Barion Pixel Hat tipp, hogy aktív családdá válhassunk – Coloré

Hat tipp, hogy aktív családdá válhassunk

2021. 05. 14.

Ugye, mennyivel szívesebben képzeljük el családunkat a szabadban kirándulva, mintsem a mobiltelefonjaikat bámulva? Ahhoz, hogy aktív, sportos kis társaság lehessünk, érdemes pár tippet megfogadni.

Az aktív életmódra és a mozgás szeretetére való nevelést már kicsi korban érdemes elkezdeni, hiszen ha a gyermek úgy nő fel, hogy a mindennapjainak része a sport, később sem esik majd nehezére beépíteni ezt felnőtt rutinjába. A mozgás pedig, mint tudjuk, elég fontos része az egészséges életmódnak – jó stresszlevezető, edzi testünk legtöbb szervét, izmát és az érrendszert, típustól függően pedig számos más előnye is lehet. A „rászoktatást” azonban nem egy kvázi feladatként, kipipálandó célként kell elképzelni, hiszen nem erővel akarjuk a gyerekeket rákényszeríteni arra, hogy márpedig meg kell, hogy szeressék az aktív elfoglaltságokat. Szülőként tudjuk, hogy a csemeték fejében ezerszer jobban megragad az, hogy mit teszünk, ahelyett, hogy mit mondunk, így ebben a témában is a példamutatás legyen az első. Itt van hat tipp ahhoz, hogy közösen válhassunk fittebb, aktívabb kis közösséggé.

család mozgás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

1. Ki a szabadba!

Évszaktól függetlenül érdemes minden napra beiktatni egy lakáson kívüli elfoglaltságot, amikor a friss levegőn lehet a család. Most, hogy itt a jó idő, ez még könnyebb lesz, hiszen mehetünk kirándulni, sétálni, tollasozni vagy focizni a parkba, biciklizni és görkorizni is – igen, utóbbit is simán csinálhatjuk közösen családilag.

2. Családi elfoglaltságok

Szakítsunk időt arra, hogy minden nap vacsora utánra válasszunk valamilyen mozgással járó játékot vagy menjünk el egyet sétálni. Rendszeresen iktassunk be családi játéknapokat, amikor elmegyünk együtt bowlingozni, minigolfozni – hiszen ezt nem csak a haverokkal és a kollégákkal lehet!

3. Válogassuk meg a játékokat

Játékok ajándékozásakor is törekedjünk arra, hogy olyanokat válasszunk, amik aktivitásra sarkallják a gyerekeket – ilyen a labda, gördeszka, papírsárkány vagy ugrókötél.

4. Csökkentsük a képernyőidőt

Tudjuk, hogy a modern világ okos készülékei teljesen beszippantották a fiatalabb korosztályt (is), és sokszor lehetetlen őket elszakítani a tévék vagy számítógépek képernyői elől, azért csak próbáljuk meg – ne hagyjuk, hogy függővé váljanak! A szakértők szerint napi két óra képernyőidő lenne az ideális a gyermekek számára, de sokan vannak, akik ennek a duplájánál is többet töltenek előtte. Húzzuk meg a határokat, ne engedjük be az elektronikai eszközöket a hálószobákba és limitáljuk a számítógép-használatot.

5. Kertészkedésre fel!

Ha van lehetőségünk egy konyhakertet kialakítani, vagy akár csak néhány cserépnyi fűszernövényt ültetni, ne habozzunk! Azon túl, hogy a saját paradicsomunkat ehetjük vagy a saját bazsalikomunkkal fűszerezhetjük meg az olasz fogásainkat, a gyermekeink számára is mindig lesz indok, hogy a levegőn legyenek. A palánták nevelése közben megtanulhatnak gondoskodni valamiről, megfigyelhetik a természet működését, és kis kertészeket is nevelhetünk belőlük.

6. Dolgozzunk közösen

Gereblyézés, hólapátolás vagy udvartakarítás – sokkal gyorsabb és élvezetesebb, ha ezt együtt, családként végezzük el. A közös munkálkodás erősíti a kapcsot a családtagok között, átmozgat kicsit és nagyot, nem mellesleg pedig az otthonunk és környezete is épül-szépül.

Forrás: https://www.heart.org/en/healthy-living/fitness/getting-active/how-to-get-your-family-active