Barion Pixel 5 Olaszországban játszódó film: ezekkel hangolódj a nyárra! – Coloré

5 Olaszországban játszódó film: ezekkel hangolódj a nyárra!

2022. 03. 27.

Ha a nyári tervek kerülnek szóba, bizonyára felmerül Olaszország is a külföldi desztinációk között, hiszen örök és megunhatatlan. Hoztunk hát öt filmet, amivel nemcsak hangolódni tudtok a nyárra, de még azt is eldönthetitek, hogy az ország mely táját látogassátok meg!

Római vakáció

Van, amit nem lehet kihagyni, ha Olaszországról van szó, és ez a történet a Római vakáció, mely nem meglepő módon az olasz fővárosban játszódik. Az 1953-ban bemutatott film főszerepében a filmbéli játéka miatt Oscar-díjat nyert Audrey Hepburnt és a jóképű Gregory Pecket láthatjuk. Ahogy az első képkockákban felhívják rá a figyelmet a készítők: a forgatás teljes egészében Rómában zajlott. A történet egy modern kori hercegnőt mutat be, aki a kötelező uralkodói feladatok elől megszökve az olasz főváros utcáin találja magát. Az előzőleg kapott nyugtató-injekciótól kábán fekszik, amikor rábukkan Gregory Peck, és kénytelen-kelletlen a lakásába viszi, majd Rómán és nevezetességein keresztül vezet az útjuk. A filmet direkt fekete-fehérben vették fel, hogy a főváros szépsége ne nyomja el a szereplőket és a történetet. Az ,,örök város” olyannyira örök, hogy a mai napig ugyanazokon a macskaköveken járkálhatunk Rómában, mint annak idején Audrey Hepburn és Gregory Peck tette.

Örök klasszikus
Örök klasszikus, mely azért készült fekete-fehérben, hogy Róma szépsége ne nyomja el a színészek játékát / Kép forrása: Imdb

Made in Italy

Ahogy a címe sugallja, ez a film is Olaszországban készült. A 2020-as alkotás főszereplője Liam Neeson, aki egy londoni bohém művészt alakít. Felnőtt fiával tér vissza Olaszországba, elhunyt felesége egykori nyaralójába. A ház, akárcsak az apa és a fiú kapcsolata borzalmas állapotban van, és a közös nyaralás lehetőséget ad ennek rendezésére. Természetesen másokat is megismerhetünk a film során, így a szereplők idővel beleolvadnak a toszkán falucska életébe. A film a magyar szinkronban érdekelteknek sem fog csalódást okozni, hiszen ahogy megszokhattuk, Liam Neeson-t a bódító hangú Csernák János szinkronizálja.

A toszkán tájban élvezhetjük Liam Neeson játékát
A toszkán tájban élvezhetjük Liam Neeson játékát / Kép forrása: Imdb

Napsütötte Toszkána

Nem hagyhatjuk ki a Toszkánában játszódó filmek sorából a Napsütötte Toszkánát sem! A Frances Mayes 1996-ban megjelent regénye alapján készült film története egy amerikai írónőről szól, aki egyszer csak elhatározza, hogy megvesz egy olasz villát. A könyvvel ellentétben a film szerint egyedül vág bele a sok-sok idegeskedéssel járó felújításba. Természetesen itt sem maradhat el a férfi főszereplő, és a történet vége ugyan kiszámítható és felejthető, a toszkán táj mindenért kárpótol bennünket. Ugyan a filmben látható villa magánkézben van, kívülről látogatható, így annak, aki szerette a Napsütötte Toszkánát, mindenképpen érdemes ellátogatnia.

Napsütötte Toszkána
Valamelyest eltér a film a könyvtől, de a látványban nem csalódunk! / Kép forrása: Imdb

Szabadlábon Velencében

Jean-Paul Belmondo 1980-as filmje igazán akciódús, és ahogy a színésztől megszokhattuk, ebben az esetben sem használt kaszkadőrt. A történet a csodálatos Velencében játszódik, ahol a Belmondo alakította Alexand Dupre a börtönévek után tervez jó útra térni. Természetesen ez nem úgy megy, ahogy elképzelte, hiszen szívességből átvisz egy táskát a vámon, ami miatt komoly bajba keveredik. A Velencén keresztül vezető üldözés a francia filmek egykori nagy ikonjához híven kerüli a véres erőszakot, és inkább vígjáték, mint akciófilm. A szinkron szerelmesei most sem csalódnak, hiszen a kiváló Sztankay István kölcsönözte hangját a francia legendának.

Olaszfilm Szabadlabon Velenceben
Belmondo ebben a filmben sem okoz csalódást! / Kép forrása: Imdb

Az utazó

Reméljük, nem unjátok Velencét (meg lehet unni?) hiszen utolsó filmajánlónk is e városhoz kötődik. A 2010-es Utazó két főszerepeit Angelina Jolie és Johnny Depp formálja meg. Akárcsak Belmondo esetében, itt is véletlenek sorozata sodorja a főhőst a rendőrök karmai közé, ám a film végén összeáll a kép, és közben a csodás ,,vízi városban” gyönyörködhetünk. Az alkotás valójában egy remake, mégpedig a 2005-ös hasonló című filmé, melyben Sophie Marceau játssza a női főszerepet, ám a 2010-es verzió látványa kétség kívül viszi a pálmát elődje felett.

Az Utazó című film ezúttal Olaszországban játszódik
Az Utazó című film ezúttal Olaszországban játszódik / Kép forrása: Imdb

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix