Barion Pixel Hőlégballonra fel! A világ hét tája, amit madártávlatból is érdemes megnézni – Coloré

Hőlégballonra fel! A világ hét tája, amit madártávlatból is érdemes megnézni

2022. 05. 07.

Május elsejétől újra van hőlégballonja Budapestnek, a magasba vágyók a Városligetben szállhatnak a felhők fölé 120 év után. Ezen apropóból megnéztük, hogy a Föld országaiban hol szerezhetnek hasonló élmény azok, akiknek nincs tériszonyuk.

Ugyan a városligeti hőlégballon “csak” 150 méter magasba emelkedik és csupán függőlegesen mozog – nem úgy, mint a soron következőek – de attól még remek apropót szolgáltat ahhoz, hogy összegyűjtsük világunk azon tájait, amik a magasból szemlélve a legszebbek.

Serengeti, Tanzánia

Lonely,african,elephant,against,the,sky,with,balloons,at,sunset.
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Emlékeztek az Oroszlánkirály kezdő képkockáira, amikor végigpásztázhatjuk az afrikai szavannát madártávlatból? Na, valami ehhez hasonlót élhetünk át akkor is, amikor a Serengeti Nemzeti Parkban emelkedünk a magasba a Serengeti Balloon Safaris vállalat segítségével. Fentről az állatok megzavarása nélkül csodálhatjuk az oroszlánokat, vízilovakat, zsiráfokat, ahogy élik mindennapjaikat, a felszállás helyszínei tekintetében pedig hat opció közül válaszhatunk. 

Albuquerque, Új-Mexikó

Albquerque,,oct,5:,night,view,of,the,famous,albuquerque,international
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Minden év októberében Albuquerque a világ hőlégballon-központjává válik, mert ilyenkor rendezik meg a Albuquerque International Balloon Fiesta nevet viselő fesztivált. Ez az esemény a világ legnagyobb hőlégballonos rendezvénye és egyben versenye is, mely százezreket vonz évről évre. Az egyszerre a magasba emelkedő ballonok százainak látványa kivételes élmény, de ha kerülnénk inkább a tömeget, akkor is érdemes ellátogatni a városba az év bármely időpontjában. Rengeteg ballonos cégnek van itt székhelye, melyek 365 napon át kínálnak rövidebb-hosszabb utakat a Sandia-hegység lábánál elterülő város fölött.

Luxor, Egyiptom

Hot,air,balloons,and,colossus,of,memnon,in,luxor,at
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Fedezd fel a Királyok völgyét a magasból! Az egyiptomi Újbirodalom számos uralkodójának temetkezési helyeként szolgáló terület a Nílus nyugati partján terül el, így amikor hőlégballonnal szállunk fel, végignézhetjük a zölden kanyargó folyót és az aranyszínben játszó sivatagot is. Albuquerque városához hasonlóan Luxorban is sok szolgáltató kínál ballonos utazásokat, akiknek segítségével fentről szemlélhetjük az ősi sírokat és templomokat, az egyik ilyen például a Sindbad Balloons. A túrák napfelkelte előtt nem sokkal kezdődnek, az útvonalat valamint az időtartamot pedig az aznapi időjárás és a széljárás függvényében döntik el a szervezők.

Bagan, Mianmar

Hot,air,ballons,over,pagodas,in,sunrise,at,bagan,,myanmar.
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Bagan ősi városát 2019-ben az UNESCO Világörökségi listájának újabb tagjává nyilvánították, így a területen található, közel négyezer buddhista templom és pagoda most már a törvény által is védett. A 11. és 13. század között Bagan volt az első burmai királyság kulturális és közigazgatási központja, ekkor egyesültek először azok a régiók, amik ma Mianmart (Burmát) alkotják. Az Oriental Ballooning társaság hőlégballonjaival mi is megnézhetjük ezt az egykor virágzó várost, és nem kell bokáig lejárnunk a lábunkat a pazar látványért – cserébe persze nem merészkedhetünk túl közel a Dhammayangyt vagy a Shwezigon pagodákhoz, pedig azok is megérnek egy utat.

Toszkána, Olaszország

Vineyards,with,hot,air,balloon,near,a,winery,before,harvest
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Aki imádta a Napsütötte Toszkánát, az azért, aki meg a filmtől függetlenül odavan az olasz csizma ezen részéért, az pedig ebből az okból próbálja ki, hogy madártávlatból is megismeri a vidéket. A középkori stílusban megmaradt városkák és falvak, a szőlőhegyek és lankás tájkép olyan látvány, amit nem lehet egyhamar kitörölni az emlékezetünkből. A legtöbben romantikázni utaznak ide – gondoljunk csak bele, milyen élmény, ha pár száz méter magasan kérik meg a kezünket, egy ilyen környezetben! A Tuscany Ballooning szolgáltatásait is leginkább napfelkeltekor vagy napnyugtakor érdemes igénybe venni, olyankor a legszebbek a fények és a színek. 

Loire völgye, Franciaország

hőlégballon
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Csakugyan szerepel az UNESCO Világörökségi listáján e francia folyó és völgyének középső szakasza, valamint a völgyben található kastélyok sora. Mindössze két órára található Párizstól, mégis egy teljesen más világ tárul elénk itt, hiszen királyi és nemesi kúriák sorakoznak közel háromszáz kilométeren keresztül. Megtaláljuk itt a Clos Lucé-t, ahol Leonardo Da Vinci vendégeskedett, a Chenonceau-i kastélyt, melyet a “hölgyek kastélyának” is hívnak és a Chaumont-sur-Loire kastélyt, ami pedig Franciaország egyik legnagyobb kültéri és beltéri művészeti központjának számít. Tavasszal és nyáron a legszebb a vidék errefelé, amikor virágzanak a fák, később pedig a napraforgó és a kukorica, és hasonlóan a fenti attrakciókhoz, itt is sok cég kínál hőlégballonos utazást.

Kappadókia, Törökország

Colorful,hot,air,balloon,flying,over,cappadocia,,turkey.
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Törökország Kappadókia nevű területét a Torosz-hegység, a Fekete-tenger és az Eufrátesz határolja, egykor a Perzsa, később a Hettita Birodalomhoz tartozott. Itt található a Göreme Nemzeti Park, amely rengeteg ókeresztény sziklatemplomot, csodás természeti képződményt („tündérkémények”), földalatti várost rejt. A parkban és környékén található hotelek közül szinte mindegyik szervez lovastúrákat, buszos városnézéseket, és mit keresne e hely a listán, ha nem lenne lehetőség ballonnal megnézni a tájat. Vannak egy-egy alkalmas túrák, de befizethetünk többnapos programokra is, szállással, étkezéssel és persze repüléssel egybekötöttekre is.