Tippek kezdő túrázóknak

2021. 03. 03.

A koronavírus-járvány sok hatása közül az egyik az, hogy megnövekedett a kedv a túrázásra, országunk tájainak felfedezésére. A természet közelsége, a tömegektől (és így talán a vírustól) való távollét, a friss levegő és a mozgás sokakat arra buzdított az elmúlt hónapokban, hogy belevágjanak ebbe a sportba.

túra
Forrás: Unsplash

Mint minden új hobbinál, itt is érdemes felkészülten nekivágni az ismeretlennek, így összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot azoknak, akik most először mozdulnának ki túrázni. Ezeket szem előtt tartva nyugodtan élvezhetjük majd a kilátást és a friss levegőt.

Az öltözék

Ne spóroljunk rajta, még akkor sem, ha úgy gondoljuk, havonta egyszer megyünk majd el egy kisebb túrára. Egy jó minőségű, és az időjárásnak megfelelő aláöltözet, hölgyeknek sportmelltartó, felsőrész, nadrág, kabát, hideg időben kesztyű, sapka és sál elengedhetetlen a kényelmes túrázáshoz. Nem kell a legdrágábbat megszerezni a sportüzletből, de legalább egy középkategóriásban gondolkozzunk, hiszen évekig velünk lehet majd a szett.

Még valami: öltözzünk rétegesen!

A lábbeli

Szándékosan szentelünk külön bekezdést a lábbelinek, hiszen egy jó cipővel még a legnehezebb terepen is végigmenetelhetünk. Fontos, hogy ez is az időjárásnak megfelelő és vízálló legyen, figyeljünk oda arra is, hogy milyen terepre ajánlják. Lényeges, hogy jól tartsa a lábunkat és ne csússzon a talpa.

Ne a túra napján vegyük fel először, mert van rá esély, hogy feltöri a sarkunkat, és nincs rosszabb annál, mint vízhólyagos sarkakkal végigszenvedni egy jónak indult napot. Ezt elkerülendő törjük be időben, és biztos, ami biztos, legyen nálunk ragtapasz.

Az útvonal

Ha tapasztaltabb túrázóval indulunk útnak, ha nem, mindenképp tanulmányozzuk át előre az útvonalat, a szintemelkedést és a környezetet. Mentsük le a környék offline térképét a mobilunkra, hiszen a hegyekben például sokszor nincs térerő.

Első túrának semmiképp se válasszunk olyan nehézségűt, aminek köszönhetően egy életre elmegy a kedvünk a sporttól. Teljesen természetes, ha nem vagyunk kondiban, hiszen sokan egy éve otthonról dolgozunk, az edzőtermek is zárva vannak – ne most akarjuk visszanyerni az állóképességünket! Ne kockáztassunk egy esetleges sérülést vagy kudarcélmény azért, hogy megmutassuk magunknak és másoknak, mennyire strapabíróak vagyunk. Helyette válasszunk egy rövidebb, kis emelkedőkkel tarkított útvonalat.

Mi legyen a hátizsákban?

  • Váltózokni
  • Ragtapasz
  • Szendvicsek, csoki
  • Legalább másfél liter folyadék
  • Esőkabát
  • Opcionálisan napvédő krém, kalap, törölköző, hordozható akkumulátor