Barion Pixel 65 éve született Carrie Fisher – 10 dolog, amit nem tudtál róla – Coloré

65 éve született Carrie Fisher – 10 dolog, amit nem tudtál róla

2021. 10. 21.

1956. október 21-én Kaliforniában világra jött Carrie Fisher, aki sok-sok nehézségen ment keresztül élete során, és annak ellenére volt boldogtalan, hogy még egy igazi hercegnőt is eljátszhatott. Rá emlékezünk.

Normális gyerekkort akart

Carrie nem akármilyen családba született: édesanyja Debbie Reynolds színésznő, édesapja pedig Eddie Fisher énekes volt. A kislány az emberek szeme láttára nőtt fel, élete mindig a rivaldafényben zajlott.

Csak az írás

Carrie már kiskorában is író szeretett volna lenni, de végül színész lett. Ennek ellenére hobbiját sosem engedte el: nem csak saját magának írt, hanem híres hollywoodi filmek forgatókönyveit is szerkesztette. Maga George Lucas is alkalmazta, mint a Csillagok háborúja egyik forgatókönyv íróját, ám ekkor Fisher még nem tudta, hogy ennél sokkal több köze is lesz majd a szériához.

Carrie Fisher dedikál
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Sokáig nem ismerték fel a betegségét

Csupán 13 éves volt, amikor elkezdte érezni, hogy más, mint a többiek. Nem tudta megfogalmazni, hogy mi a gondja, így LSD-vel ,,kúrálta” magát. A család ismerőse, Cary Grant saját tapasztalataira támaszkodva segített Carrie-nek lejönni a szerről. Később kiderült, hogy bipoláris személyiségzavarral küzd.

Dan Aykroyd és a kelbimbó

Fisher és a kanadai színész egy randin voltak éppen, amikor Carrie torkán megakadt egy kelbimbó, és nyomban elkezdett fuldokolni. Partnere nem hezitált, egyből alkalmazta a Heimlich-féle műfogást, melynek köszönhetően elhárult a probléma. Carrie Fishernek ez nagyon imponált, hiszen mi lesz, ha ez máskor is előfordul? ,,Talán hozzá kéne mennem” – így a színésznő.

Egy negyed Carrie

Mielőtt nekiálltak a Csillagok háborúja trilógia munkálatainak, a színésznőt ,,fogyitáborba” küldték. Elmondása szerint ,,csak egy bizonyos részem kellett nekik, nem a teljes egész, amit láttak, úgyhogy meg kellett szabadulnom attól a negyedtől, ami őket nem érdekelte”.

A háborgó csillag

Carrie Fisher legismertebb szerepe Leia hercegnő volt a Csillagok háborújában. Sosem tudta megszeretni az ikonikus hajviseletet, amit George Lucas kitalált karakterének, mert szerinte túlságosan kerekítette az arcát.

Leia hercegnő, Csillagok háborúja, rohamosztagos
Fotó: Northfoto

Komfortzónán kívül

Nem csak a haját nem szerette, hanem a melltartó hiányát sem. Elmondta véleményét a rendezőnek, aki azzal érvelt, hogy az űrben nincsen ez a típusú fehérnemű: a súlytalanság miatt a test elkezd valamelyest dagadni, így kényelmetlen lenne a melltartó viselete, amit a rajongók nyilván megjegyeztek volna.

Még mindig a fehérnemű

A színésznő a védjegyévé vált metál bikinit sem tudta szívébe zárni: amikor George Lucas előadta az ötletét, Fisher azt hitte, hogy tréfál vele. Rendkívül kényelmetlennek tartotta, hogy már-már meztelenül kellett a kamerák elé állnia. Ugyan nem állt ki magáért, nehogy elveszítse a szerepet, az Ébredő Erő című újabb Star Wars-filmben dolgozó kolléganőjének azt tanácsolta, ne hagyja, hogy bármire is rákényszerítsék, amit nem akar.

Kollégája felé FORDult

A színésznőnek szép emlékei is vannak a forgatásról: nem titok, hogy hosszasan flörtöltek kollégájával, Harrison Forddal. A három hónapos kapcsolatnak az vetett véget, hogy Ford nem volt hajlandó elhagyni a feleségét és két gyermekét kolléganője miatt.

Nem csak forgatókönyvek

Carrie Fisher nem állt meg a filmek írásánál: négy könyvet is kiadott. A Life on the edge, a Shockaholic és a Wishful drinking című köteteket a magyarul is megjelent Hercegnő naplója követte, melyben Fisher kendőzetlen őszinteséggel vall életéről, sikereiről és bukásairól.

A színésznő 2016. december 23-án egy Los Angelesbe tartó repülőgépen lett rosszul. A reptértől nem messze jártak, így egészen addig próbálták életben tartani, míg a mentők át nem tudták venni ellátását. A kórházban lélegeztetőgépre került, ám az orvosok szakértelme ellenére négy nappal később, hatvanévesen elhunyt. Halálának valódi oka máig ismeretlen.

Szép álmokat, Hercegnő.

Los Angeles, Carrie Fisher, csillag
Fotó: Shutterstock/Puzzlepix

Nyitókép forrása: Northfoto