Barion Pixel 80 éves Harrison Ford – Az ácsműhelytől az Ezeréves Sólyom kapitányi székéig – Coloré

80 éves Harrison Ford – Az ácsműhelytől az Ezeréves Sólyom kapitányi székéig

2022. 07. 13.

Rick Deckard, Jack Ryan, James Marshall, Han Solo, Indiana Jones. Megannyi név, és mégis egyetlen ember áll mögöttük: Harrison Ford. Hogyan lett egy ácsból a világ egyik legszeretettebb színésze? A 80 éves színészt köszöntjük.

Harrison Ford ma, 2022. július 13-án tölti be nyolcvanadik életévét. Szerencsénkre ez nem akadályozza meg abban, hogy filmeket készítsen: jelenleg is dolgoznak az Indiana Jones ötödik részén, továbbá várhatóan két tévésorozatban is megjelenik majd.

Harrison Ford 80
Forrás: Shutterstock / Puzzlepix

„A fülem meg az anyámé”

Ez a mondat az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben hangzott el. Ugyan nem tudni, hogy a valóságban is így volt-e, annyi bizonyos, hogy Harrison Fordnak jó emlékei vannak szüleiről. Édesanyja, Dorothy rádiójátékokban szerepelt, míg édesapja reklámszakemberi pályáját megelőzően színész volt. Megvolt hát az alap, ennek ellenére pályáját mégsem a színészként képzelte el. Ennek ellenére szerette megmutatni magát: ő volt az első diák, aki megszólalt középiskolája rádiójában, melynek munkájában sporttudósítóként vett részt. Ugyan a főiskolán elkezdett drámaórákra járni, ennek legfőképpen egy oka volt: a lányok. Később azonban rájött, hogy nem is olyan rossz dolog ez a színészet!

Az iskolát végül nem fejezte be, így 1964-ben Los Angelesbe ment, ahol az volt az elképzelése, hogy rádiós bemondó lesz. Ez nem sikerült, ezért statisztának szegődött. Első szöveges szerepét 1966-ban kapta az Agyafúrt kasszafúró című filmben, amiben londinert játszott. Ekkor nevét még nem írták bele a stáblistába, nem így az egy évvel későbbi westernfilmben, ahol Harrison J. Fordként jelent meg a film alkotói között. A J-nek nem volt különösebb szerepe, csupán annyi, hogy megkülönböztesse magát a hasonló néven futó, akkorra elhunyt némafilm-színésztől. Ford nem tudott kollégája létezéséről, egészen addig, amíg a Hollywoodi Hírességek Sétányán járkálva rá nem talált ,,saját magára”. Ekkor került nevébe a J, ám nem tartotta ott sokáig, ugyanis egyre kevésbé volt rá szükség.

Első filmjében, a Gyilkolás idejében 1967-ben
Első filmjében, a Gyilkolás idejében 1967-ben / Kép forrása: IMDb

,,Használható pilóta vagy. Jól meglennénk!”

Ford nem volt elégedett azokkal a szerepekkel, amiket felkínáltak neki, így annak érdekében, hogy el tudja tartani családját, kitanulta az ácsmesterséget. Nem ment messzire: a helyi könyvtárból kölcsönözte ki a szükséges szakirodalmat, és a ,,tűz közelében”, Hollywoodban kezdte el a fa megmunkálását. Olyan alkotások dicsérik munkáját, mint Sergio Mendes hangstúdiója, Sally Kellerman napozóágya, de még a The Doors együttes háttérmunkásaként is tevékenykedett. Előbb-utóbb George Lucas otthonába is bejutott, amikor is a rendezőnek szekrényekre volt szüksége. Ford addig kérte a megrendelőt, míg be nem jutott általa az American Graffiti című filmbe. Ugyan az alkotás sikeres lett, nem juttatta előrébb a próbálkozó színészt a ranglétrán. A film producere, Francis Ford Coppola azonban felfigyelt rá, és kisebb szerepeket adott neki filmjeiben.

1976-ban, amikor George Lucas a Csillagok háborúja szereplőit kereste, egy másik rendező, Fred Roos Harrison Fordot javasolta Han Solo szerepére. Annyira hitt pártfogoltjában, hogy felbérelte, hogy készítsen egy ajtót abban az irodában, ahol Lucas válogatást tartott. A terv bejött: Harrison Ford olvasta fel a szöveget a jelentkezőkkel. Mellékszerepből a főszerepet kapta: ötödik filmjében beülhetett az Ezeréves Sólyom kapitányi székébe, egészen a világhírnév felé vezetve ,,hajóját”.

A Csillagok háborújában ,,találkozott” először felejthetetlen orgánumú magyar hangjával, Csernák Jánossal

,,A kutyánkat hívtuk Indianának”

George Lucas hamar rájött, hogy Ford jó választás volt, így nemcsak a Birodalom visszavágban és a Jedi visszatérben láthattuk ismét. A Navarone ágyúi második részében, az Apokalipszis mostban is nagyon alakított, amikor is egy újabb, mára már legendássá vált karakterrel találták meg: Indiana Jones szerepével. Az 1981-es, az Elveszett frigyláda fosztogatói letörölhetetlenné tette a térképről a színészt, nem is volt kérdés, hogy lesz-e folytatás.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ehhez a szerephez is a szerencse vezette: Lucasnak az Indiana Jones-széria a sokadik filmje lett volna, így kifejezetten nem Fordot akarta, nehogy azt higgye a nagyérdemű, hogy csak egy színésszel hajlandó dolgozni. Tom Sellecket választotta a szerepre, ám a színész jobban bízott a Magnum című sorozat sikerében, mint egy régészében, így ,,jobb híján” Ford kapta meg a munkát. A régészprofesszort négy történeten át is kísérte: legutóbb 2008-ban, A kristálykoponya királyságában, ahol kaszkadőrjeleneteket is bevállalt a siker érdekében.

A professzor ugyan rendkívül bátor volt, egy dologtól mégis félt: a kígyóktól. Ennek hátterében az áll, hogy Ford a Cserkésszövetség tagjaként érdemjelvényt szerzett hüllőtanulmányozásból, így adott volt, hogy mi mástól féljen, ha nem pont attól, amit a való életben nagyon is jól ismer. Indy karakterét kedvenc szerepeként tartja számon. Pár évvel ezelőtt így fogalmazott egy interjúban Indiana Jones-ról:

,,Senki nem lesz Indiana Jones. Nem értik?! Én vagyok Indiana Jones. Ha én nem leszek, ő is megszűnik létezni. Ennyire egyszerű”.

Harrison Ford ,,Solóban”

A Csillagok háborúja és az Indiana Jones-filmek után már válogathatott a felkérésekben. Láthattuk a Szárnyas fejvadászban, az Őrületben, a Dolgozó lányban és a Kis szemtanúban is, mely utóbbiért Oscar-díjra is jelölték.

A drámai vonal mellett az akcióhősöket sem feledte el: láthattuk többek között a Vadászat a Vörös Októberre filmváltozatában, a Férfias játékokban, az Elnök különgépében és a The Expendables – A feláldozhatók harmadik részében is.

Ugyan 1998-ban a legszebb élő férfinak választották, sosem gondolta magát különösebben szépnek, sőt: élvezte, hogy nem azért lett sikeres, mert jól néz ki.

Mindig odafigyelt a környezetére, különösen az Indiana Jones-filmek után: ügyelt rá, hogy támogassa a régészeket, és hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy mennyire fontos megmenteni őseink hátramaradt kincseit. Munkáját többek közt azzal hálálták meg, hogy elneveztek róla egy hangyafajt, a Pheidole harrisonfordit.

Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban édesapját játszó Sean Connery csupán 12 évvel volt idősebb Harrison Fordnál
Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban édesapját játszó Sean Connery csupán 12 évvel volt idősebb Harrison Fordnál / Kép forrása: IMDb

Nem csak filmjeiben menő: azon túl, hogy számtalan szerep kedvéért bevállalta azokat a jeleneteket, amiket a rendező kaszkadőrökre bízott volna, még magánpilóta-engedélye is van! Helikoptert és repülőt egyaránt vezethet, és mindkettőből tartogat párat a ,,garázsban”.

A színész közel tíz éve ezt mondta:

,,A nyugdíj az időseknek való. Én még mindig dolgozom, köszönöm szépen. Van egy kisgyerekem, és szeretném látni felnőni. Élvezem az életem, és addig szeretnék a helyemen maradni, amíg csak tudok”.

Ugyan ma 80. születésnapot ülünk, maradjon még, Mr. Ford! Maradjon, amíg csak tud!