Barion Pixel Vakok között a látók az igazi megváltók – Jason Momoa vak harcosként is megállja a helyét a See posztapokaliptikus világában – Coloré

Vakok között a látók az igazi megváltók – Jason Momoa vak harcosként is megállja a helyét a See posztapokaliptikus világában

2022. 12. 12.

Hogyan tudnánk alkalmazkodni a megváltozott életkörülményekhez egy apokalipszis utáni világban? – teszi fel a kérdést Steven Knight a See című sorozatban, amelynek főszereplőjeként azt a Jason Momoát láthatjuk viszont, aki már többször is bizonyította: ő a 21. század legkedvesebb vadembere. Mármint a filmvásznon.

Darwin szerint az az egyed az életképesebb, amely képes adaptálódni a folyamatosan változó világhoz. Nyugodt szívvel lehetne ez a tételmondata a Jason Momoa főszereplésével készült See című sorozatnak, amelyben egy posztapokaliptikus világban vak népcsoportok küzdenek meg egymással a hatalomért, s a túlélésért az AppleTv+-on.

See: vakon egy csaknem elpusztult világ romjain

Ugyan az élet a teljes összeomlás után is képes utat törni magának, egyvalami hibádzik, mégpedig az egyik legfontosabb érzék, a látás képessége: a disztópikus jövőben ugyanis a látást egyfajta mítosznak tekintik, hiszen mindenki vakon születik. Egészen egy ikerpár megérkezéséig, akik – őseikkel egyetemben – bizony rendelkeznek a látás képességével, így őrületes előnyhöz jutnak társaikkal szemben. A törzsi felfogás ugyanakkor nemhogy nem élteti, sokkal inkább eltiporná a másságot, így Baba Voss-ra (Jason Momoa) hárul a feladat, hogy megvédje a gyerekeket azoktól, akik meg akarják semmisíteni őket.

Jason Momoa, See
A See színészei a sorozat premierjén. Kép forrása: Northfoto

See című science fiction dráma 2019-ben startolt el az AppleTv+-on, s nemcsak a nézők, hanem a főszereplő szívébe is belopta magát a félelmetes, nemes karakter, Baba Voss. 

A szerethető vadember

„Dolgoztam már néhány különleges franchise-on – hihetetlen például, hogy eljátszhattam Duncan Idaho-t a Dűnében –, de az igazi érzelmi hullámvasutat mégsem ez jelentette számomra az elmúlt időszakban” – mesélte a sorozat harmadik, egyben utolsó évadának premierje apropóján a színész

„Baba Voss eljátszása volt életem legnehezebb élménye, hiszen egy látássérült karaktert megjeleníteni nagy felelősséggel jár. Ez pedig sokkal nagyobb súllyal nehezedett rám, mint bármely más szerepem eddig” – mondta a Trónok harcából megismert színész, aki egyúttal hozzátette: a See az életére is hatással volt, mert nem várt módon segített neki magánéleti problémáiban, egyúttal színészi mélységet is megtapasztalhatott általa. 

Ahogy azt megszokhattuk, Khal Drogo megformálója nem bízta a véletlenre a felkészülést, már ami a fizikumát illeti. „Látás nélkül harcolni elképesztő, semmihez sem hasonlítható élmény” – nyilatkozta a szerep kapcsán. „Elkezdtem mélyen tisztelni az érzékszerveimet. Minél többet edzettem látás nélkül, annál jobban ment a küzdelem, mivel egy harcos végeredményben minden érzékszervét használja ahhoz, hogy olyan legyen, mint egy állat” – tette hozzá. 

A sorozat első évada 2019-ben debütált az AppleTv+-on, majd a koronavírus miatt két évvel később folytatódott ugyanott. A széria a harmadik, egyben utolsó évada idén augusztusban került fel a streaming szolgáltató kínálatába a rajongók nagy örömére, akik a Rotten Tomatoes oldalon 63%-ra, az imdb-n pedig 7,6-ra értékelték Steven Knight parádés alkotását. 

Források: ITTITT
Borítókép forrása: Northfoto