dupla annyit gyötrődünk a futópadon. Míg a diéta a testünket változtatja meg, az életmódváltás kihatással lesz a mentális egészségünkre is.