Barion Pixel A hatalom gyűrűi őrületes látványvilágával lazán kenterbe veri az eddigi összes felhype-olt spin-offot – Coloré

A hatalom gyűrűi őrületes látványvilágával lazán kenterbe veri az eddigi összes felhype-olt spin-offot

2022. 09. 14.

Középföldén járunk, nagyjából ezer évvel A hobbit és A Gyűrűk Ura előtt. Egyvalami viszont azonos a két történelmi korban: a gonosz csak arra vár, hogy újult erővel rátörhessen a világra, s megfossza azt minden szépségtől. Erről szól az Amazon Prime új sikersorozata, A hatalom gyűrűi, amely szeptember 2-től minden héten új részekkel várja a Tolkien-rajongókat.

Kár lenne tagadni, hogy a spin-offok korát éljük: A hatalom gyűrűi szeptember 2-án debütált az Amazon Prime-on, csaknem egyidőben a Trónok harca előzményével, a Sárkányok házával. Az eddigiek alapján elmondhatjuk, hogy óriási különbség van a két alkotás között, hiszen – ha történetfonásban nem is – A hatalom gyűrűi vizuálisan abszolút lepipálja az HBO sorozatát. 

Az Amazonnál úgy fest, tudják, mitől döglik a légy, hiszen a show a rossz nyelvek szerint közel egymilliárd dollár összköltségvetésből készült, ám valószínűleg megtérül a befektetés, hiszen a premiert 25 millióan látták. És ez még csak a kezdet!

A történet

Persze, óriási költségvetés ide vagy oda, mit sem ér a pénz egy jó forgatókönyv nélkül. J. R. R. Tolkien eredeti történetfoszlányaiból Patrick McKay és John D. Payne dolgozták ki a sorozat szkriptjét: a történet abban az időszakban játszódik, amikor a tünde, törp és emberi királyságok virágkorukat élték: mindent elborít a jólét, miután véres harcok árán végre sikerült megszabadulniuk a sötét Morgoth-ról. Vannak viszont, akik szerint a gonoszt még nem sikerült végleg kiirtani, hiszen szolgája, Szauron nem halt meg, csak erőt gyűjt a következő ütközet előtt. 

A hatalom gyűrűi, John D. Payne, Patrick McKay
A hatalom gyűrűinek alkotói: John D. Payne és Patrick McKay a sorozat londoni bemutatóján. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A hatalom gyűrűiben régi és új karaktereket is felvonultatnak a készítők, hiszen A Gyűrűk Ura történeteiben már „középkorú” Galadriel (Morfydd Clark) és Elrond (Robert Aramayo) még fiatal tündékként igyekeznek megtalálni saját útjukat Középfölde véres történelmében. Rajtuk kívül persze új arcokkal is bővül a história: nem mehetünk el szó nélkül Borláb Nori (Markella Kavenagh) vagy az átható tekintetű Arondir tünde (Ismael Cruz Cordova) mellett sem. 

Elképesztő látványvilág

A sorozat kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a látványvilág mellett, ám még ez is kevésnek érződik: kockáról kockára kellene kielemezni, mi mindent rejtettek el egy-egy jelenetben az alkotás készítői. Az Amazonnál ugyanis nem aprózták el: a tündék ruháitól kezdve a törpök bányász eszközein keresztül A hobbitban sokat emlegetett Khazad-dum tárnájáig mindent a lehető legaprólékosabb figyelemmel készítettek el, így, noha a történet lassabban indul a kelleténél (jobban mondva a megszokottnál), addig is gyönyörködhetünk a kidolgozott díszletekben és ruhákban. 

A hatalom gyűrűi, Morfydd Clark
Morfydd Clark a fiatal Galadriel szerepében tündököl A hatalom gyűrűiben. Kép forrása: Northfoto

A két rész után az imdb-n mindösze csak 6,8-ra (rejtély, miért) értékelt A hatalom gyűrűi című sorozat több mint 240 országban, minden héten új résszel jelentkezik egészen október 14-ig, így bízunk benne, hogy az eddig csak középszerűnek ítélt történet eléri a (jól megérdemelt) tízes imdb-határt ősz közepére. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix