Acapulco: könnyed, latin életérzést ígér az AppleTV+ retró hangulatú, mexikói sorozata

Kellemes, könnyen fogyasztható vígjáték az Eugenio Derbez főszereplésével készült Acapulco című sorozat, amely hangulatával azonnal visszaránt minket a kilencvenes évekbe, elképesztő, színes látványvilágával pedig meghozza a kedvet egy mexikói utazáshoz.

Az Acapulco kapcsán akarva-akaratlanul elkapja az embert a kellemes nosztalgia. Aki emlékszik még a kilencvenes évek őrült nézettséget produkáló latin-amerikai sorozataira (Vad angyal, Paula és Paulina, Bűnös vágyak), valószínűleg könnyen vissza tudja idézni, mit is szerettünk ezekben az alkotásokban annyira: a könnyed, mondhatni limonádé stílust, hiszen előkerülhetett akármennyi gonosz ikertestvér, tudtuk, hogy happy enddel zárul majd a történet. Ugyanezt a kellemes légkört sikerült most visszahoznia az AppleTV+-on futó Acapulcónak is, amely egy csóró, mexikói fiú felemelkedését követi végig Mexikó nyomornegyedéből az amerikai felső tízezerig. 

A történet két idősíkon játszódik, először a kevésbé szimpatikus, idős Maximo Gallardo (Eugenio Derbez) luxuséletébe csöppenünk bele, de hamar rá kell jönnünk: hiába az őrült méretű ház, az elképesztő kilátás vagy a luxusjacht, attól még bőven lehet sivár a milliárdos élete. Maximo életébe betoppan születésnapos unokaöccse, Hugo, (Raphael Alejandro), aki már a spanyolajkú nemzedék azon tagjait képviseli, akik Amerikában felnőve alig tudnak spanyolul. Ugyan Hugo valami elképesztő ajándékra számít nagybátyjától, az kikosarazza, s drága kütyük helyett úgy dönt, inkább elmeséli a fiúnak, hogyan lett belőle milliárdos. 

Itt kezdődik a fiatal, s hozzáállásban mindenképp szimpatikusabb Maximo (Enrique Arrizon) története, akinek mindössze egyetlen vágya volt: hogy munkát kapjon a világhírű Las Colinas hotelben. Míg Maximót pincérnek, addig barátját, a mindig jókedvű Memót (Fernando Carsa) a mosodába veszik fel, s hamar rá kell jönniük, hogy az élet nem is annyira fergeteges a Las Colinasban, mint ahogy azt korábban gondolták. A latin-amerikai történet persze nem lenne kerek a megfelelő szerelmi szál nélkül, hiszen a fiatal Maximo hamar belehabarodik a szépséges Juliába (Camilla Perez), aki viszont a szálloda tulajdonosának fiával, Chaddel (Chord Overstreet) jár. 

Acapulco, Las Colinas
Enrique Arrizon és Fernando Carsa karaktereinek barátsága kiállja a Las Colinas legkeményebb kihívásait is
Kép forrása: YouTube

A tipikus latin-amerikai történetszövés mellett az Acapulco viszont több, komoly témához is a humor eszközével nyúl: így például rend szerint előkerül az amerikai turisták kulturálatlan viselkedése a hotelben, amelyet lépten-nyomon a személyzetnek kell valahogy eltussolnia, hogy ne szagolja ki a sajtó. A sorozat érzékenyen nyúl a munka kontra család dilemmához is, hiszen Don Pablo (a Narcosból ismert Damián Alcázar) sorsa kapcsán felvetül a kérdés: vajon valóban megéri-e a munkát a család elé helyezni hosszú távon? 

Az Acapulco legnagyobb erőssége viszont a vizualitásban rejlik: elképesztően színes felvételekkel találkozunk, az embernek komoly ingerenciája támad az utazásra a sorozat által. 

A 2021-ben debütált első évad során végigkövethetjük a fiatal Maximo útját a szállodában, beilleszkedése pillanatától odáig, hogy nélkülözhetetlen személyzeti taggá növi ki magát. Maximo felemelkedésével viszont fordítottan arányos személyiségének változása: a folyamatos csalódások megkeményítik az egyébként vajszívű főhöst, s az évad végére már megsejtjük, vajon mi áll az idős Maximó megkeseredettségének hátterében. 

Az imdb-n 7,4-es értékelést kapott sorozat első évada megtekinthető az AppleTV+ kínálatában, a második évadot pedig idén márciusban kezdték el forgatni Mexikóban. 

Borítókép forrása: Northfoto

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban