Barion Pixel Direkt terápia ­– Néha a pszichológusoknak is a feje tetejére állhat az életük – Coloré

Direkt terápia ­– Néha a pszichológusoknak is a feje tetejére állhat az életük

2023. 02. 12.

Nehezen tudtuk volna elképzelni a Csillagok háborúja és az Így jártam anyátokkal crossoverét, a Direkt terápia (Shrinking) alkotóinak ez mégis sikerült. Harrison Ford és Jason Segel kettőse viszont ugyanannyira furcsán mutat a filmvásznon, mintha vegyítenénk az említett filmeket.

Ha valaki járt már pszichológusnál, az tudja: egy jó szakember kizárólag a kérdéseivel vezeti rá a pácienst a megoldásra. Ezt az alapelvet dobja sutba a Direkt terápia, amelynek főhőse, Jimmy elhatározza: kerek perec megmondja a „frankót” a klienseknek, s meglátja, azok hogyan reagálnak majd az újszerű megközelítésre. 

Direkt terápia, Jason Segel, Harrison Ford
A Direkt terápia stábja laza szórakozást ígér. Kép forrása: Northfoto

Direkt terápia – A történet dióhéjban 

Emlékszünk még a Csernus Imre-féle Bevállalja? sorozatra? Nagyjából ezt a történetszálat követi a Ted Lasso készítőinek új alkotása, a Direkt terápia (Shrinking), amelynek főszereplője, Jimmy (Jason Segel) nagyobb segítségre szorul, mint a hozzá érkező páciensek: egy éve elveszítette a feleségét egy tragikus autóbalesetben, s azóta nem találja a helyét a világban. A gyász következtében minden nap egy újabb szenvedés, s főnöke (Harrison Ford) szerint ezzel a hozzáállással nemcsak a saját, hanem a lánya életét is tönkre fogja tenni. 

Jimmy tehát küszköd, s hogy ne merüljön el a végső kétségbeesésben, komoly lépésre szánja el magát: elhatározza, hogy ezentúl meg fogja mondani a pácienseinek az igazat. Hogy „mit kéne tenniük”. Jimmy döntése olyan hullámokat vet maga körül, amelyre ő maga sem számított: egyik páciense elhagyja verbálisan abuzív férjét, a másik hipp-hopp kigyógyul a PTSD-ből, miután a terápia helyett boxedzésre viszi. De vajon meddig tartható fent az őszinteség, s mi az ára? Ezt a kérdést boncolgatja a sorozat, a maga egyszerű, bugyuta módján. 

Segel és Ford: a furcsa páros

„Számomra is megdöbbentő volt, amikor beleegyeztél, hogy velem csinálod a show-t” – mondja Jason Segel kollégájának, a Star Wars filmekkel ismertté vált Harrison Fordnak egy velük készült, közös interjúban„Most mit mondjak? Eredetileg John Wayne-t akarták és nagyon csalódottak voltak, amikor megtudták, hogy eltűnt” – poénkodott Ford a kérdés hallatán. Mi tagadás, ugyan ketten meglehetősen furcsa párost alkotnak a képernyőn (az első három rész után is nyögvenyelős közöttük a kémia), mégis van bennük valami, ami nem hagyja a nézőt nyugodni. 

„Ugyan a kettejük közti kapcsolat afféle mentor-mentoráltként indul, a végére apa-fia viszonnyá alakul. És ez volt az, ami igazán izgatott engem” – mesélte lelkendezve Ford, akinek merőben új arcát láthatjuk a tíz részes sorozatban. 

Ted Lasso alkotópárosának (Bill Lawrence, Brett Goldstein) új sorozatát egyelőre 7,7-re értékelte az imdb közönsége, ám érdemes lesz kivárni, hogyan alakul a megítélése a tizedik rész után. A széria január 23-tól, hetente új részekkel jelentkezik az AppleTv+-on.  

Források: ITT és ITT
Borítókép forrása: Northfoto

/szelavi/napijo/direkt-terapia-harrison-ford-jason-segel/